MATTI MATIKAINEN
Viikon 24/2016 luetuin
Meri irakilaisperheen nostattamasta kohusta: “Sattuipa sopivasti – juuri kun perheenyhdistämisiä ollaan kiristämässä”
Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri sanoo median “löytäneen sopivasti” somessa kohutun irakilaisperheen – juuri kun eduskunta käsittelee ulkomaalaislain muutoksia. Esityksessä ehdotetaan mm. pakolaisten perheenyhdistämisten kiristämistä.
– Media on tullut kesken käsittelyn vahvasti esille ja etsinyt irakilaisen perheen, joka ei täytä perheelle asetettuja toimeentuloedellytyksiä eikä muitakaan perusteita perheenjäsenten oleskeluluville ole. Perheeseen kuuluu aiemmin 7 vuotta sitten turvapaikan saanut isä sekä äiti ja 3 -vuotias lapsi ja vastasyntynyt lapsi. Perheen äiti ja 3-vuotias lapsi ollaan käännyttämässä. Vastasyntyneen osalta päätöstä ei ole vielä tullut, Meri kirjoittaa blogissaan.
Äidillä tukiverkosto kotimaassa
Maahanmuuttoviraston päätöksessä korostetaan, että perhe on hankkinut lapsia, vaikka vanhemmat tiesivät, että oleskeluluvan saaminen on epävarmaa.
– Perheen äidin osalta todetaan, että olet terve, työkykyinen nainen. Sinulla on miespuoleisista sukulaisista koostuva turvaverkko kotialueellasi. Asiassa ei ole esitetty perusteita oleskeluluvan myöntämiseksi yksilöllisestä inhimillisestä syystä. Lisäksi perheen äiti ja kolmevuotias lapsi eivät ole vaarassa Irakissa, vaikka perheen isä onkin. Siksi he eivät ole viraston mukaan tarvitse suojelua, Meri kirjoittaa.
– Äiti ja perheen 3 vuotias lapsi voisivat saada oleskeluluvan myös ”yksilöllisestä, inhimillisestä syystä”, mutta sellaista ei tässä tapauksessa ole. Päätöksessä korostetaan, että perhe on hankkinut lapsia, vaikka vanhemmat tiesivät, että oleskeluluvan saaminen on epävarmaa.
Lapset syntyneet isän muuton jälkeen
Helsingin Sanomien jutussa (5.6.2016) kerrotaan, että perheen isä sai turvapaikan 7 vuotta sitten, koska hän oli ammattiurheilija ja hänen joukkueensa oli vaarassa. Pyöräilyjoukkueessa, johon hän kuului, oli alun perin 15 ihmistä. Heistä 11 tapettiin ja neljä sai turvapaikan Euroopasta.
– Lapset ovat siis syntyneet useita vuosia isän tänne muuton jälkeen. Asiassa ei käy ilmi, milloin perheen äiti on Suomeen tullut turvapaikkaa hakemaan. Ilmeisesti vasta ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen, Meri kertaa.
Miksi Orpo puuttuu asiaan?
Päätöksistä on valitettu hallinto-oikeuteen, mutta valitus ei mennyt läpi. Parhaillaan perhe odottaa korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä valitusluvasta ja käännytyspäätöksen täytäntöönpanokiellosta.
– Miksi sisäministeri Petteri Orpo on vaatinut asiassa selvitystä? Asian käsittely on kesken tuomioistuimessa. Normaali käytäntö on, että yksittäisiin viranomaisten päätöksiin ei poliittisella tasolla eikä varsinkaan ministeritasolta puututa, Meri painottaa.
– Normaali vastaus kaikissa ministeriöön tulevissa yksittäistä asiaa koskevissa tiedusteluissa on, että ministeriö ei voi puuttua yksittäisiin ratkaisuihin. Tämän vastauksen ovat saaneet tuhannet Suomen kansalaiset, jotka kääntyvät ministeriön puoleen.
Linja pidettävä painostuksen alla
Myös oppositio – erityisesti SDP ja vihreät – on julkisuudessa kauhistellut perheen tarinaa.
– Me emme kukaan edes tiedä julkisuudessa olevien tietojen perusteella koko tarinaa – ja jo nyt osa poliitikoista on takajaloillaan ja vaatimassa vireillä olevaan hallituksen esitykseen muutoksia kevyempään perheenyhdistämistä helpottavaan suuntaan.
– Hallituksen maahanmuuttolinjauksia on oppositiosta moitittu liian tiukoiksi. Saa nähdä, kestääkö kaikkien hallituspuolueiden kansanedustajien linja hallituksen esityksen takana vai muuttuuko se julkisen painostusyrityksen edessä niin, ettei kiristyksiä uskalleta tehdä, Meri toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Turvapaikkakriisiä padotaan – perheenyhdistäminen vaikeutuu
Halla-aho: “Kiristykset pikaisesti käyttöön – ennen kuin perheenyhdistämisruletti lähtee pyörimään”
Leena Meri: Hallituksen esityksen perheenyhdistämisestä tulisi mennä sellaisenaan läpi
Meri: Pakolaissopimukset uusiksi – “Väärinkäytösten, piilottelun ja rahastamisen on loputtava”
Meri ei hyväksy laittomasti maassa oleville järjestettäviä keräyksiä: “Kielteisen päätöksen saaneilla on velvollisuus poistua maasta”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää