

LEHTIKUVA
Mäkelä valtionyhtiö Fortumista: ”Kuuluuko seikkaileminen ja bisneksen tekeminen ulkomailla valtion tehtäviin – mielestäni ei”
Valtionyhtiö Fortumin koko Uniper-omistus siirtyy Saksan valtiolle. Fortumin Uniper-seikkailusta onkin syntymässä veronmaksajille useiden miljardien tappiot. Kansanedustaja Jani Mäkelä kritisoi ankarasti sitä, että valtion omistuksessa olevan yhtiön rahoja sotketaan pörssiyhtiöihin.
Eduskunta aloitti eilen valtion ensi vuoden budjetin käsittelyn. Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen talousarvioesitys vuodelle 2023 on huikeat 8,1 miljardia euroa alijäämäinen, mikä katetaan ottamalla lisää velkaa. Valtionvelka nousee vuoden 2023 lopussa arviolta 146 miljardiin euroon.
Eduskunnassa perusuomalaiset kritisoi ankarasti hallituksen sorvaamaa budjettia, josta tärkeysjärjestys on täysin hukassa, kuten aiempinakin vuosina.
Hallituspuolueiden ideologisten hankkeiden tukeminen jatkuu entiseen tapaan – ja budjetti on lisää velkaa velan päälle.
Perussuomalaisten kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä toteaa, että kriisiaikana järjettömyydet ja epäolennaisuudet tulisi purkaa pois.
– Taustalla on isoja rakenteita, joihin pitäisi puuttua. Esimerkiksi ilmastotoimiin laitetaan miljardeja, ja on otettu koko muuta Eurooppaa 15 vuotta kunnianhimoisempia hiilineutraalisuustavoitteita. Tämän kaltaisiin järjettömyyksiin ei tulisi panostaa tässä hetkessä, Mäkelä sanoi tänään Ylen aamussa.
Hallitus ei ole tinkinyt utopiahankkeistaan
Mäkelä nostaa esille myös, että vaikka budjetti rakentuu entistä enemmän velalle, siitä huolimatta ulkomaille jaetaan miljardeja euroja tulonsiirtoja, esimerkiksi kehitysapuna.
– Ensisijassa isot rakenteet pitäisi muuttaa, mutta leikattavaakin budjetissa kyllä on.
Keskustan kansanedustajan Jouni Ovaskan mukaan hallituksessa jaetaan huoli velkaantumisesta, ja Ovaskan mukaan puolueilla on halua lähteä tasapainottamaan taloutta.
– Se vaatii ainakin kaksi seuraavaa vaalikautta, mutta siihen on mentävä. Sodan ja koronan kautta tulleet isot kustannukset puolustusvoimille on kuitenkin löydetty. Se on ollut oikein, Ovaska sanoi.
Mäkelä huomautti, että Ukrainan sodan ja koronan taakse ei enää voi piiloutua, kun puhe on valtion velkaantumisesta.
– Sodasta ja koronasta huolimatta hallitus ei ole tinkinyt mistään utopistisista tavoitteistaan, kuten ilmastotavoitteista ja oppivelvollisuuden pidennyksestä, joka on viety läpi velkarahalla. Lisätuloja tai säästöjä ei ole hankittu.
Miljardien tappiot uhkaavat veronmaksajia
Valtionyhtiö Fortum on tänään vahvistanut, että Saksa on ostamassa Fortumilta energiayhtiö Uniperin osakkeet, eli Fortumin koko Uniper-omistus siirtyy Saksan valtiolle. Fortumin mukaan neuvottelut ovat jo loppusuoralla.
Fortumin Uniper-seikkailusta on syntymässä veronmaksajille useiden miljardien tappiot. Mäkelä kritisoikin ankarasti sitä, että valtion omistuksessa olevan yhtiön rahoja sotketaan pörssiyhtiöihin.
– Tällöin joudutaan myös tilanteisiin, jolloin asioista ei muka voida kertoa suoraan, koska vastaavien ministerien ja poliitikkojen suut tukitaan sisäpiirimääräyksillä. Yhtälö ei vain toimi. Jatkossa pitääkin miettiä tarkemmin, mitä valtion pitää omistaa ja mitkä ovat valtion ydintehtäviä. Kuuluuko tällainen seikkaileminen ja bisneksen tekeminen ulkomailla valtion tehtäviin? Mielestäni ei.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tuhlaaminen miljarditappiot leikkauskohteet ideologiset hankkeet Jouni Ovaska Uniper tärkeysjärjestys valtionyhtiöt valtion menot verovarat veronmaksajat valtionvelka Alijäämä Sanna Marin Jani Mäkelä Fortum Velkaantuminen perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomi ei saa olla koko maailman sosiaalitoimisto – ”Piikki on laitettava kiinni”

Purra: Uniper puoli-ilmaiseksi Saksalle – Suomelle rippeet

Junnila Uniperin myynnistä Saksalle: Valtion omistajapolitiikan johtaminen on ollut heikkoa ja avutonta

Fortum ja omistajaohjaus – Ranne: ”Molempien johto vaihtoon”

Mäenpää hallitukselle: ”Tuntuu siltä kuin puhuisimme kiviseinälle tai kuuroille korville”

Uniper-sotkusta olisi otettava opiksi – Tavio toivoo valtiolta jatkossa vahvempaa omistajaohjausta: ”Tulisi valvoa strategioita ja ennen kaikkea kansallista etua”
Viikon suosituimmat

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.