Puoluesihteeri Arto Luukkanen ja varapuheenjohtajat Mauri Peltokangas ja Sebastian Tynkkynen SuomiAreenan puhetilaisuudessa Porissa. / Matti Matikainen
Marinin hallituksen jäljiltä jäi vain savuavat rauniot – PS lähti uuteen hallitukseen palvelemaan kansaa ja luomaan toivoa paremmasta
Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas kertoi torstaina SuomiAreenassa, että Suomen vaikea taloustilanne johti kevään hallitusneuvotteluissa voimakkaaseen priorisointiin. -Perussuomalaiset lähtee kuitenkin siitä, että jonkun on tehtävä myös vaikeita päätöksiä, jotta laiva saadaan käännettyä, ja että jonain päivänä asiat ovat paremmin.
Suomen uusi hallitus aloitti viime viikolla äärimmäisen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Valtionkonttorin tuoreimman tiedon mukaan valtion velka oli huhtikuun lopussa 145, 1 miljardia euroa, eli jokaista asukasta kohden velkaa oli 25 985 euroa.
Valtionvelan määrä kasvoi kiihtyvään tahtiin pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituskaudella 2019-2023, jolloin valtio otti uutta velkaa jopa liki 40 miljardia.
SuomiAreenassa oli torstaina perussuomalaisten puoluepäivä. Perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mauri Peltokangas sanoi, että hallituksessa perussuomalaisten politiikka tulee näkymään samaan tapaan kuten oppositiossakin aiemmin.
-Hallituksessa siis puolustetaan niitä asioita, joilla Suomi saadaan kääntymään ja suomalaisten olot hyväksi. Se tarkoittaa samalla sitä, että jokaisen on nyt osallistuttava.
-Poliitikkojen on nyt uskallettava ottaa vastuu, kääntää velkaantuminen ja Suomen suunta sellaiseksi, että hyvinvointiyhteiskunta säilyy. Siihen on vain se keino, että hallitus huolehtii rahan riittävyydestä palveluihin ja hyvinvointiyhteiskuntaan, Peltokangas sanoi.
Perussuomalaiset rakentaa pelkäämättä vastuuta
Puoluesihteeri Arto Luukkanen muotoili nykyhetken tilanteen siten, että Marinin hallituksen jäljiltä oli vain savuavat rauniot.
-Perussuomalaiset ei pelkää vastuuta, vaan me haluamme rakentaa. Kun edellinen hallitus velkaantui, me emme halua enää varastaa lapsilta ja lapsenlapsiltamme. Kun edellinen hallitus vei toivon, me tuomme toivon takaisin suomalaisille. Olemmekin tässä sitä varten, että me palvelemme teitä, Luukkanen sanoi.
Tuore hallitusohjelma on neljän puolueen kompromissien tulos. Luukkanen on kuitenkin tyytyväinen siitä, että perussuomalainen kädenjälki näkyy lopputuloksessa vahvasti.
– Alkaen esimerkiksi nuorten mielenterveysongelmien paremmasta hoitamisesta. Myös Suomen kansallisen edun huomioiminen näkyy ohjelmassa monella tavalla. Ennen kaikkea uusi hallitus on ahertamisen hallitus, joka arvostaa työtä. Se on tärkeää, koska makoilemalla ei päästä enää eteenpäin.
-Edelliselle hallitukselle makoileminen ei ollut ongelma, koska kaikki hoidettiin velaksi. Maksajiksi jäivät lapset ja lapsenlapset. Tämä hallitus lähtee siitä, että omalla työllä pystytään luomaan isänmaa, jossa on hyvä elää.
Hallitusohjelman mukaan työn verotusta ollaankin keventämässä painottaen kevennyksiä etenkin pieni- ja keskituloisille. Uudistus siis tekee jatkossa työn tekemisestä entistä kannattavampaa ja palkitsevampaa.
Jokaiseen torppaan lämpöä ja sähköä
Peltokangas sanoo olevansa tyytyväinen myös Suomen energiapaletin vahvistamiseen.
-Jokaiseen torppaan tarvitaan lämpöä ja sähköä. Se tuleekin toteutumaan niin, etteivät tavallisten ihmisten ja yritysten kustannukset tule enää nousemaan.
Peltokangas nimitettiin äskettäin muun muassa sisäisestä turvallisuudesta ja raja-asioista vastaavan eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi.
-Olen todella onnellinen maahanmuuttoon ja sisäiseen turvallisuuteen liittyvistä kirjauksista hallitusohjelmassa, mistä täytyy kiittää myös nykyistä sisäministeriä Mari Rantasta, Peltokangas sanoi.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyykin monella tasolla, ja tavalla, jota perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on kuvannut maahanmuuttopolitiikan paradigman muutokseksi.
Esimerkiksi turvapaikanhakujärjestelmää tehostetaan. Jatkossa kielteisen päätöksen saaneet palaavat tai heidät palautetaan lähtömaihin mahdollisimman nopeasti.
Kansanedustaja, perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen katsoo, että perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikan linja on saatu mukaan hallitusohjelmaan jopa tyhjentävästikin.
– Nyt edessä on miettiä myös uusia kirjauksia, miten voimme kehittää entistä pidemmälle vastuullista maahanmuuttopolitiikkaa.
Rahanjakobileet ovat ohi
Tynkkynen korosti SuomiAreenassa edelleen, miten taloudellisesti hankalassa paikassa uusi hallitus joutui aloittamaan: Rahanjakobileet ovat nyt ohi.
-Viime hallituskaudella periaate oli, että rahaa on, ja sen jälkeen keksittiin, minne kaikkialle rahaa voi antaa. Meillä näin ei ole ollut, koska rahat käytännössä oli tuhlattu jo valmiiksi. Eli nyt joudutaan menemään jonkin aikaa säästöliekillä, jotta ehkä tulevaisuudessa rahaa voidaan taas jakaa.
Suomi Areena, kuvassa Sebastian Tynkkynen.
Tiettyihin tärkeisiin kohteisiin kuitenkin lisärahoitustakin on saatu. Hallitus tulee toteuttamaan esimerkiksi mittavan kolmen miljardin euron infrastruktuuripaketin, joka sisältää niin rautatieverkon kehittämistä eri puolella maata kuin monia muitakin työtä, yrittämistä ja teollisuutta tukevia infrahankkeita. Hallitusohjelmassa on myös sovittu poliisien määrän nostamisesta.
Peltokangas sanoi, että hallitusohjelmaan toiveissa oli suora ja välitön lasku polttoaineiden hintoihin. Uusi hallitus ei kuitenkaan omilla politiikkatoimillaan pyri nostamaan liikkumisen hintaa.
Peltokangas muistutti, että aiemmin suunniteltua polttoaineiden jakeluvelvoitteen ankaraa kiristämistä jo ensi vuodesta alkaen on hallitusohjelmassa selkeästi lievennetty.
– Marinin hallitus olisi nostanut ensi vuonna jakeluvelvoitteen 28 prosenttiin. Se olisi tarkoittanut pumppuhintojen nousua jopa 40 senttiä – siis katastrofi. Se olisi ollut kuolinisku suomalaisille yrityksille ja kumipyöräliikenteelle, mutta me torppasimme sen niin, että kun jakeluvelvoite on tällä hetkellä 13,5 prosenttia, niin se ei nouse nyt, eikä nouse ensi vuonnakaan.
Perussuomalaiset suosituin puolue lähes kaikissa ikäryhmissä
Peltokangas korosti, että taloustilanne johti hallitusneuvotteluissa voimakkaaseen priorisointiin, mistä johtuen neuvotteluissa tehtiin paljon vaikeita päätöksiä.
-Perussuomalaiset lähtee kuitenkin siitä, että jonkun on tehtävä vaikeitakin päätöksiä, että laiva saadaan käännettyä, että jonain päivänä asiat ovat paremmin, turvallisuus on kasvanut ja polttoaineen hinnat eivät ole nousseet. Sitten rahaakin on käytössä enemmän, ja rahaa voidaan kohdistaa vielä enemmän esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluihin.
Perussuomalaiset on aina ollut ja on jatkossakin yhä vahvemmin suomalaisen työn puolue. Åbo Akademin tuoreen tutkimuksen mukaan joka kolmas työikäinen viime eduskuntavaaleissa äänestänyt mies valitsi perussuomalaiset. Tutkimuksen mukaan perussuomalaiset myös oli suosituin puolue kaikissa ikäryhmissä yli 65-vuotiaita lukuun ottamatta.
Peltokangas näkee taustalla paitsi puolueen onnistumiset, myös poliittisen kulttuurin muutoksen, jonka myötä ihmiset seuraavat politiikkaa tarkemmin kuin ennen.
– Perussuomalaiset on tullut mukaan, ensin vaihtoehtona ja nyt olemme jo Suomen toiseksi suurin puolue ja hallituspuolue. Ihmiset ovat nähneet, miten politiikassa voi onnistua, kun asia on oikea. Perussuomalaisten nykyinen asema onkin pitkälti seurausta myös siitä, että ihmiset, myös kilpailevien puolueiden kannattajat tulevat tapaamaan meitä, syömään makkaran perussuomalaisten teltalla, keskustelemaan kiihkottomasti eri asioista. Niistä tapaamisista tulee yleensä hienoa jälkeä.
Sebastian Tynkkynen, tentin juontanut Laura Jokela, Arto Luukkanen ja Mauri Peltokangas.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Yksi vaalikausi ei riitä valtiontalouden tasapainottamiseen – Mäkelä muistuttaa, että jostain on silti aloitettava: ”Suunta on nyt enemmän oikea kuin väärä”
Hallitusohjelman tarkoitus on vähentää köyhyyttä ja eriarvoisuutta – julkisen talouden suunta on käännettävä, jotta kaikkein heikoimmista on varaa pitää huolta
Palkansaajan verotus kevenee ensi vuonna
EU:ssa alustava sopu Euroopan laajuista liikenneverkkoa koskevasta asetuksesta – ”Todella tärkeä koko suomalaisen liikennejärjestelmän kehittämisen kannalta”
Antikainen korjaa keskustan väitteitä: Maanteiden korjaus- ja päällystystöiden rahoitus Itä-Suomessa kaksinkertaistuu edelliseen vuoteen verrattuna
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää