LEHTIKUVA
Marko ”Fobba” Forss Ylellä: ”Ikärajalla on väliä rikosten selvittämisen kannalta”
Helsingin poliisilaitoksen nuorisoryhmän tutkinnanjohtaja Marko Forss sanoi Ruben Stillerin ohjelmassa, että poliisi tarvitsisi lisää keinoja alle viisitoistavuotiaiden tekemien rikosten tutkintaan.
Helsingin poliisilaitoksen nuorisoryhmän tutkinnanjohtaja Marko Forss aloittaa ikärajakeskustelun vanhasta laista.
– Rikoslaki säädettiin 1889, ja viidentoista vuoden rikosoikeudellinen ikäraja tuli voimaan 1894. Ikärajaa on useamman kerran yritetty muuttaa suuntaan tai toiseen. Perustelu, miksi sitä ei ole muutettu, on yleensä ollut se, että meillä ei ole oikeanlaisia seuraamuksia näille alle viisitoistavuotiaille. Ja sen takia sitä ei ole muutettu.
– Ja sanotaan näin poliisina, niin minua kiinnostaa paljon enemmän se puoli, miten me selvitetään rikoksia ja miten me katkaistaan niitä rikoskierteitä. Ja siitä näkökulmasta tämä on paljon mielenkiintoisempi kysymys, Forss sanoo Ylellä.
Pakkokeinoja ei voi käyttää alle 15-vuotiaaseen
Forss sanoo, että 15–17-vuotiaat eivät myöskään juuri saa kovia rangaistuksia, joten ikärajan alentamisella ei olisi tuomioihin vaikutusta.
– Kun puhutaan semmoisista henkirikoksista ja ylitörkeistä rikoksista, silloin voidaankin olla vähän ihmeissään, jos vaikka on kaksi neljätoistavuotiasta epäiltyä ja viisitoistavuotias epäilty, niin emme pysty turvaamaan sitä esitutkintaa niillä pakkokeinoilla. Meillä on erikseen kielletty pidättäminen, matkustuskielto, tehostettu matkustuskielto ja vangitseminen. Ja se on koko ajan ollut pikkusen häilyvä tämä, että mitä pakkokeinoja saat muuten käyttää alle viisitoistavuotiaaseen.
– Kaikki muut on oikeasti sallittuja, voit vaikka telekuunnella alle viisitoistavuotiasta, mutta nämä vapauteen kohdistuvat, jotka ovat rikoksen selvittämisen kannalta tärkeimmät, niitä ei ole mahdollista tehdä. Se näkökulma on semmoinen tärkeämpi, että pystytään turvaamaan se tutkinta. Mutta ymmärrän tietenkin senkin kehityskulun, että ei haluta alle viisitoistavuotiaita sulkea edes päiväksi kahdeksi poliisivankilaan, vaikka siellä olisi joku vakava rikos, hän sanoo.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vangitseminen rangaistkset alaikäisten tekemät rikokset rikoskierre pidätykset rangaistusvastuu Marko Forss pakkokeinot matkustuskielto rikosoikeudellinen vastuu Ruben Stiller Yle
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Erityisesti ulkomaalaisasiat ruuhkauttavat oikeuslaitosta, jonot ovat kohtuuttomat ja henkilöstö ylikuormittunut
Perussuomalaiset: Hallitus on epäonnistunut kansalaisten turvallisuudesta huolehtimisessa – ”Sinisilmäinen maahanmuuttopolitiikka on suoraan yhteydessä jengirikollisuuteen”
Purra Haapala-TV:ssa: Katurikollisuuden juurisyy on huono maahanmuuttopolitiikka – ”Tästä ei pääse mihinkään, vaikka jengeissä mukana olisi myös suomalaisia”
Purra esitti epäluottamusta: Suomalaiset ovat kyllästyneet haittamaahanmuuton ongelmiin, mutta hallitus ei edelleenkään kehtaa myöntää nuoriso- ja katurikollisuuden juurisyitä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää