YLE
Mäkelä: On erikoista, että Venäjän hybridivaikuttamista puolustellaan juristerialla
Eduskunnan käsittelyssä olevaa uutta rajalakia tarvitaan, koska nykyisellä lainsäädännöllä ei voi riittävästi suojautua hybridioperaatiota vastaan. Vasemmisto-opposition ryhmistä vihreille ja vasemmistoliitolle näyttäisivät kansainvälisten sopimusten muodollisuudet olevan kuitenkin tärkeämpiä kuin Suomen kansallinen turvallisuus. Demarienkin kanta rajalakiin on vielä epäselvä.
Eduskunnan käsittelyssä olevalla lailla välineellistetyn maahantulon torjumiseksi eli rajalailla on tarkoitus estää Venäjää työntämästä rajan yli ihmismassoja Suomeen painostustarkoituksessa.
Lain käsittely kiireellisenä vaatisi, että viisi kuudesosaa kansanedustajista asettuisi lain taakse kannattamaan sitä. Perusuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä katsoo, että edessä on päätöksenteon aika, sillä pelissä ovat kallisarvoiset asiat.
– Argumentit asian merkeissä on jo kuultu useampaan kertaan. Kuten pääministerikin on evästänyt: asia on saatava eteenpäin, koska kyse on Suomen itsemääräämisoikeudesta, oikeudesta olemassaoloon ja turvallisuuteen, Mäkelä sanoi eilen Ylen A-studiossa.
Jos Suomi löysäilee nyt, miltä se näyttää Venäjällä
Vasemmisto-opposition ryhmistä vihreät ja vasemmistoliitto suhtautuvat edelleen torjuvasti lakiin, jonka tarkoitus on estää Venäjän hybridivaikuttaminen ihmismassoja hyväksikäyttämällä.
Mäkelä kuitenkin kehottaa ajattelemaan asiaa hieman laajemmin.
– Voi kysyä, mitä johtopäätöksiä naapurimaassa (Venäjällä) vedettäisiin siitä, jos Suomi itse kaataa lain, jolla yritetään suojautua heidän omalta hybridivaikuttamiseltaan. Miltä se näyttää heidän näkökulmastaan? Mäkelä kysyy.
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz (r.) kuvaa tilannetta ongelmalliseksi, mutta hänkin myönsi A-studiossa tarpeen uudelle lainsäädännölle.
Vasemmistoliitolta ei mitään uutta
Vihreiden tapaan myös vasemmistoliitto perustelee kielteistä kantaansa rajalakiin kansainvälisillä sopimuksilla ja ihmisoikeuksilla, kuten heillä tapana on.
Sikäli vasemmistoliiton Li Anderssonilta ei siten kuultu eilen A-studiossa asian suhteen mitään uutta.
– Lakiesitys ei ole korjattavissa siten, että se olisi sopusoinnussa EU-oikeuden ja kansainvälisen oikeuden kanssa. Ehdottomista perus- ja ihmisoikeuksista pitää huolehtia myös silloin kun tehdään päätöksiä kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi. Tulijoiden joukossa voi olla ihmisiä, joilla on perusteltu syy jättää turvapaikkahakemus, Andersson päästeli.
Mäkelä muistutti, että perusoikeudet ovat aina jännitteisessä suhteessa keskenään.
– Nyt on kyse siitä jännitteestä, onko Venäjällä oikeus hybridivaikuttaa Suomeen, onko Suomella oikeus alueelliseen koskemattomuuteen ja siitä päättämiseen, ketä tänne maahan saa tulla.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on myös korostanut, että lakia tarvitaan, koska nykyisellä lainsäädännöllä ei voi suojautua hybridioperaatiota vastaan.
Demarien kannalla ratkaiseva merkitys
Pääoppositiopuolue SDP:lla on keskeinen rooli rajalain hyväksymisessä. Kansanedustaja Matias Mäkynen kuitenkin jätti A-studiossa puolueen kannan edelleen lakiesitykseen avoimeksi.
Demarien kanta lakiin olisi tulossa hallintovaliokunnan mietinnön jälkeen. Mäkysen mukaan demarit ei kuitenkaan lähde rajalakiesityksen taakse, mikäli se ei ole ”riittävästi ihmisoikeusvelvoitteiden mukainen”.
”Ihmisoikeusvelvoitteiden mukaisuus” lienee demarien kiertoilmaus lain vesittämiselle, milloin laki ei tietenkään toimisi siinä tarkoituksessa, mihin se on valmisteltu. Mäkelä muistuttaakin vasemmistoa käsillä olevan tilanteen luonteesta.
– Tiedämme, että Venäjä organisoi väkeä. Ihmissalakuljettajille maksetaan lähtömaissa isoja summia, ja ihmiset eivät ole suojelun tarpeessa myöskään Venäjän puolella. Ihmisiä työnnetään rajalle Venäjän hallinnon ja ihmissalakuljettajien toimesta. On erikoista, että tällaista ilmiötä puolustellaan juristerialla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- juristeria välineellistetty maahantulo rajalaki kansallinen turvallisuus hybridioperaatio Anders Adlercreutz Matias Mäkynen ihmissalakuljettajat hallintovaliokunta Riikka Purra Jani Mäkelä Itsemääräämisoikeus Li Andersson Vasemmistoliitto Venäjä vihreät SDP
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Rajalaki läpäisi perustuslakivaliokunnan – ”Oikeusvaltion itsepuolustus edellyttää poikkeuksellista keinoa”
Purra: Rajalakiesitys on saatava läpi – ”Jotta meillä olisi keino suojata itseämme, rajaamme, kansallista turvallisuuttamme ja vakauttamme”
Purra: rajalain kritiikki on “kehämäistä” – nykyisellä lainsäädännöllä ei voi suojautua hybridioperaatiota vastaan
Purra: Rajalakia ei tulla vesittämään – ”Tarvitsemme toimivan lain suojaamaan Suomea”
Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset: ”Vetoamme kaikkiin eduskunnassa, että rajaturvallisuutta vahvistava lainsäädäntö saatetaan nopeasti voimaan”
Saksan hallitukselta vaaditaan vastatoimia Putinin siirtolaisilla käymälle hybridisodalle ja rajua muutosta turvapaikkapolitiikkaan
Valtiovarainministeri Purra: Hyvä hallintovaliokunta! – ”Nuija kopsahti poikkeuslain mietinnölle”
Perussuomalaiset: Tärkeintä on aina itsenäisyyden turvaaminen ja kansallisen turvallisuuden varmistaminen
Rajalain läpimeno oli hiuskarvan varassa – Koponen: ”Vihervasemmisto leikki kansallisella turvallisuudella”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää