LEHTIKUVA
Mäkynen: Ei enää senttiäkään rahaa Afrikkaan
Afrikka-komissaari Jutta Urpilaisen mielestä Afrikkaan pitäisi pumpata nyt rahaa korona-apuna tai millä tahansa tekosyyllä, koska se on sijoitus tulevaisuuteen. – Näinköhän on? Entäs Kreikan lainat, paljonko tienattiin? Entäs kotimaan hätätila? kysyy perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen.
Afrikka on manner, jossa on valtavasti luonnonvaroja ja siksi monet Euroopan maat perustivat sinne aikoinaan siirtomaita.
– Afrikan maiden itsenäistyessä siellä on edelleen valtavat luonnonvarat. Myöskään ongelmia väestön ruokkimiseen ei pitäisi olla, koska Afrikassa on mahdollista saada jopa kolme satoa vuodessa. Maan alla on vettä yllin kyllin kasteluvedeksi, jopa Saharan alla on valtava vesivaranto! Me täällä Pohjolassa yritetään saada edes se yksi sato vuodessa. Meidänkö pitää nyt pumpata rahaa Afrikkaan, kun he eivät itse pysty viljelemään tehokkaasti? Missähän se ongelma on? ihmettelee perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen.
Kehitysapua pumpataan avuttomille
Mäkysen mukaan ongelma on monimutkainen ja siitä on vaikea puhua niin, ettei se suututtaisi vihervasemmistolaisia.
– Tottakai hädänalaisia pitää auttaa, mutta niin ettei syntyisi riippuvuussuhdetta avunantajaan tai että välissä olisi valtavia, vähintäänkin kyseenalaisia ”avustusjärjestöjä”. Kehitys- ja ruoka-avun pumppaaminen joihinkin maihin niin, ettei paikallisväestö enää kykene itse mihinkään, on mielestäni kaikin puolin edesvastuutonta ja typerää.
– Sen sijaan se, että jollekin annetaan eväät pystyä selviämään itse ja keksimään omia ratkaisuja tilanteiden selvittämiseksi, on toimivaa kehitysapua. Tietenkin, jos tätä apua ei haluta riippuvaisuuden takia hyödyntää, niin se on kyllä sitten jo oma vika ja kurja olo itse aiheutettua, Mäkynen sanoo.
Afrikkalaiset opetettu saamattomiksi
Mäkysen mielestä kenenkään ei tulisi olettaa, että joku muu aina tulee ja huolehtii ruokaa pöytään tai kylälle kaivon.
– Suurimpana syyllisenä Afrikan ahdinkoon pidän länsimaisia maailmanparantajia, jotka lievittävät omaatuntoaan rahallisella kehitysavulla ja ruoka-avulla. Juuri he ovat opettaneet afrikkalaiset saamattomiksi.
– Porakaivoja on nyt tehty miljardeilla ja sillä rahamäärällä Afrikan pitäisi olla lähes reikäjuustoa. Vaan eipä ole. Rahat ovat menneet aivan muihin hankkeisiin ja korruptiona heimopäälliköiden ökyautoihin, Mäkynen muistuttaa.
Mustien rasismi ajoi osaajat pois
Ylen viimeisimmän uutisen mukaan eteläinen Afrikka on kärsimässä nälänhädästä ilmastonmuutoksen seurauksena.
– En ole samaa mieltä. Onkohan perimmäinen syy kuitenkaan ilmastonmuutos? Valkoihoiset farmarit olivat tehneet kovan työn esimerkiksi Zimbabwessa ja saaneet maan tuottamaan. Maata kutsuttiin jopa “Afrikan leipäkoriksi”.
– Nyt mustien rasismin ja vallanhimon vaikutuksesta valkoiset maatilalliset on ajettu pois, heitä on murhattu ja kidutettu – tilanne on muuttunut radikaalisti. Länsimainen maatalouden tietotaito on hiljalleen poistumassa eteläisestä Afrikasta, eikä paikallista farmaria, insinööriä ja moniosaajaa ole löytynyt tilalle, Mäkynen sanoo.
Apua vain vapaaehtoistyönä ja koulutuksena
Mäkysen mukaan koulutuksen ja tiedon puute on edelleen ongelmana kehitysmaissa, vaikka siihen on panostettu miljardeilla.
– Hyvänä esimerkkinä ovat alikehittyneistä maista tulleet siirtolaiset, jotka tulivat Kreikan Lesboksen saarelle. Siirtolaiset tietämättömyyttään kaatoivat saarella tuhansia oliivipuita polttopuiksi, jotka olivat paikallisväestön elinkeinoksi tarkoitettuja.
– Suosittelenkin, että rahahanat Afrikkaan suljetaan välittömästi. Sen sijaan annetaan koulutuksella ja tietotaidollamme eväät pystyä selviämään itse ja keksimään omia ratkaisuja tilanteiden selvittämiseksi. Kehitysapua voidaan antaa vapaaehtoistyönä ja koulutuksena – se on sitä kestävämpää kehitystyötä. Kuten tavataan sanoa, älä anna köyhälle kalaa, vaan opeta hänet kalastamaan.
Rahat kotimaisen koronakriisin hoitoon
Mäkynen käyttäisi kehitysapurahat työllisyyteen ja koronakriisin hoitoon kotimaassa.
– Jos rahaa pitää kehitysmaihin lahjoittaa, se voidaan tehdä henkilökohtaisesti vapaaehtoisena lahjoituksena, eikä lain määräämänä kiintiönä. Tämä olisi sitä lähimmäisenrakkautta, tasa-arvoa ja inhimillisyyttä, joka huomioi kaikkia osapuolia, sekä avunantajaa että avunsaajaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- osaamisen puute saamattomuus avuttomuus maailmanparantajat koronakriisi Zimbabwe kehitysmaat Vapaaehtoistyö Afrikka Jukka Mäkynen Suomi perussuomalaiset Maatalous koulutus kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho vappupuheessaan: ”Julkisesta rahankäytöstä otettava löysät pois ja kaikki resurssit on tulevina vuosina sijoitettava suomalaisen työn ja yrittämisen puolustamiseen”
Korruptio söi Afrikan varat, 600 miljoonaa ihmistä vailla sähköä – nyt voimaloita rakentaa Kiina, mutta niistä maksetaan raskas hinta
Suomalaisten turvallisuus on perussuomalaisille tärkein asia: “Kehitysapumenot, maahanmuuton kustannukset sekä poliittisten järjestöjen tuet ovat menoja, joista pitää näissä olosuhteissa leikata”
Perussuomalaiset: Avokätinen kehitysapu ei sovi koronakriisiin
Ulkoministeriö jakoi taas miljoonia maailmalle – suomalaisten verovaroja sujahti Kongoon, presidentti Tarja Halosen kehityspoliittisiin tehtäviin ja YK:n ympäristörahastoon
Peltokangas: Suomi on dumpannut vuosikymmeniä rahaa Afrikkaan – ”Ei ole saatu mitään muuta aikaiseksi kuin lisääntyviä konflikteja, heimosotia ja kansojen kurjistamista”
Mäkynen: Korona jyllää, silti hallitus keskittyy pakolaisten vastaanottamiseen
Puisto varoittaa kasvavista EU-takausvastuista: ”Suomi jäämässä suurempien valtioiden heittopussiksi”
Valtiovarainministerin mukaan jaettavaa ei ole – Suomi kylvää kehitysapuun lähes 3 miljoonaa euroa joka päivä
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.