Yritykset haalivat työvoimaa Ruotsiin maailman joka kolkasta ja myös matalapalkka-aloille. Hengenvaarallinen venematka on jäänyt monelta väliin, kun tukijärjestelmän yltäkylläisyyteen on päässyt työluvan ansiosta lentämällä. – Ääritapauksessa osa-aikainen pizzanpaistaja voi muuttaa Ruotsiin vaimoineen ja koko lapsikatraansa kanssa, kirjoittaa Expressen.

Maahanmuuttopolitiikka on Ruotsissa käytännössä yksityistetty ja tilanne on johtanut siihen, että osa työnantajista on jopa myynyt työlupia.

– Ei ole sinänsä ihme, että hyväuskoista järjestelmää on viilattu linssiin. Ihme on sen sijaan se, ettei koko järjestelmä ole romahtanut, muotoilee Expressen pääkirjoituksessaan.

Vähimmäispalkka ja huoltovelvollisuus maahanmuuttajille

Maltillinen kokoomus julkaisi tiistaina uudet ajatuksensa työperäisestä maahanmuutosta. Kristillisdemokraatit olivat tehneet saman jo aiemmin ja molemmat kulkevat ruotsidemokraattien jalanjäljissä. Keskeiset asiat – käytännössä siis koko porvariallianssilla – ovat vaatimus vähimmäispalkasta, työntekijän velvollisuus pitää itse huolta perheestään sekä pikanttina yksityiskohtana henkilökohtaisten avustajien maahantuonnin lopettaminen.

Minimi/vähimmäispalkkavaatimuksella on tarkoitus estää halpatyövoiman, kuten keittiöapulaisten ja siivoojien tulo Ruotsiin, käytännössä tukityöllistettäviksi. Kokoomus ehdottaa, että tuontityöläiselle on maksettava todistettavasti vähintään 31 700 kruunua (3 129 euroa) kuukaudessa ja kristilliset ehdottavat alarajaksi 35 000 kruunua.

– Ruotsissa jo asuvat voisivat hoitaa kyseiset työt, ehdottaa kokoomuksen maahanmuuttopoliittinen asiantuntija Maria Malmer Stenergard.

”Loppu palkkojen polkemiselle”

SVT:n mukaan kyse on yksinkertaisesti siitä, että Ruotsiin ei voida palkata ketään, jonka keskiansio jää ruotsalaisen keskipalkan alle. Kokoomuksen motiivina on maahanmuuttoon liittyvän rikollisuuden kytkeminen ja ulkomailla syntyneen, maassa jo oleskelevan työvoimareservin hyödyntäminen.

Toki kaikki allianssipuolueet huomioivat sen, että yrityselämällä voi olla erityistarpeita, kuten vaikkapa marjanpoimijoiden ja muiden sesonkityöläisten rekrytoiminen määräajaksi.

Ruotsidemokraatit suhtautuvat varovaisen myönteisesti kokoomuksen uuteen ulostuloon. Ruotsi ei voi enää elää rajat auki maailmalle siten, että maahan tullaan elämään pelkästään tukien varassa – vaikka tätä kutsuttaisiinkin ”työperäiseksi maahanmuutoksi”.

– Jotkut kannattavat avoimia, maailmanlaajuisia työmarkkinoita, koska niiden avulla voidaan polkea työntekijöiden palkkoja myös Ruotsissa. Tällainen sikailu ei kuulu 2000-luvun työmarkkinoille. Me emme halua mukaan köyhyyden syöksykierteeseen, kirjoittaa ruotsidemokraatteja lähellä oleva Samtiden-verkkojulkaisu.

Kokoomuksen aloite on torstaina esillä valtiopäivien sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

SUOMEN UUTISET