LEHTIKUVA
Mäkelä valtionyhtiö Fortumista: ”Kuuluuko seikkaileminen ja bisneksen tekeminen ulkomailla valtion tehtäviin – mielestäni ei”
Valtionyhtiö Fortumin koko Uniper-omistus siirtyy Saksan valtiolle. Fortumin Uniper-seikkailusta onkin syntymässä veronmaksajille useiden miljardien tappiot. Kansanedustaja Jani Mäkelä kritisoi ankarasti sitä, että valtion omistuksessa olevan yhtiön rahoja sotketaan pörssiyhtiöihin.
Eduskunta aloitti eilen valtion ensi vuoden budjetin käsittelyn. Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen talousarvioesitys vuodelle 2023 on huikeat 8,1 miljardia euroa alijäämäinen, mikä katetaan ottamalla lisää velkaa. Valtionvelka nousee vuoden 2023 lopussa arviolta 146 miljardiin euroon.
Eduskunnassa perusuomalaiset kritisoi ankarasti hallituksen sorvaamaa budjettia, josta tärkeysjärjestys on täysin hukassa, kuten aiempinakin vuosina.
Hallituspuolueiden ideologisten hankkeiden tukeminen jatkuu entiseen tapaan – ja budjetti on lisää velkaa velan päälle.
Perussuomalaisten kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä toteaa, että kriisiaikana järjettömyydet ja epäolennaisuudet tulisi purkaa pois.
– Taustalla on isoja rakenteita, joihin pitäisi puuttua. Esimerkiksi ilmastotoimiin laitetaan miljardeja, ja on otettu koko muuta Eurooppaa 15 vuotta kunnianhimoisempia hiilineutraalisuustavoitteita. Tämän kaltaisiin järjettömyyksiin ei tulisi panostaa tässä hetkessä, Mäkelä sanoi tänään Ylen aamussa.
Hallitus ei ole tinkinyt utopiahankkeistaan
Mäkelä nostaa esille myös, että vaikka budjetti rakentuu entistä enemmän velalle, siitä huolimatta ulkomaille jaetaan miljardeja euroja tulonsiirtoja, esimerkiksi kehitysapuna.
– Ensisijassa isot rakenteet pitäisi muuttaa, mutta leikattavaakin budjetissa kyllä on.
Keskustan kansanedustajan Jouni Ovaskan mukaan hallituksessa jaetaan huoli velkaantumisesta, ja Ovaskan mukaan puolueilla on halua lähteä tasapainottamaan taloutta.
– Se vaatii ainakin kaksi seuraavaa vaalikautta, mutta siihen on mentävä. Sodan ja koronan kautta tulleet isot kustannukset puolustusvoimille on kuitenkin löydetty. Se on ollut oikein, Ovaska sanoi.
Mäkelä huomautti, että Ukrainan sodan ja koronan taakse ei enää voi piiloutua, kun puhe on valtion velkaantumisesta.
– Sodasta ja koronasta huolimatta hallitus ei ole tinkinyt mistään utopistisista tavoitteistaan, kuten ilmastotavoitteista ja oppivelvollisuuden pidennyksestä, joka on viety läpi velkarahalla. Lisätuloja tai säästöjä ei ole hankittu.
Miljardien tappiot uhkaavat veronmaksajia
Valtionyhtiö Fortum on tänään vahvistanut, että Saksa on ostamassa Fortumilta energiayhtiö Uniperin osakkeet, eli Fortumin koko Uniper-omistus siirtyy Saksan valtiolle. Fortumin mukaan neuvottelut ovat jo loppusuoralla.
Fortumin Uniper-seikkailusta on syntymässä veronmaksajille useiden miljardien tappiot. Mäkelä kritisoikin ankarasti sitä, että valtion omistuksessa olevan yhtiön rahoja sotketaan pörssiyhtiöihin.
– Tällöin joudutaan myös tilanteisiin, jolloin asioista ei muka voida kertoa suoraan, koska vastaavien ministerien ja poliitikkojen suut tukitaan sisäpiirimääräyksillä. Yhtälö ei vain toimi. Jatkossa pitääkin miettiä tarkemmin, mitä valtion pitää omistaa ja mitkä ovat valtion ydintehtäviä. Kuuluuko tällainen seikkaileminen ja bisneksen tekeminen ulkomailla valtion tehtäviin? Mielestäni ei.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tuhlaaminen miljarditappiot leikkauskohteet ideologiset hankkeet Jouni Ovaska Uniper tärkeysjärjestys valtionyhtiöt valtion menot verovarat veronmaksajat valtionvelka Alijäämä Sanna Marin Jani Mäkelä Fortum Velkaantuminen perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Suomi ei saa olla koko maailman sosiaalitoimisto – ”Piikki on laitettava kiinni”
Purra: Uniper puoli-ilmaiseksi Saksalle – Suomelle rippeet
Junnila Uniperin myynnistä Saksalle: Valtion omistajapolitiikan johtaminen on ollut heikkoa ja avutonta
Fortum ja omistajaohjaus – Ranne: ”Molempien johto vaihtoon”
Mäenpää hallitukselle: ”Tuntuu siltä kuin puhuisimme kiviseinälle tai kuuroille korville”
Uniper-sotkusta olisi otettava opiksi – Tavio toivoo valtiolta jatkossa vahvempaa omistajaohjausta: ”Tulisi valvoa strategioita ja ennen kaikkea kansallista etua”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää