LEHTIKUVA
Marine Le Pen Financial Timesille: “Emme halua järjestää vallankumousta, vaan palata maalaisjärjen käyttöön”
Ranskan Kansallisen liittouman puheenjohtaja Marine Le Pen on kääntänyt puolueensa suosion uuteen nousuun. Mielipidemittausten mukaan hän haastaa epäsuositun presidentti Emmanuel Macronin seuraavissa presidentinvaaleissa. Le Pen painottaa erityisesti maalaisjärjen käyttöä politiikassa.
Talouslehti Financial Timesille antamassaan haastattelussa Marine Le Pen muistuttaa Emmanuel Macronin olevan irti kansalaisten arjesta. Ranskan kaksi viimeisintä joulua ovat kuluneet juhlattomissa tunnelmissa. Reilu vuosi sitten keltaliivit protestoivat ahkerasti Macronia vastaan. Viime joulu meni lakkojen siivittämänä.
– Hän sanoi 2017 valinnan olleen hänen ja kaaoksen välillä. Nyt meillä ollut yhtäjaksoista kaaosta hänen noustua valtaan, Le Pen sanoi.
Käytännönläheistä politiikkaa
Le Pen kertoo FT:lle hänen tavoittelevansa käytännönläheistä politiikkaa. Hän aikoo palauttaa maalaisjärjen päätöksiin.
– Me emme halua järjestää vallankumousta, vaan palata maalaisjärjen käyttöön. Harjoitamme taloudellista isänmaallisuutta, laskemme veroja, säästämme rahaa ja lopetamme turvallisuuttamme ja hyvinvointivaltiotamme epävakauttavan massiivisen maahanmuuton, Le Pen luettelee.
Ranska on Le Penin mukaan selkä seinää vasten taloudellisesti ja kulttuurisesti.
Vaalijärjestelmä estänyt presidenttiyden
Ranskan presidenttijohtoinen vaalijärjestelmä on estänyt tähän saakka Le Penin nousun presidentiksi. Järjestelmä on samanlainen kuin Suomen presidentinvaaleissa. Toisessa vaalissa vastakkain ovat kaksi eniten saanutta ehdokasta, mikäli kukaan ehdokas ei voita yli puolet kaikista annetuista äänistä ensimmäisessä vaalissa.
Tällöin esimerkiksi vasemmiston kannattajat voivat äänestää vähiten oikealla olevaa ehdokasta, jos heidän oma suosikkinsa ei pääse jatkoon. FT arvelee, että seuraavissa vaaleissa kaava saattaa muuttua. Le Pen on onnistunut voittamaan puolelleen Macronia protestoivia keltaliivejä.
Poliittinen jakolinja on myös muuttunut. Se ei kulje enää vasemmiston ja oikeiston välillä. Uusi linja kulkee globalistien ja kansallismielisten välillä. Le Pen on FT:n arvion mukaan onnistunut saamaan kannatusta myös vasemman laidan kansallismielisiltä.
Tiukka kisa
Lehti kirjoittaa tutkimuslaitos Ifopin kannatuskyselystä, jonka mukaan Le Pen olisi tiukka haastaja Macronilla myös toisessa vaalissa. Luvut ovat Macronille 55-45 prosenttia.
– Tarvitsen viisi prosenttiyksikköä, Le Pen painottaa.
Hänen mukaansa Macronin etumatka on kurottavissa umpeen.
20 vuotta etuajassa
Le Pen on ärtynyt tultuaan pilkatuksi äärioikeistolaiseksi. Le Pen kertoo olleensa vain etuajassa ajamassaan politiikassa.
Hän kertoo, että 15-20 vuotta ennen muita hän nosti esille Ranskan politiikan avainkohtia. Niihin lukeutuvat hänen mukaansa maahanmuutto, hallitsematon globalismi, islamismi ja EU:n heikkous.
Muut politiikot ovat hänen mielestään keskittyneet ennemmin ylenkatsomaan demokratiaa ja tavallista kansaa.
– Saa sellaisen vaikutelman, että olemme todistamassa irtautumista eliitistä, joka arvelee, etteivät ihmiset ansaitse kunnioitusta tai edes tulla kuulluksi, Le Pen muotoilee.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Rantanen ja Ronkainen EU-turvapaikkapolitiikasta: ”Miksi Suomi esittää taakanjakoa, kun entisetkään sopimukset eivät toimi?”
Portugalin ex-Eurooppaministeri uumoilee Ranskan presidentti Macronin olevan islamofoobikko
Ranskan itsenäisyyspäivän vietto meni Pariisissa mellakaksi
Macron unelmoi “Euroopan renessanssista”, mutta äänestäjät näyttävät pitävän enemmän Le Penin kansallismielisyydestä
Ranskan paperittomat “Mustaliivit” antoivat ukaasin: “Haluamme paperit ja asunnot!”
Marine Le Pen vapautettiin vihapuhesyytteestä – postasi kuvia Isis-terroristien uhreista
Le Pen järjestäisi Ranskan presidenttinä kansanäänestyksen maahanmuutosta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää