LEHTIKUVA
Mäntylä: Hyvä elämä tarkoittaa muutakin kuin euroja
Eläkeläisten asemasta nousi varsin tiukka keskustelu eduskunnan välikysymyskeskustelussa. Hallitus puolusti kuitenkin tiukasti hallitusvastuussa tekemiään päätöksiä, joista monia oppositio luki kuin piru raamattua.
Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) muistutti oppositiota, että senkin tulisi pitäytyä totuudessa: eläkeläisten asumistukea ei olla kuitenkaan poistamassa, kuten vasemmalta laidalta kuului.
Eläkeläiset nähtävä yksilöinä
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) kiitti puhujia heidän huomioistaan ja muistutti päättäjien osuudesta ja vastuusta.
– Päätökset eivät ole helppoja. Jokainen joutuu käymään kovia arvokeskusteluja itsensä kanssa. Valitettavasti se tarkoitta joskus hyvinkin kipeitä päätöksiä, joihin meidän vain on sopeuduttava, Mäntylä totesi.
– Hyvä ja ihmisarvoinen elämä tarkoittaa muutakin kuin euroja. Siihenhän hallitus eri toimenpiteillään pyrkiikin: että loisimme rakenteet ja järjestelmät, jotka mahdollistavat ihmisarvoisen elämän, Mäntylä korosti.
– Jokainen eläkeläinen on nähtävä myös yksilönä. Ettei se ole vain massaa, jolle määrätään ylhäältä kaikki korvaukset, vaan että huomaamme myös yksilölliset kokemukset heidän tarpeistaan, Mäntylä huomautti.
Peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) täydensi, että turvallisuus on edellytys kotona asumiselle. Siihen hallitus pyrkii vaikuttamaan niin, että mahdollisimman monelle kotona asumisen edellytykset täyttyvät.
– Omaishoidon tukeminen on harvoja asioita, joihin sijoitetaan uutta rahaa, jotta tavoite täyttyisi. Se on mullistus: kotona asuminen nousee kaikkein tärkeimmäksi, Rehula korosti.
Terho: Oppositio ei
leikkaisi mistään
Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Sampo Terho sanoi huomanneensa viime viikkoina opposition puheista yhdenmukaisuuden: he kysyvät aina, ”miksi juuri tästä asiasta leikataan?” – varoen koskaan mainitsemasta, mistä sitä saisi leikata.
– Alan saada sen kuvan, että opposition mielestä ei mistään tarvitsekaan leikata. Ja he lupaavat, etteivät he leikkaisi mitään. Se on vaarallista sanoa Suomen kansalle tilanteessa, jossa olemme eläneet seitsemän vuotta taantumassa ja josta täytyy löytää tie ulos.
– Täällä on puhuttu törkeydestä. Yhtä törkeää olisi olla tekemättä mitään. Tämä hallitus toimii. Kyllä, se voi olla ikävää itse kullekin, koska jokainen osallistuu talkoisiin. Tämä on ainoa tie päästä ulos kriisistä, johon tämä ensimmäisenä hallituksena pyrkii pois, Terho korosti.
Mäntylä vastasi vielä Jukka Gustafssonille (sd.), ettei hallitus ole moraaliton. Gustafsson piti kaikkein köyhimmiltä eläkeläisiltä leikkaamista moraalittomana.
– Oliko teidän mielestä moraalista ottaa 15 miljardia euroa lisää velkaa? Mäntylä kysyi.
Oppositiossa on helppoa
Ensimmäisen kauden kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) muistutti, että oppositiossa on helppoa olla oikeassa.
– Kun raha loppuu, alkaa ajatteleminen. Kyllä, minä tunnen piston sydämessäni – mutta teillä oppositiossa on varmaan rahasäkki. Pyydän, että annatte sen meille.
Mika Niikko (ps.) myönsi hallituksen olevan vaikeassa asemassa ja syystäkin asioita nostetaan esille. Hän ei kuitenkaan hyväksy retoriikkaa, puhetapaa, joka lietsoo ihmisten pelkoja.
– Että ihmiset ovat peloissaan tai pääsevät suihkuun vain kerran viikossa. Tai että heinäsirkat ja rutto tulevat ja kaikki viedään. Kuitenkin omaishoidon tuki ja kotihoidon resurssit paranevat, Niikko korosti.
Antti Rinne (sd.) väitti, että hallituksella oli vaihtoehtoja esimerkiksi 200 miljoonan euron autoveron alennuksesta. Turunen vastasi tähän.
– Jos katsotaan puolueita, jotka ovat kurmuuttaneet eläkeläisiä, ne ovat SDP, vasemmistoliitto ja vihreät, Turunen totesi ja muistutti omaishoidon saaneen hallitukselta 50 miljoonaa euroa lisää rahaa.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Turunen muistutti: SDP:n, vasemmiston ja vihreiden politiikka ei ole ollut eläkeläismyönteistä
Iso riita vaikutusarvioista
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.