Viimeisin tappava veitsi-isku tehtiin Saksasa viikko sitten Mannheimin kaupungin torilla, jossa afganistanilainen turvapaikanhakija surmasi 30-senttisellä taisteluveitsellään poliisin ja haavoitti viittä muuta ihmistä.

Saksassa tehtiin viime vuonna 13 844 veitsi-iskua. Sama tahti on jatkunut myös tänä vuonna. Lähes puolet iskuista on maahantulijoiden, turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten tekemiä. Ulkomaalaisiksi ei lueta jo Saksan passin saaneita kaksoiskansalaisia.

Poliisi kuoli, poliitikko sai pahoja vammoja

Mannheimissa iskeneen islamistin ensimmäinen uhri oli puhetilaisuuteen valmistautunut saksalainen islamkriittinen poliitikko Michael Stürzenberger, joka sai iskusta vakavia vammoja kasvoihinsa ja jalkaansa.

Paikalla tilaisuutta valvomassa ollutta 29-vuotiasta poliisia afganistanilainen iski veitsellään päähän sellaisella vimmalla, että tämä kuoli kaksi päivää myöhemmin veitsen terän aiheuttamaan vaikeaan aivovammaan.

Liittokansleri vaatii karkotuksia

Islamistinen attentaatti synnytti torstaina liittopäivillä kovaäänisen ja riitaisan keskustelun Saksan maahanmuutto- ja pakolaispolitiikasta.

Liitokansleri Olaf Scholz (sd) nimitti tapausta terroriteoksi, joka takana on radikaalin islamismin ihmisvihamielinen ideologia.

Hänen mukaansa tällaiset rikolliset on karkotettava myös Syyriaan ja Afganistaniin, joita molempia on pidetty tähän asti maina, joihin ei karkoteta ketään niiden vaarallisuuden takia. Varsinkin vihreät ovat pitäneet tästä määrittelystä kiinni.

Oman maan suojelu menee edelle

Saksan oma turvallisuusintressi on Scholzin mukaan kuitenkin painavampi kuin intressi suojella rikollista. Myös terroritekojen ihannoinnin ja vähättelyn tulee johtaa hänen mielestään maasta karkottamiseen.

Karkotuksia yleisesti vastustavien vihreiden ryhmässä epäiltiin, ettei tekijän palauttamisesta päästä yksimielisyyteen Afganistania hallitsevien talebanien kanssa. He eivät myöskään halua, että talebaneille maksettaisiin sopimuksesta.

Saksan kristillisdemokraattien (CDU) puheenjohtaja Friedrich Merz vaati demarien, vihreiden ja liberaalien hallitukselta nopeaa ja päättäväistä reaktiota. Ainaisen varoittelun ja valittelun sijasta tarvitaan hänen mukaansa nyt konkreettisia tekoja.

Islamistinen keskus suljettava

Merz vaati sisäministeri Nancy Faeseria (sd) sulkemaan välittömästi Hampurissa sijaitsevan islamistisen keskuksen, joka on tullut kuuluisaksi uskonnon varjolla tekemästään aggressiivisesta agitaatiotoiminnastaan.

Keskuksen piiristä on järjestetty myös mielenosoituksia, joissa on vaadittu Saksan muuttamista islamilaiseksi kalifaatiksi sekä Saksan lain korvaamista islamilaisella sharialla.

Hallitusta Merz vaati lopettamaan Afganistaniin vuosittain ohjattavan satojen miljoonien eurojen arvoisen kehitysavun.

Vaihtoehtopuolue vaatii ”siirtolaiskäännettä”

Tapaus osoittaa, että Saksa ei kykene suojaamaan kansalaisiaan, sanoi oppositiossa istuvan oikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtaja Alice Weidel.

Hän vaati Saksaan ”siirtolaiskäännettä”, joka tarkoittaa rajojen sulkemisen laittomilta tulijoilta ja islamistien karkottamista.

Weidel syytti Mannheimin tapaukseen ja tuhansiin muihin veitsi-iskuihin viitaten hallitusta ideologiasta, joka suojelee rikollisia ja maksaa ihmishenkiä.

Hyvin integroituneesta tuli terroristi

Mannheimin iskuista pidätetty afganistanilainen Sulaiman A. saapui Saksaan vuonna 2013 veljensä kanssa alaikäisenä turvapaikanhakijana.

Vaikka hänen hakemuksensa hylättiin, niin hän sai silti luvan jäädä maahan. Myöhemmin hän avioitui naisen kanssa, jolla on Saksan passi. Avioparilla on 2- ja 3-vuotiaat lapset.

Medialle lausuntoja antaneet naapurit olivat pistäneet merkille aluksi esimerkillisen hyvin integroituneena pakolaisena pidetyn Sulaiman A:n muutoksen parrakkaaksi islamistiksi samalla kun hän muuttui aggressiiviseksi ja sulkeutuneeksi.

Poliisin tekemässä kotietsinnässä ja viestiliikenteestä löytyi merkkejä hänen kiinnittymisestään islamisteihin.

Saksassa islamistista ja terroristista potentiaalia

Saksassa on tilastojen mukaan 27 480 islamistia, joista 1 680:lla on ”islamistista ja terroristista potentiaalia”. Heistä 820:llä ei ole Saksan kansalaisuutta.

Osa islamisteista luokitellaan niin sanotuiksi ”vaarantajiksi”, jotka ovat koska tahansa valmiita osallistumaan terroritekoihin.

Saksan tuvallisuusviranomaiset varoittavat kohonneesta islamistisesta terrorivaarasta pian alkavien jalkapallon EM-kisojen yhteydessä.

Berliinin pelastuslaitos ja sairaalat ovat harjoitelleet mahdollisen iskun varalta. Kuvitellussa tilanteessa terrori-isku kohdistuu 900 ihmiseen, joista yli sata loukkaantuu erittäin vakavasti.

Saksassa on kuollut vuosina 2016-2023 tehdyissä islamistisissa terroriteoissa viisitoista ja loukkaantunut 104 ihmistä.

PERTTI RÖNKKÖ, BERLIINI