

LEHTIKUVA
Mepit siirsivät murskaluvuin hosutun EU:n ja Kiinan välisen kauppasopimuksen pakastimeen
Euroopan parlamentti äänesti EU:n ja Kiinan välisen investointisopimuksen jäädyttämisen puolesta selkein luvuin: 599-30. EU ja Kiina ovat ajautuneet pakotekiistaan. Investointisopimus puserrettiin loppumetrien kiireellä saksalaisen autoteollisuuden mieliksi Saksan johdolla viime vuoden lopulla.
Saksa toimi viime vuoden loppupuolikkaan EU:n puheenjohtajamaana. Maalle oli erityisen tärkeää huolehtia maan autoteollisuuden voitoista ja saada investointisopimus aikaiseksi huolimatta lukuisista epäkohdista.
Epäkohtiin kuului muun muassa uiguurivähemmistön kohtelu, Hongkongin demokratian tila sekä Kiinan ja Taiwanin aluekiistat. Mikään näistä kysymyksistä ei horjuttanut EU:n halua luoda vapaakauppasuhteita Kiinan kanssa.
Itseriittoinen EU ei halunnut Bidenin neuvoja
Viime vuoden lopulla Yhdysvaltain juuri valittu presidentti Joe Biden toivoi EU:n kanssa keskusteluja siitä, miten Kiinan kanssa tulisi toimia. EU ei halunnut näyttäytyä ohjeita vastaanottavana osapuolena, vaan hosui kiireellä sopimuksen.
Täyskäännös alkoi, kun ihmisoikeus-, demokratia ja aluekysymykset nousivat EU:ssa esille. EU asetti nipun uiguurien kohtelusta vastuussa olevaa viranomaisista pakotelistalleen. Pari tuntia myöhemmin Kiina vastasi selkeästi massiivisemmilla pakotteilla. Kiinan mustalle listalle joutui jopa muutama meppi.
– Toivomme Euroopan saaneen tästä oppitunnin, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja tokaisi.
EU alkoikin taas lähentyä Yhdysvaltain kanssa. Geopoliittisen itsetietoisuuden tunne kohtasi reaaliteetit. Seitsemän vuoden ajan neuvoteltua sopimusta ei arvioiden mukaan olla ratifioimassa hetkeen.
– Sopimuksen neuvotteluun kului seitsemän vuotta. Valitettavasti sopimuksen ratifioimiseen voi kulua toiset seitsemän vuotta, EU:n Kiinan kauppakamarin johtaja Jörg Wüttke totesi.
Kiina osasi asettaa pelimerkkinsä
Kiina osasi käyttää hyvin Saksaa hyväkseen. Kiina jyrähti yksinomaan Saksalle, että maan kannattaisi keskittyä enemmän talouteen kuin ihmisoikeuskysymyksiin.
Saksan talouspolitiikkaa on kritisoitu siitä, että maan massiivinen kauppataseen ylijäämä on merkinnyt euroalueen reunamaille suurta kauppataseen alijäämää ja sen myötä talousvaikeuksia. Yhtä lailla Nord Stream 2 -kaasuputken kritiikki Venäjän syliin ajautumisesta on torjuttu suorilta. Kiina siis tiesi, mistä naruista tulee vetää Saksan kanssa.
Euroopan parlamentti ei voinut katsoa sivusta meppien saamia pakotteita Kiinan paljastaessa todelliset karvansa. Kiina osasi siihen asti asettaa pelimerkkinsä taitavasti vivuttaakseen suosiota EU:n sisällä.
Perääntyminen vaikeaa
Euroopan parlamentin mukaan investointisopimuksen ratifiointia ei voida suorittaa ennen kuin Kiina purkaa pakotteensa. Vastaavasti Kiina haluaa EU:n purkavan omat pakotteensa kiinalaisviranomaisia kohtaan.
Kiina puolusti vastapakotteitaan, eikä näytä siksi perääntymisen merkkejä. Kiinan mukaan maa taistelee terroristeja vastaan läntisessä Xinjiangin maakunnassa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EU:n ja Kiinan suhteet jääkylmiä – investointisopimus voi joutua hyllylle pakotenokittelun vuoksi

Huhtasaari: EU-Kiina-investointisopimus on hylättävä

Bloomberg: EU myöntämässä Trumpilla olleen syyt irtautua Maailman kauppajärjestö WTO:sta Kiinan protektionismin vuoksi

Informaatiosotaa? Kiina hyllytti BBC:n

Kiina päästää viidessä tunnissa sen, mitä Suomi vähentää liikennepäästöjä vuoteen 2030 mennessä – Ranne: “Kannattaako tämän kuittaamiseksi uhrata Suomen menestyminen?”

Epäilykset Kiinaa kohtaan kasvavat – saiko pandemia alkunsa wuhanilaisesta laboratoriosta?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää