Tynkkynen: Portugalin nuorille aikuisille EU-tukipaketeilla veroparatiisimainen etu, jopa 10 vuoden asteittainen verovapaus – “On tämä härski kuvio”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) moittii Portugalille syydettyjä kohtuuttomia etuja.
LEHTIKUVA
Hallitus ei voi suojella vain yhtä tautityyppiä, vaan tarkastelee lääkekorvauksia laajalla katseella. Lääkekorvausjärjestelmää kehitetään samalla pitkäjänteisesti, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.
Kansanedustaja Sanna-Kaisa Pekonen (vas.) kysyi eduskunnan kyselytunnilla, miksi kakkostyypin diabeteksen lääkekorvauksia on alennettu. Pekonen maalaili, ettei lääkekorvauksista säästäminen johda edes säästöihin, jos potilas joutuu tinkimään hoidostaan.
Mattila vastasi, että potilaita kyllä hoidetaan joka tapauksessa.
– Kyllä, meillä on säästöjä lääkealalla ja yksi ryhmä. Mutta meillä on myös muita potilasryhmiä, joilla lääkemenot ovat suuria. Entäpä se yksinhuoltajaäiti, jolla on astmalääkkeitä, kannatteko huolta myös heistä? Minusta lääkekorvausjärjestelmää pitää tarkastella tulevaisuudessa kokonaisuutena. Ja kyllä, tasa-arvoisemmin niin, ettei se koske näin yhtä potilasryhmää, vaan voitaisiin kiinnittää huomiota siihen, miten pienituloisten lääkehoito toteutuu, Mattila vastasi.
Diabetes ei vain elintapasairaus
Pekonen kysyi, aikooko hallitus arvottaa ihmisiä elintapojen mukaan.
– Vihjaatteko Te nyt elintasosairauteen? Minä en. Kyllä me kaikki tiedämme, että meillä on myös perimä diabetekseen Suomessa. Meillä on myös moneen muuhun sairauteen perimä, Mattila vastasi.
Hän kertoi, että lääkekorvaus säilyy ja tulee samalle tasolle kuin verenpaine- ja muut sydänlääkkeet eli 65 prosenttiin. Ja sen lisäksi rationaalinen lääkehoito on kirjattu hallitusohjelmaan.
– Teen kaikkeni, että myös lääkkeetön hoito etenee, enkä viittaa todellakaan elintasosairauteen, vaan että lääkkeettömän ja lääkkeellisen hoidon yhdistelmällä olisi mahdollista parantaa väestön hyvinvointia, Mattila vastasi.
Sokerivero on EU:n kainalossa
Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) kysyi, voisiko Suomi ehkäistä diabetesta ja kansanterveyden haittoja sokeriverolla.
Mattila vastasi hallituksen olevan sokeriverossa Brysselin ikeen alla. Pienituloisten lääkekatto tulee myös pysymään ennallaan, jopa laskemaan hieman. Lääkkeetöntä hoitoa tulee edistää, mihin liittyy mm. liikunta.
– Sokeriveron kaltaista järjestelmää, kyllä, minä kannatan henkilökohtaisesti sitä. Miten hallitus voi sitä edistää, jää nähtäväksi, Mattila vastasi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Viikon suosituimmat
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) moittii Portugalille syydettyjä kohtuuttomia etuja.
Liian monta kantaväestöltä kalskahtavaa etunimeä yhdessä luokassa sai aikaan kalabaliikin ruotsalaiskoulussa. Vieraskieliset vanhemmat syyttivät koulua etnisestä diskriminoinnista ja valittivat viranomaisille. Härkäsestä tuli kuitenkin taas kerran kärpänen ja segregaatiokehitys Ruotsin kouluissa jatkuu.
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kritisoi jälleen Koneen Säätiön erikoisia rahoituspäätöksiä. Koneen Säätiön sponsoroiman Elokapinan töhrimät eduskunnan pylväät saatiin vasta puhdistettua, kun heti perään saatiin kuulla uutisia toisesta säätiön sponsoroimasta "taideprojektista", jossa itseään mediataiteilijaksi tituleeraava opettaja näytti Aalto-yliopiston opiskelijoille omaa pornofilmiään. Koneen Säätiö sponsoroi projektia 76 000 euron suuruisella apurahalla.
Tavalla tai toisella jalkansa hyvinvointivaltion oven väliin saanut ei kernaasti palaa kotiseutunsa kurjuuteen. Tavallinen syy maassa piileskelyyn on turvapaikkahakemuksen hylkääminen. Ruotsissa laittomia maassa oleskelijoita on sadoin tuhansin ja nyt heidät halutaan päivänvaloon ynnä ulos maasta. Punavihreä oppositio ja vihreät vastustavat.
Quillette-lehden perustaja Claire Lehmann tarkastelee Trumpin voittoa päivänpoliittisten kysymysten sijaan kulttuuri-ilmiönä – erityisesti nuorten miesten parissa orastavan asenneilmapiirin kautta. Vaikka kuluneen vuoden aikana eri medioissa on käsitelty nuorten miesten oikeistolaistumista, taustalla on muutakin kuin poliittisten kantojen jyrkentymistä.
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Kansanedustaja Miko Bergbom tyrmää SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppuraisen yhteisvelka-avauksen koskien puolustusmenojen rahoittamista.
Lue lisää