LEHTIKUVA
Marin ajelee kaksilla rattailla – hamuaa työperäistä maahanmuuttoa, mutta ei ymmärrä mallia, jossa työnantajan palkkakuluja siirtyy yhteiskunnan maksettavaksi
Puoluejohtajien tentissä tänään nähty pääministeri Sanna Marinin yllättävä närkästyminen siitä, että palkkoja jouduttaisiin kompensoimaan sosiaaliturvalla vaikuttaa oudolta, sillä yksi Marinin hallituksen kärkihankkeista juurikin on työperäisen maahanmuuton voimakas edistäminen. Käytännössä Marin edistää Suomeen halpatyövoiman maahanmuuttoa, matalaa osaamista vaativiin tehtäviin, joiden tekijät eivät tule toimeen palkallaan. Tällöin veronmaksajat joutuvat kompensoimaan tulijoiden elinkustannuksia.
Hallituspuolueiden välillä nähtiin säröilyä tänään SAK:n järjestämässä eduskuntavaalitentissä, kun SDP:ta edustanut pääministeri Sanna Marin ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) ryhtyivät haastamaan ympäristöministeri Maria Ohisalon (vihr) hahmottelemaa ajatusta siitä, että pienen minimipalkan päälle elämisen kustannuksia voisi kattaa perustulolla.
Ohisalon mallissa esimerkiksi 1 500 euron peruspalkan päälle tulisi 600 euron perustulo, jolloin yhteensä tulot olisivat yli 2 000 euroa kuukaudessa, ja tähän Marin tarttui.
– En ymmärrä perustuloajattelun lähtökohtaa siitä, että meidän pitäisi siirtää yhteiskunnan maksettavaksi työnantajan palkkakuluja, että pistetään niin minimipalkat ihmiselle, että yhteiskunta maksaa siihen päälle, minä en halua tätä nähdä, Marin sanoi.
– Tässä ei ole mitään järkeä, Saarikko komppasi.
Perussuomalaisten Riikka Purra vaikutti aidosti hämmästyneeltä ministerien sanailusta, sillä hän huomautti, että malli, jossa palkkaa jatketaan sosiaaliturvalla, valitettavasti toteutuu Suomessa tälläkin hetkellä.
– Sosiaaliturvalla kompensoidaan esimerkiksi sitä, että henkilö ei saa riittävästi työtunteja. Toisaalta eräistä tehtävistä, kalliin asumisen alueilla, palkka on niin alhainen, että veronmaksaja joutuu tukemaan.
Yrityksille hyöty, veronmaksajille lasku
Marinin yllättävä närkästyminen siitä, että palkkoja jouduttaisiin kompensoimaan sosiaaliturvalla vaikuttaa oudolta jo siitä syytä, että yksi Marinin hallituksen kärkihankkeista juurikin on työperäisen maahanmuuton voimakas edistäminen.
Todellisuudessa Marin pyrkii edistämään halpatyövoiman maahanmuuttoa matalaa osaamista vaativiin tehtäviin, joiden tekijät eivät tule toimeen palkallaan, jolloin veronmaksajat joutuvat kompensoimaan tulijoiden elinkustannuksia. Kyseessä on lähinnä veronmaksajien yrityksille tarjoama piilotettu yritystuki.
Koska matalaa osaamista edellyttäviin tehtäviin soveltuvista tekijöistä on ylitarjontaa Suomessa jo nyt, johtaa Marinin malli käytännössä siihen, että matalapalkka-alojen palkkakehitys pysähtyy ja työnantajat voivat luottaa siihen, että palkkatasoa ja työoloja ei heidän tarvitse parantaa, koska puoli-ilmaista työvoimaa on saatavilla.
Lasku lankeaa suomalaisille veronmaksajille, jotka veroista rahoitettavien sosiaalitukien muodossa joutuvat kompensoimaan tulijoiden elämiseen riittämättömiä palkkoja.
Purra ihmettelee Marinin yllättävää avautumista aiheesta sosiaalisen median kanavillaan.
Marin: ”En ymmärrä perustuloajattelun lähtökohtaa, että pitää siirtää yhteiskunnan maksettavaksi työnantajan palkkakuluja.”
Suuri enemmistö koko työperäisestä maahanmuutosta perustuu juuri tähän. Siihen, että veronmaksaja kuittaa erotuksen.
Te kannatatte sitä! Missä logiikka?
— Riikka Purra (@ir_rkp) November 25, 2022
PS huolehtii duunarin ostovoimasta
Perussuomalaisten mielestä tärkein työelämäaiheinen kysymys seuraavalla hallituskaudella on suomalaisen työntekijän ostovoimasta huolehtiminen, sillä Suomessa pitää tulla omalla palkallaan toimeen.
– Käteen täytyy siis jäädä riittävästi rahaa, jolla kykenee selviytymään arjen kustannuksista, Purra sanoi.
Hän huomautti kollegoilleen Marinille, Saarikolle, Ohisalolle ja vasemmistoliiton Li Anderssonille, että vaikka poliitikot eivät juurikaan voi puuttua palkkoihin, poliitikot voivat suurestikin vaikuttaa siihen, kuinka suuri osa palkasta menee veroina valtiolle.
– Kyse on siis siitä, minkä verran tässä maassa otetaan suomalaiselta veronmaksajalta varoja ja mihin rahoja käytetään. Tällä hetkellä otetaan aika isolla kouralla. Arjen kustannuksista selviäminen on tärkeää.
Perussuomalaiset on jo aiemmin esittänyt, että työn perässä Suomeen tuleville olisi asetettava vähimmäisansioraja, jolle palkkatasolle pitäisi yltää ennen kuin voi tulla Suomeen töihin.
Voisiko ilmastokunnianhimosta joustaa?
Purra painotti, että kansallisesti voidaan tehdä useita toimia, joilla voidaan vaikuttaa siihen, että elämän perusasiat eivät maksa liikaa. Tällä hetkellä erityisesti hallituksen ilmastopolitiikka ja siihen liittyen korkea kokonaisveroitus nostaa elämisen kustannuksia.
Perussuomalaiset on toistuvasti esittänyt useita toimia, kuten polttoaineen verotuksen ja kotitalouksien sähköveron alentamista.
– Niitä toimia meidän pitää tehdä, jotta maksutaakka kevenee. Kyse ei ole suinkaan vain pienituloisten rasituksesta, vaan erityisesti työssäkäyvästä keskiluokasta. Tällä hetkellä todella tiukkaa on monissa niissäkin kotitalouksissa, joissa on kaksi palkansaajaa, Purra totesi.
Hän huomauttikin Ohisalolle, että ylikunnianhimoinen ilmastopolitiikka aiheuttaa valtavasti paitsi kustannuksia valtiolle myös arjen kustannuksien kohoamista tavan kansalaiselle.
– Missä tilanteessa pystyisitte joustamaan ilmastokunnianhimosta edes jonkin verran? Purra kysyi Ohisalolta.
Ohisalon vastauksen mukaan vihreät olisi kannattanut niin sanotun energiarahan kaltaista tukea – ja mitään sellaista todellisuutta ei ole, jossa ilmastonmuutos ei maksaisi rahaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- elikustannukset ylikunnianhimoinen ilmastopolitiikka sosiaalituki työnantajat maksutaakka ostovoima matalapalkka-alat veronmaksajat Energian hinta kotitaloudet halpatyövoima Maria Ohisalo Työperäinen maahanmuutto Annika Saarikko Riikka Purra Sanna Marin SAK Li Andersson perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Vihreät hinkuu Suomeen lisää halpatyövoimaa, kokoomus komppaa vieressä – perussuomalaiset haluaa korjata työn kannustimia ja muita järjestelmätason ongelmia
Viisi tähteä: Ravintola-ala siirtää työvoimakustannuksia yhteiskunnalle – näköpiirissä rakenteellisen halpatyövoiman luominen
Pieni, mutta vaikutusvaltainen vähemmistö hyötyy yhteiskunnalle haitallisesta maahanmuutosta – kriittisesti suhtautuvan hiljaisen enemmistön on vaikeaa saada ääntään kuuluviin
Teknologiateollisuuden pomon mielestä Suomi tarvitsee liki 1,4 miljoonaa maahanmuuttajaa muka töitä tekemään – Purra: ”Todellisuudesta irronnutta ja vastuutonta puhetta”
Suuryritykset ja niiden etujärjestöt lobbaavat halpatyövoiman maahanmuuttoa, koska se on veronmaksajien kustantama yritystuki
Purra: Media toistelee Marinin populismia
Hallituksen rivit repeilevät riidellessä: Kepu sooloilee, Marin livahti maailmalle, Ohisalo jätti tänään väliin EK:n puheenjohtajatentin – ”Hallituksen peli on menetetty”
Kokoomus ja vihervasemmisto kaipaavat työperäistä maahanmuuttoa – perussuomalaiset parantaisi työn kannattavuutta ja toteuttaisi duunarialojen kunnianpalautuksen
Perussuomalaiset on valmis leikkauksiin, kunhan suomalaisille tärkeisiin palveluihin ja sosiaaliturvaan ei kosketa: Säästöt maahanmuutosta ja muista maailmanparantamiskohteista
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.