

MATTI MATIKAINEN
Mäntylä: Maahanmuuttajien tukia leikataan nopealla aikataululla
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä kertoi Työmiehen tuumaustunnilla, että maahanmuuttajien tuki- ja kotouttamisjärjestelmään tulee merkittäviä tiukennuksia ja uudistuksia.
– Uudessa järjestelmässä maahanmuuttajien vastuu itsestään kasvaa ja rahoituksen taso tulee olemaan pienempi kuin työmarkkinatuki. Haemme tason niin, että se on varmasti alhainen, Mäntylä painottaa.
Myös sosiaali- ja terveysministeriön sekä työministeriön roolit maahanmuuttoasioissa määritellään uudelleen.
– Erillinen järjestelmä on välttämätön, jotta voidaan seurata rahan liikkumista ja vaikuttavuutta. Nyt järjestelmä on pirstoutunut eri hallinnonaloille ja toimijoille. Esimerkiksi työministeriö vastaa kotouttamisesta, mutta sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa etuuksia.
Kotouttamiseen 251 miljoonaa euroa
Pakolaisvirta aiheuttaa vaikeuksia valtiontaloudelle. Mäntylän mukaan kotouttamiseen kuluu tänä vuonna noin 251 miljoonaa euroa sekä päälle vielä EU-rahastot.
– Tietyistä maista tulevien osalta voidaan sanoa, että elämisen kustannukset katetaan erilaisten sosiaalitukien avulla.
Hallitus linjasi maahanmuuttopolitiikkaa perussuomalaisten ajamaan suuntaan syyskuussa. Sen perusteella sosiaali- ja terveysministeriössä on tehty selvitystyötä voidaanko sosiaaliturvajärjestelmää muuttaa siten, että oleskeluluvan saaneet henkilöt eivät kuuluisi asumisperusteisen sosiaaliturvajärjestelmän piiriin vaan heillä olisi oma kotouttamisjärjestelmä.
Työkaluja haetaan Tanskasta
Mäntylän mukaan maahanmuuttajien tuki- ja kotouttamisjärjestelmän remonttiin haetaan mallia Tanskasta.
– Tanskassa turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut huomattavasti sen jälkeen kun tiukennukset ovat tulleet voimaan. Poimimme Tanskan mallista ne hyvät osat, jotka vievät meidän omaa kotouttamisjärjestelmää eteenpäin, Mäntylä painottaa.
Tanskan perustuslain mukaan sosiaalietuuksissa on mahdollista asettaa tiukempia vaatimuksia maahanmuuttajille, koska kyse on verorahoitteisesta järjestelmästä.
– Oikeus etuuksiin ei voi syntyä välittömästi maahantulosta vaan tulee voida edellyttää integroitumista, Mäntylä mainitsi Tanskan mallista.
Tanskassa integraatioetuutta maksetaan kaikille, joilla ei ole muuta toimeentuloa ja jotka eivät ole asuneet maassa viimeisen kahdeksan vuoden aikana seitsemän vuotta.
Integraatioetuus on noin 50 prosenttia etuudesta, jota asumisaikavaatimuksen täyttävät henkilöt saavat. Oikeus esimerkiksi täyteen lapsilisään edellyttää muilta kuin EU-kansalaisilta kahden vuoden Tanskassa asumista. Malli ei koske EU-kansalaisia tai Tanskan kansalaisia, jotka tulevat toisesta EU-maasta.
Muutoksia haetaan nopeasti
Selvitystyö valmistuu lokakuun kuluessa. Hallituksen esityksen luonnos valmistuu marraskuussa ja se lähetetään lausunnolle joulukuussa. Hallituksen esitys annetaan eduskunnalle ensi vuoden alussa ja Mäntylän mukaan sen on tarkoitus tulla voimaan maaliskuussa.
– Aikataulu on realistinen ja tämä yksi on yksi esimerkki siitä työstä, jota teemme perussuomalaisen maahanmuuttopolitiikan ajamiseksi yhteistyössä hallituksen kanssa.
Perustuslaillisia näkökulmia ei Mäntylän mukaan ohiteta missään vaiheessa.
– Jos me haluamme jotain tässä maassa muuttaa, niin pitää olla myös rohkeutta viedä niitä muutoksia eteenpäin. Emme luo uutta lainsäädäntöä vaan paranamme vanhaa lainsäädäntöä.
Tilaisuuden videotallenne:
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eerola: Maahanmuuton kustannuksista pikainen selvitys

Lindström: Kotouttamiseen tarvitaan uusi järjestelmä

Halla-aho varoittaa: “Meillä on pian kaduilla paljon pettynyttä ja turhautunutta porukkaa”

PS: Hallituksen toimet purreet turvapaikanhakijoiden määrään

Mäntylä: Rahojen täytyy riittää myös tulevaisuudessa

Turvapaikanhakijoiden valituksista 3,8 miljoonan euron lasku
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää