

LEHTIKUVA
Mäntylä: Ammattilaiset tekevät viranomaispäätökset myös jatkossa
Oppositio yritti hiillostaa hallitusta eduskunnan sote-keskustelussa keskiviikkona myös siitä, karkaako päätösvalta ihmisten terveydestä yksityisille yrityksille. Vasemmistopuolueet olivat huolissaan valinnanvapauden mahdollisista varjopuolista.
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) vastasi kysymykseen sosiaalipalveluiden viranomaispäätöksistä tavalla, joka sai oppositionkin osoittamaan suosiotaan ja kiittelemään vielä erikseen.
– Kaikki lastensuojelun parissa töissä tehneet tietävät, että nämä asiat ovat hyvin monimuotoisia ja ratkaisuja tehdään hyvin erilaisista lähtökohdista. Lapsen kodin ulkopuolelle sijoitus on aina raskas päätös. Se on sitä inhimillisesti lapselle tai nuorelle ja perheelle.
Lapsen etu edellä
Mäntylän mukaan lapsen sijoittamisen lähtökohdan täytyy olla aina se, että viranomaiset tekevät päätöksen lapsen etu edellä.
– Minä katson, että tämä on asia, jota ei voi tehdä markkinavoimien ehdoilla. Lasta täytyy kuulla, nuorta ja perhettä täytyy kuulla, mutta viimesijainen päätös on aina alan ammattilaisella, Mäntylä muistutti.
– Tämän hallituksen tavoite on pitää huolta kaikkein haavoittuvimmista ryhmistä kaikilla keinoilla mitä meillä on käytettävissä.
Ruotsin malli tarkastelussa
Oppositio moitti keskustelussa Ruotsin kokemuksia sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaudesta eli mallista, jossa raha seuraa potilasta.
– Ruotsin malli on terveydenhuollon rahoitusmalli. Täytyy muistaa, että me teemme sote-uudistusta, johon täytyy pystyä sujuvasti yhdistämään sosiaalipuoli ja näkemään haasteet, joita Ruotsissa on kohdattu, Mäntylä totesi.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi pariinkin kertaan hallituksen varovan Ruotsin huonoja kokemuksia. Hän sanoi hallituksen miettineen moneen otteeseen tiukimpana sote-yönä Ruotsin kokemuksia siitä, kuinka kulut olivat kasvaneet ja kuinka se voidaan välttää.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pirkko Mattila: Vapaan valinnan linjauksia pitää pohtia nyt

Tossavainen: Soteratkaisu perussuomalaisten tavoitteiden mukainen

Rehula: 24/7-päivystys säilyy kaikilla itsehallintoalueilla

Sote-uudistus PS:lle mieluinen – Terho: “Vastaa hyvin tarkkaan sitä, mitä edellisellä vaalikaudella itse esitimme”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää