

Sote-kokouksen avauspuheenvuoro. / SU
Mari Rantanen vetoaa Uudenmaan sotekokouksessa: “Hallitus, palatkaa maltin ja tolkun tielle”
Ensihoitajana toimiva helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen (ps.) vetosi maan hallitukseen tunteikkaassa puheenvuorossa Uudenmaan valtuustojen yhteisessä sotekokouksessa. Rantanen kysyi, mihin tarvitaan 17 maakuntaa Uudenmaan lisäksi, jos Uudenmaan on yksin vastattava 1,6 miljoonan ihmisen palveluista. Suomen Uutiset julkaisee Rantasen puheenvuoron kokonaisuudessaan.
Olemme kokoontuneet tänään erittäin harvinaiseen mutta sitäkin tärkeämpään tilaisuuteen. Olemme kokoontuneet kuntalaistemme parhaaksi ja heidän etujensa puolustamiseksi. Ja yhdessä me olemme vahvoja.
Sote ja maakuntauudistuksesta on sanottu lähes kaikki mitä siitä sanottavaa on. Puheenparsia ja lausuntoja ovat antaneet sekä asiantuntijat että poliitikot, mutta syystä tai toisesta maan hallituksella on korvat kiinni ja uppiniskainen ote maan suurimpaan uudistukseen, joka on viemässä maatamme kohti tuntematonta. Oletettavasti päin jäävuorta, kuten ohjattiin muuten Titanic aikoinaan. Sekin turma olisi ollut mahdollisesti vältettävissä kun vauhti ei olisi mennyt järjen edelle.
Sote ei tue tavoitteita kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitä kustannuksia. Päinvastoin, kustannukset todennäköisesti nousevat. Asiantuntijana on toiminut osakkeenomistaja, ei substanssiosaaja.
Suunnitellussa Uudenmaan maakunnassa on väestömäärä 1,6 miljoonaa ihmistä. Loput 17 hoitaisi loppua Suomea. Siis 17 muuta maakuntaa hoitaisi loppua kahta kolmasosaa Suomen väestöstä. Jos kerran 1,6 miljoonaa ihmistä voitaisiin hoitaa yhden maakunnan toimesta, mihin tarvitaan 17 muuta? Virastot, johtajat, valtuustot, hallitukset, lautakunnat ja niin edelleen. Paljon on paikkoja myös poliitikoille..
Sote ja maakuntauudistus on yksinkertaisesti huono. Näyttää siltä, että koko valmistelussa on unohtunut se tärkein. Asukas, asiakas, potilas, veronmaksaja ja heidän etunsa. Sen sijaan keskiössä on sulle-mulle-mulle-mulle-politiikka, jossa kokoomus saa valinnanvapauden, keskusta ikiaikaisen haaveensa maakunnista, siniset joojoo-miehen roolin ja veronmaksajalle jää käteen musta pekka.
On aivan selvä asia, että uudistus soteen tarvitaan. Kun kysymyksessä on yhteisten veroeurojen käyttö, on niiden kanssa toimittava vastuullisesti ja siten, että rajatulla rahamäärällä saadaan mahdollisimman monelle terveyshyötyä. Mistä löytyisi nyt se vastuullinen taho, joka uskaltaisi viheltää pelin poikki? Uskaltaisi todeta, että tämä malli sisältää liikaa riskejä. Vastuullisuutta olisi myös se, että uudistus tehtäisiin parlamentaarisesti, siis siten että kaikki puolueet voisivat osallistua sillä se takaisi uudistuksen jatkuvuuden myös vaalien jälkeen. On täysin kestämätön ajatus, että jokin muu intressi kuin ihmisten hyvinvointi, terveys ja järjestelmän varmuus voisi olla suurempi vaikutin silloin kun säädetään lakeja, jotka koskettavat terveydenhuoltoamme. Maakunnilla me emme tee yhtään mitään.
Kaikille sattuu mokia joskus, myös päätöksenteossa. Se on hyväksyttävää, mutta on lähes anteeksiantamatonta olla korjaamatta niitä. Etenkin kun jo useampi käsi on noussut virheen merkiksi.
Arvoisa hallitus, me vetoamme nyt teihin. Uusimaa vetoaa teihin. Palatkaa maltin ja tolkun tielle.
Perussuomalaiset kannattavat nyt esitettyä lausuntoa yhteiseksi kannanotoksi koskien sote ja maakuntauudistusta.
Kiitos.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää