Manipuloitu video Ohisalon vastauksesta aiheutti mediakohun – Haatainen vaatii toimenpiteitä, mutta ymmärtääkö hän itse, mitä asialle pitäisi tehdä?

24.11.2019 |18:54

Sisäministeri Maria Ohisalon eduskunnan kyselytunnilla antamasta vastauksesta on tehty versio, jossa Ohisalon aivan toiseen kysymykseen antama vastaus on editoitu Halla-ahon esittämän kysymyksen perään. Somessa levinnyt video on aiheuttanut melkoisen mediakohun. Eduskunnan varapuhemies ja monet muut poliitikot ja toimittajat vaativat tiukkoja toimia editoitujen videoiden julkaisemisen estämiseksi.

Torstaina eduskunnan kyselytunnilla perussuomalaisen puheenjohtaja Jussi Halla-aho kysyi ministeri Maria Ohisalolta yksinkertaisen kysymyksen, johon vastaaminen osoittautui Ohisalolle hyvin vaikeaksi: meneekö ulkomaalaisten turvallisuus suomalaisten turvallisuuden edelle?

Halla-ahon kysymys liittyi Suomesta käännytetyn ja Irakissa kuolleen miehen tapaukseen.

– Ikävä kyllä Suomi ei voi taata kuolemattomuutta täältä poistettaville ihmisille, Halla-aho sanoi.

Ohisalolle hyvin vaikea kysymys

Puheessaan Halla-aho viittasi Ruotsin turvattomaan tilanteeseen, joka on syntynyt avoimien ovien politiikan tuloksena. Sitten Halla-aho kysyi ministeri Ohisalolta: meneekö ulkomaalaisten turvallisuus suomalaisten turvallisuuden edelle?

– Kiitokset kysymyksestä, joka on monella tavalla hyvin vaikea, ministeri aloitti vastauksensa.

– Sen pitäisi olla helppo! kuului Halla-ahon välihuuto.

– Ei pitäisi asettaa vastakkain ihmisiä, elämme oikeusvaltiossa, jatkoi Ohisalo. Me olemme yhdessä keskustelleet täällä muun muassa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmasta, jonka keskiössä on se, että me puheenjohtajamaana edistämme oikeusvaltiota. Oikeusvaltiosta saa hakea turvapaikkaa. Oikeusvaltion pitää turvata ihmis- ja perusoikeudet ihan jokaiselle ihmiselle. Tässä ei aseteta vastakkain suomalaisia tai tänne muualta tulevia ihmisiä.

Ohisalo siis jankutti oikeusvaltiosta, mutta ei vastauksessaan maininnut lainkaan suomalaisten turvallisuutta. Halla-ahon kysymys kokonaisuudessaan ja Ohisalon vastaus ovat luettavissa eduskunnan nettisivuilta.

Editoitu video someen

Sisäministerin kiertelyn jälkeen sosiaaliseen mediaan ilmestyi parikin editoitua videota, jossa Halla-ahon kysymyksen perään on leikattu osa Ohi­sa­lon vas­tauk­ses­ta Ve­ro­ni­ka Hon­ka­sa­lon (vas) ky­sy­myk­seen, jossa Honkasalo vaatii, ettei Suomi enää loukkaa kansainvälisen oikeuden ehdotonta palautuskieltoa.

– Kyl­lä, sii­tä tämä hal­li­tus tu­lee pi­tä­mään kiin­ni, Ohi­sa­lo vas­taa editoi­dul­la vi­de­ol­la.

Tämä ei siis oikeasti ollut Ohisalon vastaus Halla-ahon kysymykseen (siis siihen, meneekö ulkomaalaisten turvallisuus suomalaisten turvallisuuden edelle).

Media reagoi

Ensimmäisenä pilavideoon reagoi Ilta-Sanomat, joka kirjoitti asiasta perusteellisen jutun. Lopussa toimittaja Laura Manninen viittaa myös niin sanottuihin deepfake-videoihin.

Sen jälkeen asiasta ovat kirjoittaneet ainakin STT, Suomenmaa, Iltalehti, Verkkouutiset ja Yle. Myös Yle mainitsee deepfake-videot, vaikka kyseinen video ei oikeastaan liity niihin.

Deepfake-tekniikalla tarkoitetaan kehittynyttä tietoteknistä manipulaatiota, jossa esimerkiksi poliitikko voidaan laittaa videolla sanomaan asioita, joita hän ei ole todellisuudessa sanonut. Kohtuullinen katsaus tekniikkaan vaikkapa täällä.

Haatainen vaatii stoppia pilavideoille

Eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Tuula Haatainen (sdp) kommentoi pilavideota Twitterissä.

– Eduskunnan täysistuntokeskusteluiden sisällön manipuloiminen on äärimmäisen tuomittavaa, halpamaista ja demokratiamme kannalta huolestuttavaa. Tulen nostamaan asian esille puhemiehistössä. Ilmiölle on pantava stoppi, Haatainen kirjoittaa.

Haatainen ei kerro tarkemmin, millaisia toimenpiteitä hän haluaa videoiden editoimisen estämiseksi.

Amatöörivideoiden poistaminen Internet-nimisestä TCP/IP-kytketystä tietoverkkojen tietoverkosta ei ole aivan yksinkertainen tehtävä, joten on todennäköistä, että puhemiesneuvosto joutuu pohtimaan aihetta pidempään kun yhden kokouksen verran.

Ohisalo kiittelee Haataista

Sisäministeri Maria Ohisalo kiittelee varapuhemies Haataista asian esille ottamisesta Twitterissä. Ohisalon mukaan pilavideot voivat aiheuttaa jopa väkivallalla uhkailua.

– Kuva- ja videomanipulaatiot, feikkisitaatit jne., jotka rapauttavat luottamusta poliitikkoihin ja pahimmillaan aiheuttavat mm. väkivallalla uhkailua, ovat äärimmäisen huolestuttavia ja surullisia demokratian kannalta, Ohisalo kirjoittaa.

– Anna mä arvaan. Lisää rajoituksia sananvapauteen tiedossa, kommentoi eräs Twitterin käyttäjä.

Muraja vaatii faktantarkistusta

Kaikkein kovimmin keulimaan lähtee toimittaja Tuomas Muraja, joka vaatii selvittämään “videon tekijän ja rahoittajan, Venäjän suhteen persu-puolueeseen”. Murajan hieman kryptisestä twiitistä on vaikea saada selkoa, mutta ilmeisesti hän aivan tosissaan uskoo Venäjän olleen kyseisen videon tekijä tai ainakin rahoittaja.

– Populistit jakavat valevideota. Kannattajat jakavat sitä eteenpäin. Äärioikeisto saa tuhansia seuraajia ja ääniä lisää. Vale on ilmaista, faktantarkistus maksaa. Oikea tarkistus selvittäisi videon tekijän ja rahoittajan, Venäjän suhteen @persu -puolueeseen, Muraja kirjoittaa.

Useat kommentoijat yrittävät kertoa toimittaja Murajalle, että nykyään tuollaisia videoita osaa editoida lähes kuka tahansa jopa kännykällä.

– Jonnet Ylilaudalla väsää 5 minuutissa parodiavideon ja nauraa itsensä tärviölle kun toimittelijat ja poliitikot hännystelijöineen on aivan pöyristyneitä Venäjän loputtomilla resursseilla rahoitetusta deep fakesta jolla Putin yrittää horjuttaa Suomen demokratiaa, kirjoittaa eräs Twitter-kommentoija. Jonne-sanan etymologiaan voi tutustua täällä.

Muraja twiittailee yön mittaan vielä useita kertoja “äärioikeiston Venäjältä saamasta rahoituksesta”, jota hän kertoo tutkineensa jo vuodesta 2011 ja todistaneensa kaiken. Muraja pahoittelee sitä, että edes hänen kollegansa eivät ole ymmärtäneet häntä.

– Yritin todistettavasti. Ei auttanut, edes kollegat eivät tajunneet.

Hassi vaatii rikostutkintaa

Kansanedustaja Satu Hassi on sitä mieltä, että valevideosta pitäisi aloittaa peräti rikostutkinta.

– Tuollaisesta pitäisi aloittaa rikostutkinta, Hassi kirjoittaa Twitterissä.

Hassi ei määrittele tarkemmin, mikä rikosnimike tulisi kyseeseen. Twitterin irvileuat arvelevat, että rikosnimikkeeksi sopisi vaikkapa huumorintajuttomuuden loukkaus, lievä videoeditointi, törkeä sananvapaus tai ihan vain perusmuotoinen sarkasmi.

Monet Twitter-kommentoijat mainitsevat lisäksi Iltalypsyn, takavuosien poliittisen satiiriohjelman, jossa harrastettiin vastaavaa pilailua.

Faktantarkastus: PS ei ole jakanut valevideota

Pikainen faktantarkastus osoittaa, että Perussuomalaiset puolueena tai Perussuomalaisten eduskuntaryhmä eivät ole jakaneet mitään versiota tuosta videosta Facebookissa tai Twitterissä.

PS-nuoret sen sijaan ovat jakaneet väärentämätöntä videota tekstitettynä. Videosta ei siis ole leikattu mitään pois, vaan siinä näytetään sanasta sanaan Ohisalon oikeasti antama vastaus kysymykseen, tekstityksen kera. PS-nuorten jakama video on saanut jo lähes 10 000 katselukertaa, joten rehellisyys näyttää kannattavan.

https://twitter.com/PS_Nuoret/status/1195736903259168768

Mitä valevideoille voitaisiin tehdä?

Monet ovat tuohtuneet valevideosta ja vaatineet toimenpiteitä, mutta kukaan ei ole osannut sanoa, mitä asialle voitaisiin käytännössä tehdä. Videoiden editoiminen on nykyään niin helppoa, että siihen pystyy lähes kuka tahansa omalla kännykällään tai tietokoneellaan. Erilaisten hauskojen videoiden laatiminen ja levittäminen kuuluu kiinteästi sosiaalisen median kulttuuriin.

Ainoa keino estää eduskuntapuheiden leikkaaminen pilavideoiksi olisi lopettaa eduskunnan täysistuntojen televisioinnit kokonaan ja kieltää yleisölehteriltä kuvaaminen. Varmuuden vuoksi pitäisi kieltää myös kansanedustajia kuvaamasta omia tai muiden puheenvuoroja.

Kuvaamisen täyskielto sotisi tietenkin täysin avoimuutta ja demokratiaa vastaan, mutta olisi ehkä mieleen niille puolueille, jotka ovat olleet kovin huolissaan siitä, että eduskunnassa noudatetaan ikiaikaista tapaa, jonka mukaan kyselytunnin ensimmäinen kysymysvuoro kuuluu suurimmalle oppositiopuolueelle.

Kokoomuksen äänenkannattaja Verkkouutiset väitti äskettäin, että ”Eduskunnan kyselytunti on nyt PS:n kyselytunti maahanmuutosta”. Suomen Uutiset tarkasti faktat ja totesi, että Verkkouutisten väite on tyypillinen valeuutinen: perussuomalaiset ovat esittäneet kysymyksiä hyvin monenlaisista aiheista.

Videoita on mahdollista leikata myös ilman Putinin tukea

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho taas kuittasi SDP:lle linkittäessään uutisen puolueen vaikuttajiin läheisesti kytkeytyneestä Veijo Baltzarista, jota epäillään nyt törkeästä ihmiskaupasta. “Tavallaan ymmärrän, että demarit puhuvat tänään mieluummin jonkun jonnen askartelemasta videosta”, Halla-aho kirjoittaa Twitterissä.

Ohisaloa käsittelevä videomanipulaatio on tietenkin valitettava asia. On kuitenkin käsittämätöntä, että asiasta yritetään syyttää tai syyllistää esimerkiksi perussuomalaista puoluetta tai sen äänestäjiä. Hallituksen toiminnasta löytyisi myös aivan riittävästi kritisoitavaa kylmästi tosiasioita luettelemalla. Mitään omia keksintöjä ei tueksi tarvita.

Osaltaan narratiivi sosiaalisen median valeuutisten vaikutuksesta demokratiaan toimii tietyille ihmisille lohduttavana maailmanselityksenä sen suhteen, miksi oma politiikka ei enää toimi. Valevideosta herännyt keskustelu toimiikin osaltaan eräänlaisena musteläikkätestinä, jossa monet kommentoijat näkevät juuri sen mitä haluavatkin nähdä, vaikka asiasta olisi kuinka vähän vahvistettuja tosiasioita saatavilla. Vaikka sosiaalisessa mediassa jaetaan myös ikävä kyllä valeuutisia, niiden vaikutus esimerkiksi tietynlaisiin vaalituloksiin tai “demokratian kaatumiseen” on kuitenkin mitä perinteisin moraalipaniikki. Tutkimustulokset eivät juurikaan tue tätä näkemystä. Medialukutaito ei niin ikään jakaudu puoluekirjan mukaan, vaan virhearvioita sattuu todellisuudessa puolin ja toisin.

Vaikka valeuutiset ovat todellinen ongelma, demokratiaa horjuttava valeuutisnarratiivi on todennäköisesti mitä suurimmissa määrin vain liberaaliälymystön oma suosikkiselitys henkilökohtaisesti epämiellyttäville poliittisille kehityksille, joiden syitä ja seurauksia he eivät enää kykene hahmottamaan. Kolmenkymmenen sekunnin mittaisia videopätkiä kun pystyy leikkaamaan kuka tahansa, millä tahansa älypuhelimella tai tietokoneella – Venäjän federaation tukea sellaiseen ei tarvita. Jos luulee muuta, on saattanut pudota lopullisesti teknologisen kehityksen ja internet-kulttuurin muutoksen kärryiltä.

Suomalainen demokratia on selvinnyt aika paljon kovemmistakin paikoista kuin lauta-Jonnejen tai vieraan vallan vaikuttajien tekemistä internet-meemeistä.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20
10.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää