Artikkeli kuva

LEHTIKUVA Kalle Parkkinen

Viikon 11/2015 luetuin

Mäntylä: Kaatunut laki olisi turvannut laittomasti maassa oleville Euroopan laajimmat terveyspalvelut ilmaiseksi

10.03.2015 |17:56

Vihreiden Emma Kari kritisoi perussuomalaisia rajuin sanoin laittomasti maassa olevien terveydenhuoltopalveluiden laajentamisesta koskevan lain kaatumisen takia. Perussuomalaisten Hanna Mäntylä ei kritiikkiä purematta niele, vaan kehottaa keskustelijoita tutustumaan tarkemmin niihin vaikutuksiin, joita laki olisi läpi mennessään aiheuttanut. Mäntylän mukaan laki olisi avannut laittomasti maassa oleville Euroopan laajimmat terveyspalvelut ilmaiseksi.

– Suosittelisin lämpimästi Emma Karille ja muillekin tutustumista aiheeseen laajemmin ja siihen mitä tämä lakiesitys olisi todellisuudessa tarkoittanut. Hän voisi aloittaa lukemalla valiokunnan lausunnon ja siihen jätetyn vastalauseen. Kyse ei todellakaan ole vain raskaana olevista naisista tai lapsista, joihin vedotaan, vaan paljon suuremmasta ja vakavammasta kokonaisuudesta, Mäntylä huomauttaa.

Uusi laki olisi Mäntylän mukaan laajentanut hoidon koskemaan muun muassa laittomasti maassa olevien syöpähoitoja. Syöpää sairastava henkilö voisi tulla maahan viisumilla, hävittää sitten paperinsa ja hakeutua sitten terveydenhuollon piiriin. Hoitojen aikana hänelle olisi käytännössä pitänyt turvata hoidon lisäksi muun muassa asuminen, toimeentulo, lääkekustannukset ja tulkkauspalvelut.

– Tämä laki olisi käytännössä turvannut laittomasti maassa oleville Euroopan laajimmat terveyspalvelut ilmaiseksi. Meillä ei ole varaa hoitaa kunnolla edes omia kansalaisia, niin kuinka rahaa löytyisi tällaiseen? Jatkossa ei tarvittaisi enää minkäänlaista maassaolon statusta, kun vaikkapa paperit kadottamalla saisi kaikki terveydenhuollon palvelut, Mäntylä kysyy.

Lakiesitys on myös ristiriidassa ulkomaalaislain suhteen. Laittomien maassa olijoiden kohdalla tavoite tulee olla joko käännytys tai virallisen statuksen saaminen mahdollisimman nopeasti. Kuinka se onnistuisi, jos näistä henkilöistä ei edes saisi ilmoittaa viranomaisille, Mäntylä kysyy.

Mäntylä painottaa, että kiireellinen hoito on jo turvattu kattavasti myös laittomille maassa olijoille. Kunnilla on myös itsenäisesti mahdollisuus tehdä halutessaan päätös laajentaa terveydenhuoltoa.

– Sen sijaan on kohtuutonta, että luodaan vetovoimatekijöitä lisäämään terveysturismia, kun jo nyt joudutaan vakavasti priorisoimaan terveydenhuollossa mitä palveluja ja hoitoja on suomalaisille varaa antaa. Ihmiset jonottavat kuukausia – jopa vuosia – saadakseen hoitoa. Käytännössä vastuu näistä henkilöistä ja päätöksistä olisi sysätty hoitohenkilöstölle, joiden oikeusturvasta ei ole puhuttu laisinkaan. Terveysturismin ongelmallisuuden vuoksi useat EU-maat ovat ryhtyneet asettamaan rajoituksia hoitoihin joita pystytään antamaan laittomasti maassa oleville.

Varapuheenjohtaja Mäntylä muistuttaa myös, että lain vaikutusarvioinnit olivat täysin puutteelliset – ne perustuivat puhtaaseen arvailuun. Lisäksi hän muistuttaa, että kun lakia valmisteltiin, oli tarjolla malli, jossa terveyspalvelujen laajentaminen olisi koskenut vain raskaana olevia ja lapsia. Tällaista mallia ei valittu, vaan terveyspalvelut haluttiin ulottaa vielä huomattavan paljon laajemmalle joukolle.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää