Maksupalvelu PayPal uhkasi käyttäjiään mielivaltaisilla 2500 dollarin sakoilla “misinformaation” levittämisestä ja “ennakkoluuloisuudesta”
Maailmanlaajuinen maksupalvelu PayPal lisäsi äskettäin uuteen käyttöehtosopimukseensa kohdan, jonka mukaan yhtiö voisi sakottaa käyttäjiltään suoraan 2500 dollaria misinformaation levittämisestä. Kun uudet käyttöehdot saivat aikaan kohun, PayPalin edustaja ilmoitti, että lisäys misinformaatiosta oli vahinko. Yhtiön mukaan uusi sääntö kumottaisiin. Koska lausunto koski vain misinformaatiota, yleisölle on jäänyt toistaiseksi epäselväksi, aikooko yhtiö kuitenkin soveltaa sakkokäytäntöä muiden tuomittaviksi katsomiensa ilmaisutapojen kuten “vihan” ja “ennakkoluulojen” lietsomisen sekä “syrjivän” toiminnan kohdalla. Yhtiö ilmoittaa puuttuvansa käyttäjien toimintaan täysin omien tulkintojensa pohjalta. Toisin sanoen, finanssijätti saattaa sakottaa käyttäjiään laillisista asioista. PayPal on jo vuosien ajan sensuroinut maksuliikennettä oikeistolaisilta toimijoilta.
Kansainvälisen maksuvälityspalvelu PayPalin uusissa käyttöehdoissa uhattiin käyttäjiä jopa 2500 dollarin sakoilla, mikäli he käyttävät palvelua “misinformaation levittämiseen”.
Lokakuun 3. päivänä voimaan astuneeseen PayPalin käyttöehtosopimukseen oli tehty lisäys kielletyistä käyttötarkoituksista. Sopimuksen mukaan “[käyttäjät] eivät saisi käyttää PayPalin palvelua sellaisten viestien, sisällön tai materiaalin lähettämiseen tai julkaisuun, jotka … yritys voi tulkita misinformaation levittämiseksi.”
Uudet käyttöehdot aiheuttivat valtavan vastalausemyrskyn ja sopimusten irtisanomisaallon. Yhtiön osake putosi lyhyessä ajassa 6 %. Twitterissä leviää PayPalin konkurssia toivova aihetunniste #bankruptPayPal.
Yahoo! Finance -talousmedia uutisoi, että kohun kohteeksi joutunut yhtiö on ottanut joitain sanojaan takaisin. PayPalin edustajan mukaan sääntömuutoksista tiedottaminen olisi julkaistu “vahingossa”:
“PayPal ei aio sakottaa ihmisiä misinformaatiosta, eikä tällaista lisäystä ollut koskaan tarkoitus lisätä sääntöihimme. Tiimimme on parhaillaan korjaamassa säännöistä kertovia nettisivujamme. Pahoittelemme häiriötä.”
Yleisö otti kommentin vastaan ärtymyksellä.
Twitternimimerkki irvailee: “Uskon PayPalia. Tusinoittain työntekijöitä, juristeja ja varatoimitusjohtajia on työskennellyt kuukausia uusien käyttöehtojen parissa. Sitten he kävelivät jonkun tietokoneen ohitse, kaatoivat käyttöehdot vahingossa tietokoneen sisään josta ne levisivät nettiin ja postitettiin kaikille asiakkaille.”
PayPalin lausunto annettiin vasta, kun yhtiö oli joutunut mediamyrskyn silmään ja saanut ankaraa kritiikkiä sosiaalisessa mediassa. Jopa entinen PayPal-johtaja David Marcus arvosteli firmaa siitä, että se voisi viedä käyttäjiensä varoja mielipidesyistä.
“On vaikea arvostella julkisesti firmaa, jota rakastin, ja jolle annoin niin paljon. Mutta PayPalin uusi käyttöehtosopimus on kaikkea sitä vastaan, mihin itse uskon“, sittemmin kryptovaluutta-alalle siirtynyt Marcus kommentoi. “Yksityinen yritys voi nyt päättää viedä rahasi, mikäli sanot jotain, mistä he eivät ole samaa mieltä. Hulluutta.” Elon Musk vastasi: “Samaa mieltä.” Molemmat päivitykset keräsivät kymmeniätuhansia tykkäyksiä.
Agreed
— Elon Musk (@elonmusk) October 8, 2022
PayPalin lausunto ei vielä kerro riittävän selväsanaisesti sakko- ja sensuurikäytäntöjen hylkäämisestä, muistuttaa Reason-media. Vaikka misinfomaatiota koskeva normi kumottaisiin, sääntö olisi ilmeisesti voimassa muun kaltaisten, aiemmin tuomittaviksi määriteltyjen ilmaisujen kohdalla.
Aiemmin syyskuussa päivitetyissä käyttöehdoissa kerrottiin, että PayPal kieltää palvelunsa käyttämisen tarkoituksiin, joissa lietsotaan “vihaa, väkivaltaa, rodullista tai muita ennakkoluuloja, syrjintää…”
Paypalin oman julkisen säännöstön mukaan toimenpiteet, joihin he voivat ryhtyä, riippuvat yhtiön omasta tulkinnasta. Päätös on heidän mukaansa “täysin oman harkinnan varassa”, mikäli Paypal “katsoo, että olet tehnyt joitain mainittuja asioita”.
Toisin sanoen, PayPal voi tulkita vapaasti, käytetäänkö maksupalvelua “syrjivään” tai “suvaitsemattomaan” toimintaan. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi laillisesta, mutta paheksuttavaksi tulkittavasta sisällöistä sakottamista. Tuolloin PayPal voisi veloittaa 2500 dollaria suoraan käyttäjätililtä.
Reason haastaa lukijat pohtimaan:
“Uskaltaisitko tuolloin kritisoida piikikkäästi mitään uskontoa? Tai, uskaltaisitko kritisoida viranomaisia tavalla, jonka joku voisi tulkita “vihan lietsomiseksi”? Uskaltaisitko puhua myönteiseen sävyyn ihmisistä, jotka ovat toimineet väkivaltaisesti, esimerkiksi itsepuolustukseksi tai sotatoimissa, vallankumouksessa? Jos PayPal ajattelee, että se ei käy, se voi viedä rahasi.”
PayPal on hankkinut jo vuosien ajan kiistanalaista mainetta finanssisensuurillaan. Jopa Yahoon kaltainen kansainvälinen valtavirtamedia muistuttaa, että yhtiö on evännyt maksuliikenteen monilta organisaatioilta ja ihmisiltä, jotka ovat ottaneet kantaa politiikkaan oikeistokorostuksella.
Yksi uusimmista hyllytetyistä toimijoista on Gays Against Groomers (Homot groomausta vastaan). Yhteisö on seksuaalivähemmistöjen edustajien perustama ryhmä, joka kritisoi lasten seksualisointia ja altistamista transaktivismille. Myös evoluutiopsykologi Colin Wright sekä woke- ja antifa-kriittinen journalisti Ian Miles Cheong ovat joutuneet PayPalin sensuurin kohteiksi.
“Tällä hetkellä voi olla syytä harkita kahdesti, käyttääkö PayPalia”, Reason-lehti muistuttaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ruotsin opetusministeri: Akateemista vapautta on suojeltava cancel-kulttuurilta
Elon Musk perustaa seuraavaksi pankin – Twitter välittää rahaa reaaliajassa ja voi tehdä omistajastaan presidentin
Vasemmisto ja media kauhistelevat Elon Muskin aikomuksia palauttaa Twitterin jäädyttämiä tilejä ja tehdä selonteko yhtiön aikaisemmasta poliittisesta manipuloinnista
Kääk! Disney kielsi julkaisemasta Don Rosan legendaarisia Roope Ankka -sarjakuvia woke-syistä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää