Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Menikö kokoomuksen ja vihervasemmiston maahanmuuttounelmointi jo överiksi? Petteri Orpo, Sanna Marin, Annika Saarikko ja Li Andersson haluavat kolminkertaistaa maahanmuuttajien määrän

16.03.2023 |15:24

Useilta eduskuntapuolueiden johtajilta kuultiin MTV:n puheenjohtajatentissä todellisuudesta irrallaan olevaa maahanmuuttopuhetta. Petteri Orpo, Sanna Marin, Annika Saarikko ja Li Andersson ilmoittivat olevansa valmiita jopa kolminkertaistamaan Suomeen saapuvien maahanmuuttajien määrän – tällä kertaa sillä verukkeella, että Suomeen saataisiin lisää työikäistä väestöä.

Suomessa on satojatuhansia työttömiä ja runsaasti vajaatyöllistettyjä. Samaan aikaan kuitenkin Suomessa sanotaan olevan työvoimapula.

MTV:n eilisessä puheenjohtajatentissä kävi jälleen hyvin ilmi, että vanhojen puolueiden puheenjohtajat viis veisaavat Suomessa olevien työttömien ja vajaatyöllistettyjen asemasta, eikä vanhoja puolueita juurikaan kiinnosta, miten tätä varsin suurta joukkoa suomalaisia autettaisiin työllistymään.

Sen sijaan vanhat puolueet haluavat täyttää avoimet työpaikat maahanmuuttajilla. Kokoomuksen Petteri Orpo, SDP:n Sanna Marin, keskustan Annika Saarikko ja vasemmistoliiton Li Andersson ilmoittivat kaikki olevansa valmiita jopa kolminkertaistamaan Suomeen saapuvien maahanmuuttajien määrän – tällä kertaa sillä verukkeella, että Suomeen saataisiin lisää työikäistä väestöä.

Tuttuja taikasanoja ja hokemia työvoimapulasta

Sekä Andersson ja Marin lausuivat MTV:n puheenjohtajatentissä tuttuja taikasanoja ja hokemia työvoimapulasta sekä siitä, kuinka Suomessa ei muka ole tarpeeksi työntekijöitä.

– On olennaista, että maahanmuuton määrä kasvaa, Andersson sanoi, ja Marin komppasi:

– Talouskasvun suurin este on se, että meillä ei ole riittävästi työvoimaa. Keskeisiä asioita tilanteen korjaamiseksi ovat työperäinen ja opintoperäinen maahanmuutto.

Sekä Anderssonin että Marinin puheet olivat kuin saavillinen kylmää vettä kaikkien satojentuhansien suomalaisten työnhakijoiden ja vajaatyöllistettyjen niskaan. Myöskään kokoomuspomo Orpolta ei löytynyt myötätuntoa suomalaisille työttömille, vaan hän esitti samaa todellisuudesta irrallaan olevaa työvoimapulapuhetta.

– Me emme pärjää ilman työperäistä maahanmuuttoa. Suomessa on valtavasti työpaikkoja, julkisella puolella esimerkiksi hoivatyötä, joita töitä ei pystyttäisi tekemään ilman työperäistä maahanmuuttoa. Meiltä jää asioita hoitamatta, jos ei hyväksytä työperäistä maahanmuuttoa, Orpo julisti silmät kiiluen.

Myös Kepun Saarikko lausui tutut hokemat siitä, kuinka Suomessa on työvoimapula ja ”osaajia” tarvitaan ulkomailta.

Maahanmuutto ei ollut ratkaisu Ruotsissakaan

Mikäli Suomessa jo olevat työnhakijat eivät – jostain syystä – kelpaa suomalaisille yrityksille, mikään ei estä yrityksiä rekrytoimasta EU-alueelta, jossa on tarjolla satoja miljoonia työntekijöitä. Toistaiseksi ei ole tiedossa, miksi vain EU:n ulkopuolelta tulevat työntekijät olisivat ratkaisu väitettyyn työvoimapulaan.

Perussuomalaisten Riikka Purra huomauttikin, että EU:n ulkopuolelta saapuva, työperäiseksi sanottu maahanmuutto ei ole ratkaissut työvoiman saatavuuden ongelmia esimerkiksi Ruotsissa.

– Ruotsissa on työvoimapula täysin samoilla sektoreilla kuin Suomessakin on, vaikka Ruotsi on ottanut vastaan sekä humanitaarista että työperäistä maahanmuuttoa, erityisesti matalapalkkasektoreille.

Purra totesi, että tällä hetkellä työpaikoilla kaivattaisiin erityisesti ammatillisia osaajia.

– Perussuomalaisten mielestä osaajia löytyy myös tästä maasta, eikä työntekijöitä tarvitse hakea EU:n ulkopuolelta. Niin sanottu työvoimapula johtuu todellisuudessa siitä, että työn kannustimet ovat heikkoja. Työ ei siis ole tarpeeksi kannattavaa, etenkään kalliin asumisen alueilla.

Työn kannustimet kuntoon

Purra kehottikin kollegoitaan kiinnittämään huomiota palkansaajan ostovoiman parantamiseen ja työn kannustimien vahvistamiseen.

– Tämä on se asia, jolle meidän pitäisi nyt tehdä jotain. Julkisen talouden kannalta tai työmarkkinoiden toiminnan kannalta ei ole järkevää, että maahan tuodaan runsaasti lisää maahanmuuttajia. Suuri osa heistä päätyy sosiaaliturvan piiriin, koska työnteko ei ole kannattavaa, Purra sanoi.

Suomeen saapuu työperäistä maahanmuuttoa lähinnä matalapalkka-aloille, joiden alojen työntekijöistä ei ole pulaa tälläkään hetkellä. Maahanmuuttajat ovat yliedustettuina sosiaaliturvan vastaanottajien joukossa. Kela maksaa hieman yli kaksinkertaisen määrän etuuksia maahanmuuttajille verrattuna syntyperäisiin suomalaisiin.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää