

LEHTIKUVA
Massavaellukset ovat ennenkin kaataneet valtakuntia – EU:n maahanmuuttopolitiikalle ei ole nähtävissä ratkaisua
EU:n yhteistä turvapaikkapolitiikkaa on tahkottu jo muutaman viime vuoden ajan laihoin tuloksin. Palloittelun vuoksi unionin ulkorajoilla olevat valtiot ovat ottaneet omat keinot käyttöön vähentääkseen laittomien siirtolaisten saapumista rajaseuduilleen. Maat ymmärtävät, että massavaellukset ovat ennenkin kaataneet valtakuntia. Toimittaja Andreas Kluth kirjoittaa aiheesta Bloombergin mielipidesivuilla.
EU:n on vaikeaa hakea yhteistä linjaa turvapaikkapolitiikkaansa, sillä eri jäsenmaiden näkemykset eroavat jyrkästi. Ulkorajavaltiot pyrkivät pitämään turvapaikanhakijat pois unionin alueelta Dublin-säännön vuoksi. Säännön mukaan turvapaikkaa hakevan tulee jättää anomuksensa käsiteltäväksi siihen EU-maahan, johon hakija ensimmäisenä saapuu.
Unioni on pyrkinyt laadullisella määräenemmistöpäätöksellä velvoittamaan jäsenmaita vastaanottamaan turvapaikan saaneita, mutta siitä huolimatta osa jäsenmaista kieltäytyy vastaanottamasta turvapaikanhakijoita. Niin kauan kuin esimerkiksi Unkarin rima on asetettu nollaan turvapaikanhakijaan, se merkitsee ainoan yhteisen EU-ratkaisun merkitsevän Unkarin linjaa.
EU näyttää heikolta ja tekopyhältä
Andreas Kluth kirjoittaa EU:n näyttävän heikolta ja tekopyhältä. EU teoriassa pyrkii osoittamaan kannattavansa humaania lähestymistapaa turvapaikanhakijoille.
EU ei kuitenkaan halua jyrätä erimielisten jäsenmaiden ylitse varsinkaan, kun muutamassa maassa tiukka maahanmuuttopolitiikka on kansalaisten suosiossa. Erimielisyydet ovat loitontaneet esimerkiksi Saksan ja Itävallan välejä. Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz on jo ilmoittanut maahan pääsevän nolla afgaania.
EU:n ulkorajamaat eivät ole jääneet odottamaan yhteistä turvapaikkapolitiikkaa, koska sellaista ei ole vuosienkaan aikana saatu tehtyä. Reunamaat voivat joko päästää laittomia siirtolaisia maahansa, mikä voi houkutella yhä useampia rajoille, tai pyrkiä estämään laiton maahantulo tarvittaessa vaikka voimakeinoilla.
Valtakuntia luhistunut hallitsemattomaan maahanmuuttoon
Kluth toteaa valtakuntien luhistuneen aiemminkin, jos ne eivät ole saaneet kontrolloitua maahanmuuttoaan. Rooman valtakunta hajosi vuosien kestäneen massavaelluksen johdosta.
Kluth kirjoittaa, ettei vaeltajilla ollut sotaisat aikeet, mutta Rooman epäonnistuttua pitämään tulokkaat pois ja epäonnistuttuaan tulijoiden integroitumisessa valtakunta hajosi.
EU voi kohdata saman kohtalon. Unionissa turvaudutaan usein pehmeisiin keinoihin, kuten lähtömaiden lahjontaan pitämään vaellukset kurissa. Yhdysvallat turvautuu sen sijaan sotilaalliseen mahtiinsa.
Kluthin mukaan EU voi vielä välttää vuoden 2015 toisinnon. Hän muistuttaa, ettei massavaellus ilmiönä ole katoamassa. Sen vuoksi EU:n rajoja tullaan koettelemaan uudelleen ja uudelleen.
Jossain vaiheessa Eurooppa voi epäonnistua näissä koettelemuksissa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Afgaanit istuvat rajalla – puolalaiset vastustavat pakolaisten ottamista ja kannattavat raja-aidan rakentamista

Latvian sisäministeri: EU:n on suojattava ulkorajansa ja estettävä jokainen laiton rajanylitys

Rajua rähinää Puolan rajalla – laittomat tulijat yrittävät väkivalloin raja-aidan yli
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää