Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (edessä) ja pääministeri Sanna Marin, kummatkin SDP:stä, hallituksen tiedotustilaisuuden päätyttyä Helsingissä 25. tammikuuta 2021. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Marinin noidankehä – bilettämään on päätävä, koska “pää ei kestä muuten”, mutta toistuvien sekoilujen jälkipyykki hyydyttää vielä enemmän
“Eihän pää kestä tällaista muuten”, perusteli Sanna Marinin yksityiselämänsä rientoja. Pääministeri vieraili elokuussa Kurosen grilli -ohjelmassa. Yhtenä keskustelunaiheena oli pääministerin jaksaminen. Ohjelman pohdinta on omiaan sen arvioimisessa, miten Marin lataa akkujaan.
Seuraavassa Suplassa julkaistu pääministerin jaksamista koskeva kohta:
Juontaja Sami Kuronen kysyy: Koetko, että sinun on helppo irtautua pääministerin roolista tarvittaessa, vai onko se sellainen rooli, että se kulkee 24/7 mukana?
Marin vastaa: No kyllä olen kesälomalla pyrkinyt siihen, että olisi ihan vaan Sanna. Välillä pitää pystyä huilaamaan ja olla ihan vain oma itsensä ja pitämään hauskaa ystävien kanssa ja tekemään normaaleja juttuja. Eihän pää kestä tällaista muuten. Tämä on aika erilaista työtä kuin moni työ. Mutta se on tällaista ja kyllä senkin kestää. Työtä hoidetaan töinä, mutta välillä pitää olla ihan ihminen. Ei kukaan meistä ole kone.
Kuronen: No ei tietenkään. Oletko miettinyt sitä, että jos olisit ihan niin sanotuissa normihommissa, ilman tämän tason julkisuutta, niin kuinka erilaista se elämä olisi, ja kuinka erilainen sä olisit?
Marin: No varmaan olisi aikaa tehdä kaikkea muuta. Sen takia neljän viikon kesäloma oli niin mahtava juttu, koska normaalisti tämä työ on tosi kokonaisvaltaista. Se on 6-7 päivää viikossa, lähes aina yli 12-tuntisia päiviä. Kyllä se on todella aikaavievää. Ja sitten riippuu tilanteesta. Välillä se on vähän iisimpää ja välillä se on kyllä todella kellon ympäri. Riippuu asioista.
Kuronen: Ja sinun pitää – näin olen ymmärtänyt – olla kuitenkin tavalla tai toisella tavoitettavissa 24/7.
Marin: Kyllä.
Kuronen: Se kulkee koko ajan takaraivossa, että koska tahansa voi tulla viesti tai puhelinsoitto, että nyt mennään?
Marin: Näin on. Ja kyllähän entiset pääministerit ovat kertoneet, että kun he ovat jättäneet tehtävänsä, niin taakka on tippunut harteilta.
Kuronen: Ihan varmaan. Sä et vielä odota sitä päivää, että taakka tippuisi? Että vielä on intoa ja paloa painaa näitä hommia?
Marin: Ilman muuta. Onhan tämä mieletön tilaisuus ja mahdollisuus tehdä asioita ja käyttää valtaa. Senhän takia me monet olemme politiikkaan pyritty että me halutaan tehdä asioista, me halutaan muuttaa maailmaa, me halutaan käyttää sitä valtaa, mikä meillä on ja pääministerin tehtävässä on paljon valtaa ja paljon mahdollisuuksia tehdä asioita.
Jaksaminen toistuvasti otsikoissa
Marinin jaksaminen on ollut tapetilla jo pitkään, samoin hänen omintakeinen tapansa akkujen lataamiseen.
Yle julkaisi lokakuussa laajan jutun pääministeri Marinista: “Kevät oli niin rankka, että jotkut Marinin työtoverit kuvaavat hänen tuolloin muuttuneen robottimaiseksi ja totiseksi. Useat läheltä seuranneet kertovat olleensa huolissaan pääministerin jaksamisesta.”
Kesällä tilanne helpottui.
Marin vahvisti asian itse Ilta-Sanomille: “Pakko sanoa, että viime keväänä olin aika väsynyt. Kriisi oli jatkunut aika pitkään ja siinä oli ollut monia vaiheita. Oli erittäin tärkeää, että sain kuluneena kesänä viettää lomaa ja vähän hengähtää, olla läheisten ihmisten seurassa ja irti töistä. Kriisi oli ollut omalla kohdallanikin raskas ja olen tehnyt todella paljon töitä.”
Miten Marin sitten niitä akkuja latasi? Muun muassa ankaralla bilettämisellä. Tavanomainen virkatyö ei niinkään maistunut.
Kesän “akkujen lataus” huipentui iltaan, jossa Marin roudasi tilataksikaupalla tuntemattomia juhlijoita Kesärantaan. Juhlat kirvoittivat ankaraa kritiikkiä mediassa. Marin yritti torjua moitteita haukkumalla kriitikoita boomereiksi. Siitäkin seurasi rajuja pyyhkeitä.
Julkisuushakuinen bilettäminen tyrehtyi lopulta, ja Marin on pitänyt enimmäkseen matalaa profiilia – kunnes nyt viikonloppuna. Marin lähti jälleen radalle, ja aiheutti juhlinnallaan valtavan skandaalin.
Mistä virtaa pääministerille?
Suomella on johtamiseen liittyvä ongelma. Pääministeri Marin hyytyy tavanomaisessa työssään valtion johtajana. Hän reipastuu, jos vain pääsee juhlimaan ystäviensä kanssa. Ikävä kyllä pääministerin juhliminen on niin ankaraa, että jälkipyykki on omiaan hyydyttämään häntä lisää.
Tilanne aiheuttaa ilmeisen noidankehän.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ruotsin uusien ministereiden kootut saavutukset: Kokaiinia, kopelointia, veronkiertoa ja tolkutonta taloudenpitoa, rattijuoppous sekä lopuksi natsitervehdys
Ruotsalaistuomio pääministeri Marinin kohuviikonlopulle: ”Tollojen vonkaaminen se vasta onkin kyseenalaista käytöstä”
Bloomberg: Suomen hallituksen uskottavuus rapautunut ministereiden sekoilun vuoksi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää