Mäntylä vastasi oppositiolle: Eläkeläisistä pidetään huolta
Hallitus ja etenkin sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä puolustivat terhakkaasti linjaansa vanhusten terveyden- ja kotihoidon järjestämiseksi vaikeina taloudellisina aikoina. Mäntylä torjui opposition hyökkäykset sanoen, että hallitus myös parantaa monia toimintatapoja.
SDP:n Anneli Kiljunen kertoi käyneensä Helsingin Narinkkatorilla eläkeläisten mielenosoituksessa, jossa moitittiin eläkeläisten asumistuen leikkauksia.
Mäntylä vastasi, että tämä on yksi hallituksen toimenpiteistä, joka ei ole kenellekään helppo.
– Olemme kuitenkin siinä tilanteessa, että meidän on välttämätöntä selkeyttää ja yhdenmukaistaa järjestelmiämme. Eläkkeensaajien asumistuen kohdalla teimme tarkat vaikutusarviot siitä, että millä tavalla tämä kohdistuu eri eläkeläisiin. Siltä pohjalta teimme hallituksessa linjauksen, että lievennämme vaikutuksia ja rakennamme siihen suojaosuuden ja siirtymäajat, Mäntylä vastasi.
Yhden luukun periaate
Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) kysyi, onko hallitus huomioinut, kuinka monenlaisia eläkeläisiä on. Mäntylä vastasi, että kyllä toki.
– Meillä on myös eläkkeensaajia, joilla asumistuki tulee nousemaan. Myös olemme toteuttamassa Kela-siirron, jolloin toteutuu yhden luukun periaate. Tästä on puhuttu pitkään ja paljon ja me olemme tekemässä sen.
– Ihmisten ei tarvitse enää hakea luukulta toiselle etuuksia, joihin he ovat oikeutettuja, vaan heillä on yksi paikka, jossa heitä voidaan ohjata myös siihen, että he saavat kaikki tuet ja etuudet. Tämä koskee niin vammaisia, mielenterveyspotilaita, eläkeläisiä eli kaikkia ryhmiä, joista puhutaan eläkeläisinä. On totta, että kaikki eläkkeensaajat eivät ole iäkkäitä, vaan siellä on erilaisia ryhmiä, Mäntylä vastasi.
Mäntylä korosti, että päätösten vaikutuksia arvioidaan koko ajan, kun niitä viedään eteenpäin.
– Pitää myös muistaa, että hallituksen ohjelmissa on paljon asioita, joilla tuetaan vanhusten kotona asumista ja pärjäämistä. Tähän kuuluu myös omaishoitajien tuen ja jaksamisen lisääminen.
Lääketalkoisiin myös
tehtaat ja apteekit
Matka- ja lääkekorvausten määräämiseen on haettu tasapuolista ratkaisua, joka kohtelee tasapuolisesti niinkin, ettei korotuksia maksateta vain lääkkeiden käyttäjillä, vaan myös alan toimijat, kuten teollisuus ja apteekit osallistuvat taakan jakoon yhteiskuntavastuun mukaisesti.
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) korosti myös, että samalla myös maksukatot pysyvät ennallaan.
Rehula kertoi, että tiedossa oli 743 euroa takuueläkettä kuussa ansaitsevia eläkeläisiä, joiden asumistuki olisi heikentynyt. Yhteensovittamisen yhteydessä tehtiin puskuri, jonka mukaan asumistuki voi heikentyä vain 60 euroa kuussa.
– Sitä varten, että kohtuuttomuudet eivät toteutuisi, Rehula korosti.
Järkevämpää lääkehoitoa
Mäntylä korosti lääkekorvausten yhteydessä uutta pyrkimystä siihen, että lääkehoito olisi järkevää, puhutaan rationaalisesta lääkehoidosta.
– Tiedetään hyvin, että on vanhuksia, jotka syövät lääkkeitä, joita eivät välttämättä tarvitse päällekkäisyyksien vuoksi. Tämä on suunta, johon lähdemme etenemään ja sieltä löydämme myös säästöjä, Mäntylä korosti.
Ensi vuonna tulee laki eläkeläisten kotihoivan parantamisesta. Kotihoidon laajeneminen toisi säästöjä. Tavoite on, että jokainen eläkeläinen voisi asua kotona.
– Pyrimme kärkihankkeilla laajaan muutokseen, jolla me kykenemme tekemään toimia toisin. Jotta meidän ei tarvitsisi tehdä säästöjä tulevaisuudessa ja jotta saisimme järjestelmämme niin kestävälle pohjalle, että se kestäisi myös tulevaisuuden haasteet, Mäntylä linjasi.
Vauhtia asunnon
vaihtoon pienempään
Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko huomioi, kuinka eläkeläisen voi olla vaikeaa vaihtaa esimerkiksi Aran omistamia asuntoja pienempiin kulujen säästämiseksi. Hän pyysi asuntoministeri Kimmo Tiilikaista (kesk.) edistämään asuntojen vaihtoa. Tiilikainen lupasi viedä viestiä hyvän idean puolesta.
Krista Kiuru (sd.) toppuutteli, että eipä vaihdeta puheenaihetta, kun oppositio moitti hallituksen epäkohtia. Ulkoministeri Timo Soini muistutti tällöin, että takuueläke nousi 26 euroa kuukaudessa.
– Se on 26 euroa enemmän kuin mitä SDP sai koko viime kaudella aikaan! Myös omaishoitoa parannetaan – niin että plus-merkkisiä asioita on tehty.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Mäntylä: SDP:llä ei mainintaakaan lapsista, vanhuksista tai omaishoitajista
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää