Eduskuntavaaleissa päätetään myös EU-asioista ja se on äänestäjän hyvä muistaa. Eduskunnassa käsiteltävistä asioista lukumääräisesti suurin osa on suoraan EU-asioita ja käytännössä muihinkin liittyy jotenkin EU.


– On helppoa ajatella asiat kaukaiseksi ja ettei niillä olisi vaikutusta omaan elämään. Toisin on, sillä tälläkin hetkellä EUssa on vireillä hanke kieltää kertakäyttöastiat pikaruokaloissa ja pakottaa kaikkialle pestävät astiat, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä.

– Ellei asiaan vaikuteta, asetus astuu voimaan ja lyö taas kovan iskun Suomen metsäteollisuuteen. Ympäristö ei tästä hyötyisi, vaan jopa kärsisi muoviastioiden pesemisestä. Brysselissä ei asu useinkaan edes niin paljon viisautta kuin Helsingissä.

Hallitukselta puuttunut vaikutusvalta

Suomen eduskunta on keskeinen EU-päättäjä. Suuri valiokunta kuulee asioissa eri valiokuntia niiden osaamisalueiden mukaan ja määrittelee Suomen kannan. Tätä kantaa hallituksen on noudatettava neuvotteluissa Brysselissä.

– Suomi on pieni maa, ei kokoaan suurempi ja vaikutusvaltaa on sen mukaisesti. Kuitenkin päättäväisellä vaikuttamisella ajoissa ja yhdellä äänellä puhuen, pienikin maa voi saada viestinsä kuuluville. Ongelmana Marinin (SDP) hallituksen ajassa on ollut kaikkien näiden puute, Mäkelä sanoo.

Erityispiirteet on pakko huomioida

Mäkelän mielestä hallituksen linja EU:ssa kansallisen edun, kilpailukyvyn ja työllisyyden kannalta Suomelle tärkeissä kysymyksissä on ollut koko ajan hakusessa ja myöhässä.

– Kun komissio antaa esityksen, ei siihen enää saa suuria muutoksia. Muut ovat jo läksynsä tehneet, kompromissit on leivottu ja rahat jaettu.

– Näin ei voi jatkua. Olemme olosuhteiltamme niin erilainen maa Keski-Eurooppaan verrattuna, että erityispiirteemme on pakko huomioida. Me tarvitsemme energiaa ja liikennettä kylmän ilmaston ja pitkien etäisyyksien takia. Meidän täytyy saada hyödyntää metsävarojamme, Mäkelä muistuttaa.

Kansallinen etu etusijalle

Perussuomalaiset edustavat selvää kansallisen edun ja Suomen etusijalle laittamisen linjaa EU:ssa.

– Olen ollut tätä linjaa kahden kauden ajan rakentamassa suuressa valiokunnassa. Suomen tulisi saada ulos jotain hyötyä unionista, eikä olla ikuinen maksumies, Mäkelä painottaa.

SUOMEN UUTISET