Meri: Eläinten seksuaalinen hyväksikäyttö kriminalisoitava

24.08.2015 |14:30

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri on laatinut kirjallisen kysymyksen eläinten seksuaalisen hyväksikäytön kriminalisoinnista.

– Eläimiin sekaantuminen on Suomessa rangaistavaa, jos teko täyttää eläinsuojelurikkomuksen, lievän eläinsuojelurikoksen, eläinsuojelurikoksen tai törkeän eläinsuojelurikoksen tunnusmerkistön. Jos teko ei täytä minkään edellä mainitun rikoksen tunnusmerkistöä, eläimiin sekaantuminen ei ole rangaistavaa, Meri ihmettelee.

Eläinsuojelulain uudistus on meneillään, ja työssä on ollut lähtökohtana eläimen itseisarvo, hyvinvointi ja kunnioitus. Työ on aloitettu edellisellä hallituskaudella.

Maa- ja metsätalousministerin sivuilla todetaan, että työn tavoitteena on saattaa osittain vanhentunut eläinsuojelulaki nykyisen perustuslain vaatimusten mukaiseksi sekä selkeyttää eläinsuojelulainsäädäntöä. Kyseessä on laaja uudistushanke, jonka vaikutukset ulottuvat useille yhteiskunnan aloille. Lakiuudistuksen yhteydessä käydään laajaa keskustelua eläinten hyvinvoinnin turvaamisesta lainsäädännöllä.

Eläimiin sekaantumiseen täyskielto

Maa- ja metsätalousministeriön asettaman ohjausryhmän ja työryhmän piti saada työ valmiiksi jo viime vuonna, mutta toimikautta on jatkettu tämän vuoden loppuun. Ministeriön ohjausryhmän tiedotteen mukaan kokonaistyö valmistuu tämän hallituskauden aikana.

– Tähän valmistelutyöhön on kytketty eläimiin sekaantumisen täyskielto ja kriminalisointi. Tällä hetkellä rikosoikeudellinen vastuu edellyttää, että eläimelle on aiheutettu kärsimystä, kipua tai tuskaa, Meri kertoo.

– Kärsimyksen, kivun ja tuskan määrittely voi olla käytännössä usein mahdotonta näyttää toteen, ellei mitään jälkiä ole havaittavissa. Edellä mainittu ohjausryhmä on ainakin julkisuudessa esitettyjen linjausten mukaan ehdottomassa ns. eläinseksin kieltoa jo pelkkänä tekona.

Rikoslakiin pikainen muutos

Tällä hetkellä EU-maista vain Suomi, Unkari ja Romania sallivat eläimiin sekaantumisen tekona, ellei siitä aiheudu kärsimystä, kipua tai tuskaa. Muualla on kriminalisoitu jo pelkkä teko.

– Tämänhetkinen tilanne Suomessa ei vastaa kansainvälistä ajattelua eläimistä yksilöinä, eikä se vastaa monien ihmisten oikeus- ja moraalitajua, Meri huomauttaa.

– Eläinsuojelurikokset on kriminalisoitu rikoslain 17 luvussa. Eläimiin seksuaalisesti sekaantuminen voitaisiin tehdä rangaistavaksi pikaisesti erillisenä rikoslain muutoksena ja ilman, että odotetaan eläinsuojelulain kokonaisuudistusta, joka saattaa kestää vielä pitkään ja jonka valmistelu ei pohjimmiltaan ole rikosoikeudellinen uudistus.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää