Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Marine Le Pen Financial Timesille: “Emme halua järjestää vallankumousta, vaan palata maalaisjärjen käyttöön”

31.01.2020 |12:58

Ranskan Kansallisen liittouman puheenjohtaja Marine Le Pen on kääntänyt puolueensa suosion uuteen nousuun. Mielipidemittausten mukaan hän haastaa epäsuositun presidentti Emmanuel Macronin seuraavissa presidentinvaaleissa. Le Pen painottaa erityisesti maalaisjärjen käyttöä politiikassa.

Talouslehti Financial Timesille antamassaan haastattelussa Marine Le Pen muistuttaa Emmanuel Macronin olevan irti kansalaisten arjesta. Ranskan kaksi viimeisintä joulua ovat kuluneet juhlattomissa tunnelmissa. Reilu vuosi sitten keltaliivit protestoivat ahkerasti Macronia vastaan. Viime joulu meni lakkojen siivittämänä.

– Hän sanoi 2017 valinnan olleen hänen ja kaaoksen välillä. Nyt meillä ollut yhtäjaksoista kaaosta hänen noustua valtaan, Le Pen sanoi.

Käytännönläheistä politiikkaa

Le Pen kertoo FT:lle hänen tavoittelevansa käytännönläheistä politiikkaa. Hän aikoo palauttaa maalaisjärjen päätöksiin.

– Me emme halua järjestää vallankumousta, vaan palata maalaisjärjen käyttöön. Harjoitamme taloudellista isänmaallisuutta, laskemme veroja, säästämme rahaa ja lopetamme turvallisuuttamme ja hyvinvointivaltiotamme epävakauttavan massiivisen maahanmuuton, Le Pen luettelee.

Ranska on Le Penin mukaan selkä seinää vasten taloudellisesti ja kulttuurisesti.

Vaalijärjestelmä estänyt presidenttiyden

Ranskan presidenttijohtoinen vaalijärjestelmä on estänyt tähän saakka Le Penin nousun presidentiksi. Järjestelmä on samanlainen kuin Suomen presidentinvaaleissa. Toisessa vaalissa vastakkain ovat kaksi eniten saanutta ehdokasta, mikäli kukaan ehdokas ei voita yli puolet kaikista annetuista äänistä ensimmäisessä vaalissa.

Tällöin esimerkiksi vasemmiston kannattajat voivat äänestää vähiten oikealla olevaa ehdokasta, jos heidän oma suosikkinsa ei pääse jatkoon. FT arvelee, että seuraavissa vaaleissa kaava saattaa muuttua. Le Pen on onnistunut voittamaan puolelleen Macronia protestoivia keltaliivejä.

Poliittinen jakolinja on myös muuttunut. Se ei kulje enää vasemmiston ja oikeiston välillä. Uusi linja kulkee globalistien ja kansallismielisten välillä. Le Pen on FT:n arvion mukaan onnistunut saamaan kannatusta myös vasemman laidan kansallismielisiltä.

Tiukka kisa

Lehti kirjoittaa tutkimuslaitos Ifopin kannatuskyselystä, jonka mukaan Le Pen olisi tiukka haastaja Macronilla myös toisessa vaalissa. Luvut ovat Macronille 55-45 prosenttia.

– Tarvitsen viisi prosenttiyksikköä, Le Pen painottaa.

Hänen mukaansa Macronin etumatka on kurottavissa umpeen.

20 vuotta etuajassa

Le Pen on ärtynyt tultuaan pilkatuksi äärioikeistolaiseksi. Le Pen kertoo olleensa vain etuajassa ajamassaan politiikassa.

Hän kertoo, että 15-20 vuotta ennen muita hän nosti esille Ranskan politiikan avainkohtia. Niihin lukeutuvat hänen mukaansa maahanmuutto, hallitsematon globalismi, islamismi ja EU:n heikkous.

Muut politiikot ovat hänen mielestään keskittyneet ennemmin ylenkatsomaan demokratiaa ja tavallista kansaa.

– Saa sellaisen vaikutelman, että olemme todistamassa irtautumista eliitistä, joka arvelee, etteivät ihmiset ansaitse kunnioitusta tai edes tulla kuulluksi, Le Pen muotoilee.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää