

Mäkynen: Wärtsilän yt-neuvottelut moukaroivat Vaasaa – ”Missä on työvoimapula, kun ihmisiä heitetään koko ajan kortistoon?”
Perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen seuraa huolestuneena Wärtsilän yt-neuvotteluita, jotka iskevät pahiten hänen kotikaupunkiinsa Vaasaan. Wärtsilä irtisanoo Vaasasta 75 työntekijää ja koko maassa sata työntekijää.
– Asiantuntijoiden mukaan meillä pitäisi olla Suomessa huutava työvoimapula. Missä on nyt työvoimapula, kun kotikaupungistani Vaasasta heitetään ihmisiä kortistoon? Ovatko nämä ihmiset saaneet liikaa palkkaa? Ovatko suomalaiset työntekijät liian kalliita, vaikka nämäkin Wärtsilän työntekijät tekevät kovasti töitä elantonsa eteen? Jukka Mäkynen kysyy.
Palkanmaksuhalu kateissa
Mäkysen mielestä näyttää silti, että Suomesta on kadonnut palkanmaksuhalu.
– Ollaanko nyt siirtymässä sellaiseen vaiheeseen, että kaikille aloille on tulossa ennenäkemätön työn halpuutus? Talouden suhdanteet ovat aina vaihdelleet, mutta nykyaikana se on aina tavalliset työntekijät, jotka joustavat ensimmäisenä. Kun yrityksillä menee huonosti, niin miksei yritysten johdon palkoissa voida joustaa? Tällä hetkellä tilanne on Suomessa se, että vain duunarit joustavat.
– Kuitenkin tiedotusvälineissä puhutaan jatkuvasti työvoimapulasta ja monilla työantajilla on huoli päällä siitä, että mistä Suomeen saadaan työvoimaa tulevaisuudessa. Onko niin, että Suomessa ei tulevaisuudessa tarvita työvoimaa juuri ollenkaan, kun joka puolella ollaan potkimassa ihmisiä pois töistä? Mäkynen jyrähtää.
Palkalla on tultava toimeen
Vaasassa käytiin muutama kuukausi sitten kaupungin yt-neuvottelut, joiden seurauksena 25 kaupungin työntekijää tullaan irtisanomaan ja kaupungin henkilötyövuosia vähenee 145 henkilötyövuotta vuoteen 2021 mennessä.
– Vaasassa nostettiin kunnallisveroa 0,5 % tälle vuodelle ja näyttää siltä, että kunnallisvero nousee myös ensi vuodelle. Eli vaikka kunnallisveroa koko ajan nostetaan, niin silti pahoin pelkään, että Vaasan kaupungin budjetin alijäämä jatkaa kasvuaan. Jokainen maalaisjärjellä varustettu vaasalainen veronmaksaja kyllä ymmärtää miksi.
– Vaasassa ja monessa Suomen kunnassa on käynnissä kuntien yt-neuvotteluita ja lomautuksia. Niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella tavalliset työntekijät kärsivät eniten. Korvaavia työpaikkoja ei synny tarpeeksi ja vallalla on todella huolestuttava työmarkkinoiden kehityssuunta, jossa palkat poljetaan niin alas, ettei niillä pysty selviytymään ihmisen perustarpeista, kuten asumis- ja ruokakustannuksista. Ketään ei voi pakottaa tekemään töitä nälkäpalkalla, Mäkynen linjaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- palkanmaksuhalu toimeentulo Wärtsilä palkka halpatyövoima Vaasa Jukka Mäkynen Kunnat yt-neuvottelut perussuomalaiset Työvoimapula työllisyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Wihonen: Saatavuusharkinnan poisto ei ratkaise Suomen työllisyysongelmaa – “Ensisijaisesti hallituksen tehtävänä on työllistää oman maansa kansalaiset”

Halla-aho Ylen Ykkösaamussa: Halpatyövoimaa, haittamaahanmuuttoa, ilmastoposeerausta, ylimielistä lainvalmistelua – “Tämä hallitus on ilmeisesti ajatellut, että se voi tehdä mitä haluaa”

Yli puoli miljoonaa ihmistä on työtä vailla – keskustan kansanedustajan mielestä Suomessa on huutava työvoimapula

Halla-aho: Suurissa kaupungeissa maahanmuuttajien tuettu asuminen siirtyy asuntojen vuokriin – kiinteistösijoittajat hyötyvät

Antikainen vaatii ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan säilyttämistä

Ranne UPM:n Kaipolan paperitehtaan sulkemisesta: Punavihreä politiikka ja Suomen liian korkea verotus työssään
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää