Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Matalan kynnyksen lähipalveluiden alasajo veisi viimeisenkin toivon paremmasta – Ranne: Pelastetaan suomalaisten lähipalvelut ja terveys

02.01.2023 |13:02

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Lulu Ranne pelkää sote-uudistuksen valuvikojen johtavan matalan kynnyksen lähipalvelujen alasajoon, ellei ongelmia korjata pikaisesti. Kevään eduskuntavaaleissa pelastettavina ovat myös suomalaisten lähipalvelut ja terveys.

”Edellisten vaalien alla annettujen lupausten katteettomuus alkaa paljastua”, otsikoi Helsingin Sanomat 30.12.2022 ja jatkaa sote-uudistuksesta: ”Suomalaiset uskovat, että palveluja karsitaan, vaikka poliitikot eivät juuri ole aiheesta puhuneet”.

Eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Lulu Ranne pitää lehden otsikointia tahallisen huonomuistisena. Ranne muistuttaa perussuomalaisten pitäneen sote-uudistuksen ongelmia esillä kaikissa valmistelun ja aluevaalikampanjan vaiheissa myös lehdistössä, Helsingin Sanomat mukaan lukien.

– Puolue julkisti aluevaaliohjelmansa 8.12.2021. Helsingin Sanomat kirjoitti perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran ennakoivan, että hallituksen läpiviemä sote-malli aiheuttaa palveluiden keskittämistä: ”Mikäli sote-sektorin palveluita ei haluta resursseja lisäämällä parantaa, niin valitettavasti tämä [keskittäminen] tulee entisestään kiihtymään”. Juttu jatkui: ”Puolue katsoo, ettei malli paranna palveluiden laatua tai saatavuutta eikä helpota julkisten sote-menojen nousupainetta.”

Terveyskeskukset säilytettävä kunnissa

Ranne painottaa perussuomalaisten lähteneen aluevaaleihin vaatimalla terveyskeskusten ja -palveluiden säilyttämistä kunnissa.

Ranne varoitti jo 24.9.2021 (Forssan Lehti) ja 19.1.2022 (Hämeen Sanomat), että aluevaltuustot ovat virkakoneistojensa armoilla. Palveluita ei ole kyetty uudistamaan saati kustannuksia suitsimaan. Tämä kyvyttömyys on sitten perinteisesti palkittu veronkorotuksilla ja velkaantumisella. Näiden vaihtoehtojen poistuessa aluevaltuustoille tullaan tarjoamaan lähipalveluiden ja palveluverkon leikkaamista ainoana keinona tasapainottaa talous.

– Erikoissairaanhoito on lukinnut rakenteensa ja kustannuskehityksensä vuosikymmeniksi rakentamalla miljardien edestä uusia sairaalatiloja. Perusterveydenhuolto uhkaa keskittyä erikoissairaanhoidon kylkeen, kauemmaksi asukkaista. Erikoissairaanhoidon kiinteistöt siirtyvät hyvinvointialueiden omistukseen, kun taas perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen tiloja vuokrataan mahdollisesti vain kolme vuotta. On selvää mistä luovutaan.

Virkahimmeli ei ole ohjattavissa

Ranteen mukaan perussuomalaiset ovat systemaattisesti vaatineet soten uudistamista tekeminen, ei hallinto, edellä. Tekemisen muuttaminen vaatisi aivan toisenlaista johtamista kuin mihin poliittiset aluehallitukset ja lääkärivetoiset virkakoneistot kykenevät.

– Julkista talouttamme ei saada ikinä tasapainoon, ellei sote-sektorin vaikuttavuutta suomalaisten terveyteen, hyvinvointiin ja toimintakykyyn saada selkeään, mitattavaan nousuun ja menojen kasvua kuriin. Matalan kynnyksen lähipalveluiden alasajo veisi meiltä viimeisenkin toivon paremmasta.

– Virkahimmeli ei yksinkertaisesti ole ohjattavissa. Aluevaltuustojen tärkein tehtävä onkin torjua lähipalveluiden alasajo siihen asti, että maahan saadaan sellainen tolkullinen hallitus, joka korjaa sote-uudistuksen valuviat ja estää epätasa-arvoisen kehityksen.

2.4.2023 eduskuntavaaleissa pelastettavina ovat myös suomalaisten lähipalvelut ja terveys.

 

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää