Mari Rantanen: Tyttöjen ympärileikkauksia vastaan on taisteltava Suomessakin

11.10.2017 |19:53

Suomessa on täällä syntyneitä tyttöjä, jotka on viety ulkomaille ympärileikattavaksi. Suomessa ei kuitenkaan ole yhtään tuomiota silpomisista. On huolestuttavaa, että tätä toimintaa ei ole kertaakaan paheksuttu siten, että tyttö olisi saanut oikeutta silpomisestaan, kirjoittaa Perussuomalaisten helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu ja varakansanedustaja Mari Rantanen blogillaan YK:n tyttöjen päivänä.

Maailmalla naitetaan joka päivä yli 39 000 tyttöä lapsiavioliittoon, joista joka yhdeksäs tyttö on alle 15-vuotias. Muun muassa Irak oli vuonna 2014 sallimassa avioliiton jopa 9-vuotiaiden lasten kanssa.

– Näin länsimaalaisena vapaana kasvaneena naisena ajatus on pöyristyttävä, Rantanen kirjoittaa.

– Onko Suomi valmistautunut esimerkiksi siihen, että Suomeen tulee lapsivaimoja? Onko Suomessa tehty suunnitelmia ja varmistamismenetelmiä siitä ovatko perheenyhdistämisten kautta tulevat lapset lapsia vai vaimoja? Ja ennen kaikkea, ovatko toimintamallit tällöin selviä?

Tyttöjä rohkaistava tekemään rikosilmoitus itseen kohdistuneesta väkivallasta

Vielä vaikeampi kysymys on Rantasen mielestä tyttöjen ympärileikkaukset.

– Meillä Suomessa on täällä syntyneitä tyttöjä, jotka on viety ulkomaille ympärileikattavaksi. Faktisesti kyseessä on rikos, törkeä pahoinpitely. Suomessa ei ole yhtään tuomiota kyseisestä asiasta, vaikka meillä näitä tapahtuukin, Rantanen kirjoittaa.

Syytteen voi nostaa törkeästä pahoinpitelystä 20 vuoden ajan ja jokaisella tytöllä on siihen oikeus.

– On huolestuttavaa, että tätä toimintaa ei ole kertaakaan paheksuttu siten, että tyttö olisi saanut oikeutta silpomisestaan. Meillä on kovin vähän ilmiöstä tutkimuksia, vain tyttöjen omia kertomuksia ja varsin vähän asiaa puidaan julkisessa keskustelussa. Miksi?

Rantasen mielestä tätä ei voi hyväksyä, vaan uhrit on saatava vaatimaan itselleen oikeutta.

– Onko meillä esimerkiksi kouluterveydenhuollon ohjelmassa asian puheeksi ottamista? Onko meillä kouluterveydenhuollon ohjelmassa äiti ja tytär- vartti tai ohjelmakohta, jossa asiaa voitaisiin käydä läpi? Kuinka asia tuodaan esiin kotouttamisessa? Ja kuinka rohkaistaan tyttöjä ja naisia tekemään rikosilmoitus itseensä kohdistuvasta väkivallasta, Rantanen kysyy.

– Tämä asia on niin puistattava, että asiasta puhumisen vaikeus on ymmärrettävää, mutta jälleen on hyvä muistuttaa että kaikkien on syytä huolehtia siitä ettei asiaa ei hyväksytä hiljaa.

 

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää