LEHTIKUVA
Markkinatalous ei taivu islamin tahtoon – Turkin valuutta syöksykierteessä
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan antoi viime viikonloppuna potkut maan keskuspankin pääjohtajalle. Maan valuutan arvo laski sen seurauksena 16 prosenttia. Syynä potkuihin oli korkojen nosto – ja korot ovat myrkkyä muslimille.
Reaktiona liiran romahtamiselle Turkin tv-kanavat poistivat maanantaina valuuttanoteeraukset ohjelmistostaan. Turkkilaiset saavat nyt maksaa omavaltaisen presidenttinsä otteista, sillä Erdogan päättää yksin maan talouden suunnasta ja rahapolitiikasta, olivat asiantuntijat mitä mieltä hyvänsä.
Erdogan on lähtenyt taisteluun korkeita korkoja vastaan siitäkin huolimatta, että ekonomistien mukaan se on huono resepti korkeasta inflaatiosta kärsivälle Turkin taloudelle.
Maan keskuspankin pääjohtaja Naci Agbal valitsi asiaintuntijain tien, jonka seurauksena liiran arvo vahvistui ja maahan virtasi ulkomaisia investointeja. Kunnes tulivat potkut.
Talous on uskon asia
Talouden suotuisa kehitys ei ole harrasta Erdogania vakuuttanut. Presidentin mielestä korkeat korot ovat kaiken pahan lähde ja juuri. Tähän väittämään hän palaa kerta toisensa jälkeen. Presidentin lähipiiri puhuu ”sodasta korkolobbareita vastaan” ja hallitusta myötäilevät tiedotusvälineet syyttävät kriittisiä talousoppineita maanpettureiksi.
Turkin inflaatio huitelee 15 prosentissa, nuorisotyöttömyys on 25 prosenttia, eikä liiran arvo ole palautunut maanantain mahalaskusta. Valuuttakriisi kolkuttelee ovella. Erdogan kulkee silti omia polkujaan, eikä lotkauta korvaansakaan arvostelijoille. Ulkomaailman paheksunta vain lisää vettä Erdoganin myllyyn, ja tämä puolestaan ainakin toistaiseksi innostaa presidentin kannattajia.
Mutta kituva talous, kasvava köyhyys ja naisten sekä vähemmistöjen oikeuksien polkeminen ovat uhka myös yksinvaltiaalle. Kahden vuoden kuluttua ovat presidentinvaalit. Sitä ennen Erdoganin on tehtävä lopullinen siirtonsa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yksinvaltias vähemmistöjen oikeudet naisten sorto Turkin liira keskuspankki Naci Agbal korko ja islam valuutan arvo valuutan romahdus valuuttakriisi Recep Tayyip Erdoğan Presidentinvaalit Turkki finanssipolitiikka rahapolitiikka Inflaatio nuorisotyöttömyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Turkin presidentti Erdoğanilta terveiset Nato-liittolaismaan johtajalle: Toivon kansanne pääsevän sinusta eroon viipymättä
Turkki kiristää Natoa: Joko sotilaallista tukea tai pakolaisille portit auki Eurooppaan
Huhtasaari: EU:n harkittava pakotteita Turkkia vastaan
Leena Meri MTV:n uutisaamussa Eurooppaa uhkaavasta siirtolaisvyörystä: Suomen ei pidä ottaa ketään vastaan
EU-maat eivät halua taipua Turkin maahanmuuttokiristykseen – Ranskan presidentti Macron pelkää Venäjän mahtia
ID-ryhmä: Tiukka ei Turkin EU-jäsenyydelle
Turkin liira kaaottisessa pudotuksessa – “Jos kärsimystä ei aiheutettaisi 84 miljoonalle ihmiselle, olisi tämä kiehtova taloustieteellinen koe”
Turkki uhraamassa julkistaloutensa ja nettovarallisuutensa alhaisten korkojen vuoksi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää