LEHTIKUVA
Mäkynen: Miksi oikeusministeri ei kertonut kotiäänestyksen ongelmista?
Perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen ihmettelee oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin leväperäistä suhtautumista jättämiinsä kirjallisiin kysymyksiin kuntavaalien terveysturvallisuudesta ja kotiäänestyksen järjestämisestä. Miksi oikeusministeri jätti kotiäänestyksen ongelmat mainitsematta vastauksessaan, jos asia kerran jo oli hänen tiedossaan?
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vastasi kansanedustaja Jukka Mäkysen kirjalliseen kysymykseen kuntavaalien terveysturvallisuudesta 12.2.2021 seuraavasti:
– Oikeusministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat valmistelleet yhdessä vaalien terveysturvallista järjestämistä. Kunnille lähetetään helmikuussa yksityiskohtaiset ohjeet tarvittavista erityisjärjestelyistä, kun vaalit toimitetaan koronatilanteessa. Terveysturvallista äänestämistä käsitellään myös kuntien vaaliviranomaisille järjestettävässä vaalikoulutuksessa.
– Yllä mainitut ohjeet sisältävät myös neuvontaa siitä, miten ja milloin äänestyspaikan tiloja puhdistetaan. Äänestyspaikan tiloja ei suljeta kesken vaalipäivän. Demokratian toteutuminen on tärkeää myös epidemiatilanteessa. Uskon, että kunnat selviytyvät oikeusministeriön tuella kuntavaalien järjestämisestä poikkeuksellinen tilanne huomioon ottaen hyvin.
Kuntavaalit siirtyivät yllättäen
Suomen kansa ja eduskunta olivat vielä maaliskuun 2021 ensimmäisellä viikolla siinä käsityksessä, että kuntavaalit järjestetään alkuperäisen aikataulun mukaan 18.4.2021.
Oikeusministeri Henriksson vastasi 11.3.2021 eduskunnan kyselytunnilla kansanedustaja Päivi Räsäsen kysymykseen kuntavaalien siirrosta, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut helmikuun 2021 alussa tiedon oikeusministerille siitä, että THL ei tuolloin nähnyt minkäänlaisia mahdollisuuksia hoitaa eristyksissä olevien mahdollisuutta kotiäänestykseen.
Oikeusministerin kyselytunnin vastauksen johdosta edustaja Mäkynen jätti oikeusministerin vastattavaksi 16.3.2021 uuden kirjallisen kysymyksen oikeusministerin yhteydenpidosta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen.
Ei vastannut kysymykseen
Mäkynen kysyi oikeusministeriltä, mikä oli se päivämäärä, jolloin oikeusministeri Henriksson sai tiedon THL:ltä siitä, että eristyksessä olevien kotiäänestyksen järjestämiseen ei ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia.
Oikeusministeri vastasi tähän uuteen kirjalliseen kysymykseen 6.4.2021 seuraavasti:
– Tilanne eristykseen määrättyjen äänestämisen osalta on vahvistettu 10.2. oikeusministeriön ja THL:n antamissa kunnille toimitetuissa ohjeissa, jotka ovat löydettävissä vaalit.fi-sivustolta.
Oikeusministerin 12.2.2021 kirjallisen kysymyksen vastauksessa ei mainittu sanallakaan kotiäänestykseen liittyviä ongelmia. Silti oikeusministeri vakuutti 12.2.2021 kirjallisen kysymyksen vastauksessaan, että ”kunnat selviytyvät oikeusministeriön tuella kuntavaalien järjestämisestä poikkeuksellinen tilanne huomioon ottaen hyvin”.
– Kun kotiäänestyksen ongelmat olivat tiedossa jo 10.2.2021, niin minkä takia Henriksson jätti kertomatta asian kirjallisen kysymyksen vastauksessaan? Mäkynen ihmettelee.
Leväperäistä suhtautumista
Kuten oikeusministerin 6.4.2021 kirjallisen kysymyksen vastauksessa käy ilmi, ministeri Henriksson on ollut tietoinen kotiäänestyksen ongelmista jo 10.2.2021, mutta hän on salannut tiedon eduskunnalta.
Mäkynen myös ihmettelee ministerin leväperäistä suhtautumista kansanedustajan kysymyksiin:
– Vastauksessaan oikeusministeri myös kokonaan sivuutti kysymyksen, jossa vaadittiin mahdollisia kirjallisia todistusaineistoja yhteydenpidosta THL:n ja ministeriön välillä. Kun jopa niinkin korkealla tasolla kuin oikeusministerin pallilla ei tarvitse vastata kysymyksiin, niin olisiko mahdollista, että tällaisella menettelyllä voisi ajatella olevan sen kaltaisia seurauksia, että myös kansalainen voi jatkossa jättää vastaamatta viranomaiskyselyihin, ”kun ei nyt vaan huvita”, Mäkynen pohtii.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kotiäänestys kuntavaalien siirto terveysturvallisuus Anna-Maja Henriksson kirjallinen kysymys THL Kuntavaalit Oikeusministeriö Jukka Mäkynen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Oikeusministeri Henrikssonin massiivinen epäonnistuminen – ”Suomen historian erikoisin kärrynpyörä”
Henriksson selvisi luottamusäänestyksestä – perussuomalaiset: “Oikeusministeri on täysin epäonnistunut tehtävässään järjestää turvalliset vaalit”
Mäkynen: Korona uhkaa demokratian toteutumista kuntavaaleissa – “Mikä taho kantaa vastuun kuntavaalien terveysturvallisuudesta?”
Mäkynen: Kuntavaalit järjestettävä ajallaan koronasta huolimatta
Varusmiehille oikeus äänestää kuntavaaleissa varuskunnissa – Simula: ”Väliaikaisesta käytännöstä tulee tehdä pysyvä”
Mäkynen: Vanhusten ihmisoikeuksia rikotaan törkeästi – ministeri Kiurua ei kiinnosta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää