Presidentti Donald Trumpin toinen presidenttikausi herätti aluksi spekulaatioita kansanvälisestä kansallismiellisten voimien liitosta, mutta todellisuus onkin kaksiteräinen miekka. Trumpin ”veljeily” Vladimir Putinin kanssa on saanut monet euroskeptikotkin nuivaantumaan.
Samaan aikaan Yhdysvaltain varapresidentti J.D. Vancen puhe Münchenin turvallisuuskokouksessa järkytti monia euroeliitin jäseniä ja vahvisti Trumpin hallinnon näkemysten yhtäläisyyksiä monen eurooppalaisen aatetoverin kanssa.
– Minä olen huolestunut siitä, että Eurooppa on luopunut tärkeimmistä perusarvoistaan, jotka se on aiemmin jakanut Yhdysvaltain kanssa, Vance sanoi viitaten demokratiaan ja sananvapauteen.
Grönlanti-puheet suututtivat
Trumpilla ja Euroopan kansallismielisillä voimilla on paljon yhteistä. Ehkä toiseksi suurin kivi kengässä on Trumpin puheet toisille kuuluvien alueiden anastamisesta. Yhdysvaltain presidentin nokittelu on Euroopassa tuomittu kautta koko poliittisen kentän.
Trumpin uhkaukset omia Grönlanti – joka on Tanskan itsehallintoalue – on herättänyt suuttumusta paitsi valtavirran poliitikoissa myös oikeistopopulistisen ja maahanmuuttokriittisen Tanskan kansanpuolueen riveissä.
– Grönlanti on ollut osa Tanskan kuningaskuntaa 800 vuotta, totesi puolueen europarlamentaarikko Anders Vistisen tammikuun lopussa Foreign Policy-julkaisun mukaan.
– Sanon tämän niin, että ymmärrätte herra Trump: painukaa helvettiin.
Taloustoimet törmäyskurssilla
Trumpin ilmoittamat, pahimmillaan 25 prosentin tullimaksut aiheuttavat huolta muun muassa Saksan autoteollisuuden ja Ranskan maataloussektorin työntekijöiden piirissä. Nämä tukevat maidensa oikeistopuolueita ja kärsisivät tullimaksujen seurauksista.
Jos puolueet nyt asettuisivat näyttävästi Trumpin taakse, se saatettaisiin tulkita petokseksi niitä äänestäjiä kohtaan, joiden puolustajina eliittikriittiset itseään pitävät.
Eli jos ja kun kansallismielinen aate lähtee oman valtion ja sen talouden puolustamisesta, yhteentörmäys Trumpin talousmatematiikan kanssa on väistämätön.
“Make Europe Great Again”
Europarlamentin kolmanneksi suurin ryhmä Patriots for Europe järjesti ensimmäisen suurkokouksensa perustamisensa jälkeen Madridissa helmikuun alussa. Kokouksen iskulauseena oli sovitus tutusta teemasta eli se kuului “Make Europe Great Again”.
Tapahtumaan saapui Politicon mukaan pääasiassa paikallisen Vox-puolueen uskollisimpia kannattajia ja poliittisia vaikuttajia eri puolilta Espanjaa. He kuuntelivat Unkariin Viktor Orbánia, Ranskan Marine Le Penia, Alankomaiden Geert Wildersiä, Italian Matteo Salvinia, Tšekin Andrej Babišia ja Itävallan Herbert Kickliä, joka tosin osallistui tapahtumaan videoyhteyden välityksellä pehmustellessaan mahdollista pestiä Itävallan seuraavaksi liittokansleriksi.
Johtajat esiintyivät yksi toisensa jälkeen ja vannottivat “vallan takaisin ottamista” Euroopan sosialisteilta, liberaaleilta sekä keskustaoikeistolaisilta voimilta. Tavoitetta voisi verrata Espanjan “Reconquistaan”, jossa kristityt kuningaskunnat valloittivat Pyreneiden niemimaan takaisin muslimivaltiailta keskiajalla.
Le Pen ilmoitti kokouksessa, että ECR-ryhmä ja myös moderaattien EPP tulevat tekemään soveltuvin osin yhteistyötä Patriots-ryhmän kanssa EU-parlamentissa. Saksan AfD on mahdollisesti liittymässä Patriots-ryhmään ensi sunnuntain liittopäivävaalien jälkeen.