Mäntylä vastasi oppositiolle: Eläkeläisistä pidetään huolta
Hallitus ja etenkin sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä puolustivat terhakkaasti linjaansa vanhusten terveyden- ja kotihoidon järjestämiseksi vaikeina taloudellisina aikoina. Mäntylä torjui opposition hyökkäykset sanoen, että hallitus myös parantaa monia toimintatapoja.
SDP:n Anneli Kiljunen kertoi käyneensä Helsingin Narinkkatorilla eläkeläisten mielenosoituksessa, jossa moitittiin eläkeläisten asumistuen leikkauksia.
Mäntylä vastasi, että tämä on yksi hallituksen toimenpiteistä, joka ei ole kenellekään helppo.
– Olemme kuitenkin siinä tilanteessa, että meidän on välttämätöntä selkeyttää ja yhdenmukaistaa järjestelmiämme. Eläkkeensaajien asumistuen kohdalla teimme tarkat vaikutusarviot siitä, että millä tavalla tämä kohdistuu eri eläkeläisiin. Siltä pohjalta teimme hallituksessa linjauksen, että lievennämme vaikutuksia ja rakennamme siihen suojaosuuden ja siirtymäajat, Mäntylä vastasi.
Yhden luukun periaate
Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) kysyi, onko hallitus huomioinut, kuinka monenlaisia eläkeläisiä on. Mäntylä vastasi, että kyllä toki.
– Meillä on myös eläkkeensaajia, joilla asumistuki tulee nousemaan. Myös olemme toteuttamassa Kela-siirron, jolloin toteutuu yhden luukun periaate. Tästä on puhuttu pitkään ja paljon ja me olemme tekemässä sen.
– Ihmisten ei tarvitse enää hakea luukulta toiselle etuuksia, joihin he ovat oikeutettuja, vaan heillä on yksi paikka, jossa heitä voidaan ohjata myös siihen, että he saavat kaikki tuet ja etuudet. Tämä koskee niin vammaisia, mielenterveyspotilaita, eläkeläisiä eli kaikkia ryhmiä, joista puhutaan eläkeläisinä. On totta, että kaikki eläkkeensaajat eivät ole iäkkäitä, vaan siellä on erilaisia ryhmiä, Mäntylä vastasi.
Mäntylä korosti, että päätösten vaikutuksia arvioidaan koko ajan, kun niitä viedään eteenpäin.
– Pitää myös muistaa, että hallituksen ohjelmissa on paljon asioita, joilla tuetaan vanhusten kotona asumista ja pärjäämistä. Tähän kuuluu myös omaishoitajien tuen ja jaksamisen lisääminen.
Lääketalkoisiin myös
tehtaat ja apteekit
Matka- ja lääkekorvausten määräämiseen on haettu tasapuolista ratkaisua, joka kohtelee tasapuolisesti niinkin, ettei korotuksia maksateta vain lääkkeiden käyttäjillä, vaan myös alan toimijat, kuten teollisuus ja apteekit osallistuvat taakan jakoon yhteiskuntavastuun mukaisesti.
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) korosti myös, että samalla myös maksukatot pysyvät ennallaan.
Rehula kertoi, että tiedossa oli 743 euroa takuueläkettä kuussa ansaitsevia eläkeläisiä, joiden asumistuki olisi heikentynyt. Yhteensovittamisen yhteydessä tehtiin puskuri, jonka mukaan asumistuki voi heikentyä vain 60 euroa kuussa.
– Sitä varten, että kohtuuttomuudet eivät toteutuisi, Rehula korosti.
Järkevämpää lääkehoitoa
Mäntylä korosti lääkekorvausten yhteydessä uutta pyrkimystä siihen, että lääkehoito olisi järkevää, puhutaan rationaalisesta lääkehoidosta.
– Tiedetään hyvin, että on vanhuksia, jotka syövät lääkkeitä, joita eivät välttämättä tarvitse päällekkäisyyksien vuoksi. Tämä on suunta, johon lähdemme etenemään ja sieltä löydämme myös säästöjä, Mäntylä korosti.
Ensi vuonna tulee laki eläkeläisten kotihoivan parantamisesta. Kotihoidon laajeneminen toisi säästöjä. Tavoite on, että jokainen eläkeläinen voisi asua kotona.
– Pyrimme kärkihankkeilla laajaan muutokseen, jolla me kykenemme tekemään toimia toisin. Jotta meidän ei tarvitsisi tehdä säästöjä tulevaisuudessa ja jotta saisimme järjestelmämme niin kestävälle pohjalle, että se kestäisi myös tulevaisuuden haasteet, Mäntylä linjasi.
Vauhtia asunnon
vaihtoon pienempään
Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko huomioi, kuinka eläkeläisen voi olla vaikeaa vaihtaa esimerkiksi Aran omistamia asuntoja pienempiin kulujen säästämiseksi. Hän pyysi asuntoministeri Kimmo Tiilikaista (kesk.) edistämään asuntojen vaihtoa. Tiilikainen lupasi viedä viestiä hyvän idean puolesta.
Krista Kiuru (sd.) toppuutteli, että eipä vaihdeta puheenaihetta, kun oppositio moitti hallituksen epäkohtia. Ulkoministeri Timo Soini muistutti tällöin, että takuueläke nousi 26 euroa kuukaudessa.
– Se on 26 euroa enemmän kuin mitä SDP sai koko viime kaudella aikaan! Myös omaishoitoa parannetaan – niin että plus-merkkisiä asioita on tehty.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Mäntylä: SDP:llä ei mainintaakaan lapsista, vanhuksista tai omaishoitajista
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää