LEHTIKUVA
Mepit siirsivät murskaluvuin hosutun EU:n ja Kiinan välisen kauppasopimuksen pakastimeen
Euroopan parlamentti äänesti EU:n ja Kiinan välisen investointisopimuksen jäädyttämisen puolesta selkein luvuin: 599-30. EU ja Kiina ovat ajautuneet pakotekiistaan. Investointisopimus puserrettiin loppumetrien kiireellä saksalaisen autoteollisuuden mieliksi Saksan johdolla viime vuoden lopulla.
Saksa toimi viime vuoden loppupuolikkaan EU:n puheenjohtajamaana. Maalle oli erityisen tärkeää huolehtia maan autoteollisuuden voitoista ja saada investointisopimus aikaiseksi huolimatta lukuisista epäkohdista.
Epäkohtiin kuului muun muassa uiguurivähemmistön kohtelu, Hongkongin demokratian tila sekä Kiinan ja Taiwanin aluekiistat. Mikään näistä kysymyksistä ei horjuttanut EU:n halua luoda vapaakauppasuhteita Kiinan kanssa.
Itseriittoinen EU ei halunnut Bidenin neuvoja
Viime vuoden lopulla Yhdysvaltain juuri valittu presidentti Joe Biden toivoi EU:n kanssa keskusteluja siitä, miten Kiinan kanssa tulisi toimia. EU ei halunnut näyttäytyä ohjeita vastaanottavana osapuolena, vaan hosui kiireellä sopimuksen.
Täyskäännös alkoi, kun ihmisoikeus-, demokratia ja aluekysymykset nousivat EU:ssa esille. EU asetti nipun uiguurien kohtelusta vastuussa olevaa viranomaisista pakotelistalleen. Pari tuntia myöhemmin Kiina vastasi selkeästi massiivisemmilla pakotteilla. Kiinan mustalle listalle joutui jopa muutama meppi.
– Toivomme Euroopan saaneen tästä oppitunnin, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja tokaisi.
EU alkoikin taas lähentyä Yhdysvaltain kanssa. Geopoliittisen itsetietoisuuden tunne kohtasi reaaliteetit. Seitsemän vuoden ajan neuvoteltua sopimusta ei arvioiden mukaan olla ratifioimassa hetkeen.
– Sopimuksen neuvotteluun kului seitsemän vuotta. Valitettavasti sopimuksen ratifioimiseen voi kulua toiset seitsemän vuotta, EU:n Kiinan kauppakamarin johtaja Jörg Wüttke totesi.
Kiina osasi asettaa pelimerkkinsä
Kiina osasi käyttää hyvin Saksaa hyväkseen. Kiina jyrähti yksinomaan Saksalle, että maan kannattaisi keskittyä enemmän talouteen kuin ihmisoikeuskysymyksiin.
Saksan talouspolitiikkaa on kritisoitu siitä, että maan massiivinen kauppataseen ylijäämä on merkinnyt euroalueen reunamaille suurta kauppataseen alijäämää ja sen myötä talousvaikeuksia. Yhtä lailla Nord Stream 2 -kaasuputken kritiikki Venäjän syliin ajautumisesta on torjuttu suorilta. Kiina siis tiesi, mistä naruista tulee vetää Saksan kanssa.
Euroopan parlamentti ei voinut katsoa sivusta meppien saamia pakotteita Kiinan paljastaessa todelliset karvansa. Kiina osasi siihen asti asettaa pelimerkkinsä taitavasti vivuttaakseen suosiota EU:n sisällä.
Perääntyminen vaikeaa
Euroopan parlamentin mukaan investointisopimuksen ratifiointia ei voida suorittaa ennen kuin Kiina purkaa pakotteensa. Vastaavasti Kiina haluaa EU:n purkavan omat pakotteensa kiinalaisviranomaisia kohtaan.
Kiina puolusti vastapakotteitaan, eikä näytä siksi perääntymisen merkkejä. Kiinan mukaan maa taistelee terroristeja vastaan läntisessä Xinjiangin maakunnassa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
EU:n ja Kiinan suhteet jääkylmiä – investointisopimus voi joutua hyllylle pakotenokittelun vuoksi
Huhtasaari: EU-Kiina-investointisopimus on hylättävä
Bloomberg: EU myöntämässä Trumpilla olleen syyt irtautua Maailman kauppajärjestö WTO:sta Kiinan protektionismin vuoksi
Informaatiosotaa? Kiina hyllytti BBC:n
Kiina päästää viidessä tunnissa sen, mitä Suomi vähentää liikennepäästöjä vuoteen 2030 mennessä – Ranne: “Kannattaako tämän kuittaamiseksi uhrata Suomen menestyminen?”
Epäilykset Kiinaa kohtaan kasvavat – saiko pandemia alkunsa wuhanilaisesta laboratoriosta?
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää