

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (edessä) ja pääministeri Sanna Marin, kummatkin SDP:stä, hallituksen tiedotustilaisuuden päätyttyä Helsingissä 25. tammikuuta 2021. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Marinin noidankehä – bilettämään on päätävä, koska “pää ei kestä muuten”, mutta toistuvien sekoilujen jälkipyykki hyydyttää vielä enemmän
“Eihän pää kestä tällaista muuten”, perusteli Sanna Marinin yksityiselämänsä rientoja. Pääministeri vieraili elokuussa Kurosen grilli -ohjelmassa. Yhtenä keskustelunaiheena oli pääministerin jaksaminen. Ohjelman pohdinta on omiaan sen arvioimisessa, miten Marin lataa akkujaan.
Seuraavassa Suplassa julkaistu pääministerin jaksamista koskeva kohta:
Juontaja Sami Kuronen kysyy: Koetko, että sinun on helppo irtautua pääministerin roolista tarvittaessa, vai onko se sellainen rooli, että se kulkee 24/7 mukana?
Marin vastaa: No kyllä olen kesälomalla pyrkinyt siihen, että olisi ihan vaan Sanna. Välillä pitää pystyä huilaamaan ja olla ihan vain oma itsensä ja pitämään hauskaa ystävien kanssa ja tekemään normaaleja juttuja. Eihän pää kestä tällaista muuten. Tämä on aika erilaista työtä kuin moni työ. Mutta se on tällaista ja kyllä senkin kestää. Työtä hoidetaan töinä, mutta välillä pitää olla ihan ihminen. Ei kukaan meistä ole kone.
Kuronen: No ei tietenkään. Oletko miettinyt sitä, että jos olisit ihan niin sanotuissa normihommissa, ilman tämän tason julkisuutta, niin kuinka erilaista se elämä olisi, ja kuinka erilainen sä olisit?
Marin: No varmaan olisi aikaa tehdä kaikkea muuta. Sen takia neljän viikon kesäloma oli niin mahtava juttu, koska normaalisti tämä työ on tosi kokonaisvaltaista. Se on 6-7 päivää viikossa, lähes aina yli 12-tuntisia päiviä. Kyllä se on todella aikaavievää. Ja sitten riippuu tilanteesta. Välillä se on vähän iisimpää ja välillä se on kyllä todella kellon ympäri. Riippuu asioista.
Kuronen: Ja sinun pitää – näin olen ymmärtänyt – olla kuitenkin tavalla tai toisella tavoitettavissa 24/7.
Marin: Kyllä.
Kuronen: Se kulkee koko ajan takaraivossa, että koska tahansa voi tulla viesti tai puhelinsoitto, että nyt mennään?
Marin: Näin on. Ja kyllähän entiset pääministerit ovat kertoneet, että kun he ovat jättäneet tehtävänsä, niin taakka on tippunut harteilta.
Kuronen: Ihan varmaan. Sä et vielä odota sitä päivää, että taakka tippuisi? Että vielä on intoa ja paloa painaa näitä hommia?
Marin: Ilman muuta. Onhan tämä mieletön tilaisuus ja mahdollisuus tehdä asioita ja käyttää valtaa. Senhän takia me monet olemme politiikkaan pyritty että me halutaan tehdä asioista, me halutaan muuttaa maailmaa, me halutaan käyttää sitä valtaa, mikä meillä on ja pääministerin tehtävässä on paljon valtaa ja paljon mahdollisuuksia tehdä asioita.
Jaksaminen toistuvasti otsikoissa
Marinin jaksaminen on ollut tapetilla jo pitkään, samoin hänen omintakeinen tapansa akkujen lataamiseen.
Yle julkaisi lokakuussa laajan jutun pääministeri Marinista: “Kevät oli niin rankka, että jotkut Marinin työtoverit kuvaavat hänen tuolloin muuttuneen robottimaiseksi ja totiseksi. Useat läheltä seuranneet kertovat olleensa huolissaan pääministerin jaksamisesta.”
Kesällä tilanne helpottui.
Marin vahvisti asian itse Ilta-Sanomille: “Pakko sanoa, että viime keväänä olin aika väsynyt. Kriisi oli jatkunut aika pitkään ja siinä oli ollut monia vaiheita. Oli erittäin tärkeää, että sain kuluneena kesänä viettää lomaa ja vähän hengähtää, olla läheisten ihmisten seurassa ja irti töistä. Kriisi oli ollut omalla kohdallanikin raskas ja olen tehnyt todella paljon töitä.”
Miten Marin sitten niitä akkuja latasi? Muun muassa ankaralla bilettämisellä. Tavanomainen virkatyö ei niinkään maistunut.
Kesän “akkujen lataus” huipentui iltaan, jossa Marin roudasi tilataksikaupalla tuntemattomia juhlijoita Kesärantaan. Juhlat kirvoittivat ankaraa kritiikkiä mediassa. Marin yritti torjua moitteita haukkumalla kriitikoita boomereiksi. Siitäkin seurasi rajuja pyyhkeitä.
Julkisuushakuinen bilettäminen tyrehtyi lopulta, ja Marin on pitänyt enimmäkseen matalaa profiilia – kunnes nyt viikonloppuna. Marin lähti jälleen radalle, ja aiheutti juhlinnallaan valtavan skandaalin.
Mistä virtaa pääministerille?
Suomella on johtamiseen liittyvä ongelma. Pääministeri Marin hyytyy tavanomaisessa työssään valtion johtajana. Hän reipastuu, jos vain pääsee juhlimaan ystäviensä kanssa. Ikävä kyllä pääministerin juhliminen on niin ankaraa, että jälkipyykki on omiaan hyydyttämään häntä lisää.
Tilanne aiheuttaa ilmeisen noidankehän.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsin uusien ministereiden kootut saavutukset: Kokaiinia, kopelointia, veronkiertoa ja tolkutonta taloudenpitoa, rattijuoppous sekä lopuksi natsitervehdys

Ruotsalaistuomio pääministeri Marinin kohuviikonlopulle: ”Tollojen vonkaaminen se vasta onkin kyseenalaista käytöstä”

Bloomberg: Suomen hallituksen uskottavuus rapautunut ministereiden sekoilun vuoksi
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää