LEHTIKUVA Kalle Parkkinen
Viikon 11/2015 luetuin
Mäntylä: Kaatunut laki olisi turvannut laittomasti maassa oleville Euroopan laajimmat terveyspalvelut ilmaiseksi
Vihreiden Emma Kari kritisoi perussuomalaisia rajuin sanoin laittomasti maassa olevien terveydenhuoltopalveluiden laajentamisesta koskevan lain kaatumisen takia. Perussuomalaisten Hanna Mäntylä ei kritiikkiä purematta niele, vaan kehottaa keskustelijoita tutustumaan tarkemmin niihin vaikutuksiin, joita laki olisi läpi mennessään aiheuttanut. Mäntylän mukaan laki olisi avannut laittomasti maassa oleville Euroopan laajimmat terveyspalvelut ilmaiseksi.
– Suosittelisin lämpimästi Emma Karille ja muillekin tutustumista aiheeseen laajemmin ja siihen mitä tämä lakiesitys olisi todellisuudessa tarkoittanut. Hän voisi aloittaa lukemalla valiokunnan lausunnon ja siihen jätetyn vastalauseen. Kyse ei todellakaan ole vain raskaana olevista naisista tai lapsista, joihin vedotaan, vaan paljon suuremmasta ja vakavammasta kokonaisuudesta, Mäntylä huomauttaa.
Uusi laki olisi Mäntylän mukaan laajentanut hoidon koskemaan muun muassa laittomasti maassa olevien syöpähoitoja. Syöpää sairastava henkilö voisi tulla maahan viisumilla, hävittää sitten paperinsa ja hakeutua sitten terveydenhuollon piiriin. Hoitojen aikana hänelle olisi käytännössä pitänyt turvata hoidon lisäksi muun muassa asuminen, toimeentulo, lääkekustannukset ja tulkkauspalvelut.
– Tämä laki olisi käytännössä turvannut laittomasti maassa oleville Euroopan laajimmat terveyspalvelut ilmaiseksi. Meillä ei ole varaa hoitaa kunnolla edes omia kansalaisia, niin kuinka rahaa löytyisi tällaiseen? Jatkossa ei tarvittaisi enää minkäänlaista maassaolon statusta, kun vaikkapa paperit kadottamalla saisi kaikki terveydenhuollon palvelut, Mäntylä kysyy.
Lakiesitys on myös ristiriidassa ulkomaalaislain suhteen. Laittomien maassa olijoiden kohdalla tavoite tulee olla joko käännytys tai virallisen statuksen saaminen mahdollisimman nopeasti. Kuinka se onnistuisi, jos näistä henkilöistä ei edes saisi ilmoittaa viranomaisille, Mäntylä kysyy.
Mäntylä painottaa, että kiireellinen hoito on jo turvattu kattavasti myös laittomille maassa olijoille. Kunnilla on myös itsenäisesti mahdollisuus tehdä halutessaan päätös laajentaa terveydenhuoltoa.
– Sen sijaan on kohtuutonta, että luodaan vetovoimatekijöitä lisäämään terveysturismia, kun jo nyt joudutaan vakavasti priorisoimaan terveydenhuollossa mitä palveluja ja hoitoja on suomalaisille varaa antaa. Ihmiset jonottavat kuukausia – jopa vuosia – saadakseen hoitoa. Käytännössä vastuu näistä henkilöistä ja päätöksistä olisi sysätty hoitohenkilöstölle, joiden oikeusturvasta ei ole puhuttu laisinkaan. Terveysturismin ongelmallisuuden vuoksi useat EU-maat ovat ryhtyneet asettamaan rajoituksia hoitoihin joita pystytään antamaan laittomasti maassa oleville.
Varapuheenjohtaja Mäntylä muistuttaa myös, että lain vaikutusarvioinnit olivat täysin puutteelliset – ne perustuivat puhtaaseen arvailuun. Lisäksi hän muistuttaa, että kun lakia valmisteltiin, oli tarjolla malli, jossa terveyspalvelujen laajentaminen olisi koskenut vain raskaana olevia ja lapsia. Tällaista mallia ei valittu, vaan terveyspalvelut haluttiin ulottaa vielä huomattavan paljon laajemmalle joukolle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Terveysturismi rassaa Ison-Britannian terveydenhuoltoa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää