PS ARKISTO
Meri: Päättäjien pitäisi viestittää, että nyt huolehditaan ensi sijassa omien kansalaisten asioista – ”Vapaamatkustajia ei pidä hyväksyä”
Kansanedustaja Leena Meri sanoo, että Suomessa pitäisi rohkeasti tehdä samaa kuin mitä Kreikka tekee, eli rajat pidettäisiin toistaiseksi kiinni myös turvapaikanhakijoilta. -Pitäisi vaan todeta, että ketään ei nyt oteta vastaan. On myös syytä huomata, että kaikki EU-maat ovat hyväksyneet Kreikan menettelyn.
Hallitus kertoi eilen, että Suomessa valmistellaan valmiuslain käyttöönottoa koronaviruksen takia.
Valmiuslaki merkitsisi muun muassa lähiopetuksen keskeyttämistä kouluissa, julkisten kokoontumisten rajoittamista, useiden julkisten kokoontumistilojen sulkemista ja lisäksi vierailuja sairaaloissa ja useissa hoitoyksiköissä rajoitetaan merkittävästi.
Eduskunta käsittelee tänään valmiuslain käyttöönottoasetuksia perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta. Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri totesi eilen Ylen politiikkaradiossa, että valmiuslain käyttöönotto on hallitukselta oikea ratkaisu.
– Se on hyvä asia, kuten myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kiitteli, eli että nämä toimet otetaan käyttöön. Toki meillä oli kritiikkiä, että toimet kuten lomamatkojen rajoitukset, vierailukiellot laitoksiin ja vanhustenhuollon yksiköihin, niin ne olisi ollut aiheellista saada käyttöön jo aiemmin. En usko, että tästä tulee poliittista epäselvyyttä.
Valmiuslain käyttöönoton valmistelu kuuluu kaikille puolueille
Perussuomalaiset ovat esittäneet kritiikkiä hallituksen viivyttelystä ja tilannekuvasta. Meren mukaan valmiuslain käyttöönoton valmistelu on koko eduskunnan, kaikkien puolueiden yhteinen asia.
– Mitään estettä ei olisi ollut sille, että keskusteluihin olisi viikonlopun aikana otettu myös oppositiopuolueiden puheenjohtajia, koska silloin tilannekuva välittyy paremmin myös oppositioon. Tulevaisuutta ajatellen voitaisiin ajatella, ettei pidettäisi jatkossa niin tiukkaa hallitus-oppositio-asetelmaa, koska tässä yritetään ikään kuin talvisodan hengessä miettiä, miten saataisiin tilanne hyvin hallintaan.
Meri korostaa Suomen Uutisille, että koska koronaepidemia on koko yhteiskunnan kriisi, laajempi parlamentaarinen kokoonpano olisi ollut valmiuslain käyttöönoton valmistelussa paikallaan.
Hallituksen ohjeistuksen mukaan kaikkea ulkomaille matkustamista tulisi välttää. Meri toteaa, että tästäkin olisi ollut hyvä ilmoittaa jo aikaisemmin.
– Valtiovallan pelkät suositukset kasaavat painetta lentoyhtiöiden ja matkatoimistojen suuntaan siten, että ne todennäköisemmin palauttavat rahat maksetuista matkoista, joita ihmiset eivät voi nyt käyttää.
THL suhtautunut koronavirukseen vähättelevästi
Hallitus on aiemmin nojautunut pitkälti ja yksinomaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeisiin ja suosituksiin. THL on kuitenkin saanut kritiikkiä muuttuvista ja monelta osin epätarkoista lausunnoistaan.
Esimerkiksi vielä kuukausi sitten THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen ilmoitti pitävänsä epätodennäköisenä sitä, että Euroopassa vakituisesti asuvia kuolisi lähiaikoina koronavirukseen. Tällä hetkellä koronaan on kuollut jo yksistään Italiassa noin tuhat henkilöä. Myös Norja, Kreikka, Puola ja Itävalta ovat ilmoittaneet kuolonuhreista.
Myös Meri on ihmetellyt THL:n vähätteleviä lausuntoja.
– Paniikkia ei tarvitse lietsoa, mutta asiantuntijatason ihmisten täytyy olla tässä tilanteessa tehtäviensä tasalla. Olen kansalaisten keskusteluista havainnut, että jotkut ovat alkaneet suhtautua epäluuloisesti lääketieteelliseen asiantuntijapuoleen.
– Hallitus ilmoitti maanantaina toimenpiteistään koronaviruksen torjumiseksi sen jälkeen, kun hallitus oli kuullut myös THL:n ulkopuolisia asiantuntijatahoja. Kuultavien asiantuntijoiden piiriä siis laajennettiin ja sen seurauksena hallituksen tilannekuva kirkastui. Linja vaihtui muutamissa päivissä, sillä vielä edellisellä viikolla eduskunnan kyselytunnilla kansanedustajille kerrottiin, että toimenpiteisiin ei ole tarvetta, Meri sanoo.
Sisäministeri Ohisalo olisi voinut linjata toisin
Sisäministeri Maria Ohisalo totesi eilen, että rajojen sulkemisesta ja rajoitustoimista huolimatta turvapaikanhaku jatkuu edelleen. Ohisalon linjaa on kritisoitu laajasti.
Meri sanoo, että turvapaikkamenettelyä poikkeusoloissa olisi perustellusti voitu tarkastella myös toisesta näkökulmasta.
– Suomea velvoittavat pakolaissopimukset ovat toki edelleen voimassa. Kuitenkin nyt ollaan poikkeusoloissa, ja sen perusteella voitaisiin katsoa, että Suomi ei voi olla kaikilta osin sitoutunut normaaliajan sopimuksiin eikä Suomi voi tällä hetkellä ottaa vastaan turvapaikkahakemuksia. Euroopassa laajemminkin tehdään nyt sisärajatarkastuksia ja meidän täytyy nyt suojella omien kansalaisten turvallisuutta, Meri sanoo.
Hän muistuttaa myös sopimusoikeudellisesta Force Majeure -tilanteesta, joka viittaa siihen, että ylivoimaisen esteen tilanteessa sopimusvelvollisuutta ei ole mahdollista täyttää.
– Jos Suomi käännyttäisi turvapaikanhakijan rajalla, ei siitä tulisi muuta rangaistusta kuin se, että esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin voisi sitten myöhemmin katsoa, onko Suomi rikkonut sopimuksiaan. Käsittelyssä voitaisiin todeta, että Suomessa on ollut poikkeusolot, täällä on ollut epidemia päällä ja talous sakannut, joten ei ole mahdollisuutta auttaa.
Poikkeusolot hyväksytään, jos etuoikeuksia ei jaeta
Meri sanoo, että Suomessa olisi pitänyt rohkeasti tehdä samaa kuin mitä Kreikka nyt tekee.
– Pitäisi todeta, että ketään ei nyt oteta vastaan. Kannattaa myös huomata että kaikki EU-maat ovat hyväksyneet Kreikan menettelyn.
Meri huomauttaa, että poikkeusoloista johtuvat, arkielämää rajoittavat toimenpiteet olisi kansalaisten keskuudessa merkittävästi helpompi hyväksyä, jos selvästi osoitetaan, että etuoikeuksia ei anneta kenellekään.
– Päättäjien pitäisi välittää sellainen viesti, että nyt huolehditaan ensi sijassa omien kansalaisten asioista.
– Tottakai jokainen tajuaa, että tässä tilanteessa ollaan talkoohommissa, jossa jokainen maa hoitaa oman lestinsä jotta selvitään kriisistä. Vapaamatkustajia ei pidä hyväksyä, Meri sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- poikkeusolot matkustaminen valmiuslaki tartuntataudit koronavirus lainvalmistelu eduskuntaryhmät liikkuminen turvapaikkamenettely kansainväliset sopimukset THL suomalaiset Maria Ohisalo Rajavalvonta Leena Meri Suomi perussuomalaiset hallitus Jussi Halla-aho Kreikka
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tynkkynen: Siirtolaismiehet saavat edelleen vapaamatkustaa Ruotsin ja Suomen välillä – ”Ei istu suomalaisten oikeustajuun”
Mäkelä kysyi hallituksen rajalinjauksesta – Ohisalo: ”Emme puhu tässä kohtaa valmiuslaista”
Halla-aho: Mitä nopeammin epidemia saadaan kuriin, sitä nopeammin päästään eroon myös poikkeustilasta
Perussuomalaiset ihmettelevät Ohisalon linjaa – Huhtasaari: ”Turvapaikanhakijat menevät kaiken muun edelle, vaikka olisimme konkurssissa”
Antikainen: Miksi sisäministeri Ohisalo asettaa turvapaikanhakijat kansanterveyden edelle?
Hamstraus siirtyi nettiin – verkkokauppa ja Posti tekevät tiliä
Aasiassa uusia tartuntoja – rajoitustoimet kiristyvät
Politico: Itävallan hiihtokeskuksesta koronavirus levisi pitkin Eurooppaa – ahneuden ja vastuuttomuuden seuraukset näkyvät maailmalla
Riikka Purra kertoi totuuden: Sairaaloissa kehotetaan jo säästämään koronan hoidossa tarvittavia välineitä ja pesemään kertakäyttösuojia – joutui massiivisen somehäirinnän kohteeksi
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.