KOMMENTTI | Miksi kepu ja muut oppositiopuolueet eivät ole käyttäneet vaaleissa saamaansa valtaansa vanhus- ja omaishoidon tarpeellisesta rahoituksesta? Päinvastoin esim. oppositiopuolueiden hallinnoima Keski-Uusimaa säästää 400 000 euroa leikkaamalla omaishoitajien palkkioita. Näin ala-arvoisesti oppositiopuolueet kohtelevat omaishoitajia.
Vaihtoehto olisi ollut se, että oppositiopuolueiden hallinnoima Keski-Uusimaa olisi luopunut ryhmärahoista (345 000 euroa/v) ja puolittanut kokouspalkkiot. Tällöin omaishoitajien palkkioita ei olisi tarvinnut leikata vaan niitä olisi voitu korottaa. Kysymyshän on arvovalinnasta.
Oppositiopuolueen valtuutetut arvostavat enemmän omille puolueille tulevaa ryhmärahaa ja itselle tulevia korkeita kokouspalkkioita kuin omaishoitajia. Tämä osoittaa todellisuudessa, että kepulaisetkin rakastavat enemmän ryhmärahojaan ja korkeita kokouspalkkioitta kuin suomalaisen hyvinvoinnin rakentaneita vanhuksia.
Omaishoitaja on korvaamaton. Käytännössä omaishoitajat varmistavat hyvinvointiyhteiskunnan toimivuuden, joka romahtaisi ilman omaishoitajia. Omaishoitajat tuovat valtiolle vuodessa miljardiluokan säästöt.
Oppositiopuolueilla on 18 aluevaltuustossa yksinkertainen enemmistö.
Yhdessäkään oppositiopuolueiden hallinnoimassa 18 aluevaltuustossa eivät ole kepu ja muut oppositiopuolueet olleet valmiita luopumaan ryhmärahoista eivätkä puolittamaan ylikorkeita kokouspalkkioita vanhushoivan rahoittamiseksi. Vanhusten suurin pelko on, että meno jatkuu entisellään oppositiopuolueiden hallinnoimissa hyvinvointialueilla.
Oli poliittista epärehellisyyttä tehdä välikysymys sotesta
Opposition kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, onko sote juuri aihe, josta kannattaa tehtailla välikysymyksiä. Totuus on, että sote-lakien valmistelu tehtiin viime hallituskaudella sdp:n ja keskustan voimin.
Sote on täysi farssi, jolla saatiin aikaiseksi ainoastaan hallintohimmeli uusine puoluetukijaisineen ja pohjaton kaivo, joka imee rahat ilman tehoja. Poliitikot saivat rahakkaat hiekkalaatikot ja tuplattiin poliittisesti nimitettyjen päälliköiden palkat tekemällä heistä yhdessä yössä johtajia.
Hyvinvointialueilla on itsehallinto. Ylintä päätösvaltaa hyvinvointialueella käyttää vaaleilla valittu aluevaltuusto. Hyvinvointialueiden rahoituksen on turvattava perustuslain edellyttämällä tavalla riittävien sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen. Hallitushan on toteuttanut tämän velvoitteen täysimääräisesti.
Kepun pitäisi muistaa, ettei hallitus voi esittää korvamerkittyä rahaa esim. vanhusten hoitoon. Hyvinvointialueiden saama valtion rahoitus on yleiskatteista. Hyvinvointialueet voivat siis päättää itse siitä, miten ja mihin rahat käytetään.