Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Mäkynen: Koulukyydeissä kahden kerroksen väkeä

30.08.2021 |11:36

Kansanedustaja Jukka Mäkynen on jättänyt tänään kirjallisen kysymyksen ministerin vastattavaksi koulukyytien järjestämisvelvollisuudesta kunnissa toisen asteen oppilaille. Mäkynen odottaa ministerin vastausta siihen, onko kunnan toiminta lainmukaista, kun se ei pysty tarjoamaan oppivelvollisuuden piiriin kuuluvalle lapselle koulukuljetuksia samassa kunnassa sijaitsevaan ammattioppilaitokseen.

Jukka Mäkystä lähestynyt kansalainen kertoo, että hänen kuntansa ei ole järjestänyt kuljetusta kouluun oppivelvollisuuden piirin kuuluvalle ammattikoulun oppilaalle.

Perheen lapsi on nyt syksyllä aloittanut toiseen asteen opinnot ammattikoulussa. Tilanne on tällä hetkellä se, että lapsen vanhemmat ovat koko ajan vieneet ja hakeneet itse lapsen koulusta. Yhdensuuntainen koulumatka ammattikouluun on navigaattorin mukaan 19 kilometriä.

Kaupungin asiasta vastaavan talouspäällikön mukaan asia ei kuulu heille. Kaupunki on kyllä kilpailuttanut kuljetukset, mutta talouspäällikkö ei ole siinä vaiheessa tiennyt, että oppilas on menossa ammattikouluun opiskelemaan. Koulu sijaitsee samassa kunnassa kuin oppilaan koti. Kunnan talouspäällikön mukaan heidän tehtävänään on järjestää kyyditys lukioon ja perusopetukseen, mutta ei ammattikouluun.

Oppivelvollisuuden laajentamisen tulos

Mäkysen mukaan tilanteessa on vain kaksi vaihtoehtoa: toinen vanhemmista lopettaa työnteon kuskatakseen lastaan kouluun tai Kelan vain osittain korvaamat taksikyydit kouluun.

– Käsittääkseni ei ole oppivelvollisuuden laajentamisen lain hengen mukaista, että vanhemmat joutuvat tällaisen tilanteen eteen. Oppilaalle on myös koulun puolesta tarjottu mahdollisuutta koulun asuntolaan, mutta se ei ole perheelle ratkaisu koulukyytien puutteeseen. Mihin katosi pakollisen toisen asteen koulutuksen maksuttomuus? Pitääkö toisen vanhemman todella lopettaa työssäkäynti, kun kunta ei pysty tarjoamaan kuljetusta koululle? Mäkynen ihmettelee.

Pitkät koulumatkat unohtuivat lainvalmistelussa

Mäkysen mukaan tilanne on mahdollisesti lainvastainen ja oppilaan yhdenvertaisuus toisen asteen opiskeluun ei toteudu.

– Suomi on pitkien välimatkojen maa ja esimerkiksi kuntaliitokset ovat johtaneet siihen, että koulumatkat saman kunnan alueella voivat olla pitkiä. Tämä asiaintila olisi pitänyt ottaa huomioon, kun laki toisen asteen koulutuksen pakollisuudesta oli lainvalmistelussa. Nyt tilanne on se, että osa oppilaista saattaa joutua lopettamaan opiskelun haluamassaan koulussa, koska heidän perheillään ei ole varaa kuljettaa lastaan kouluun,

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon

26.03.2025 |18:41
3.
Suomen uutiset logo

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”

25.03.2025 |19:18
6.
Suomen uutiset logo

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta

24.03.2025 |16:12
9.
Suomen uutiset logo

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”

29.03.2025 |13:59
10.
Suomen uutiset logo

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”

24.03.2025 |12:13

Uusimmat

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää