Suomessa raportoitiin poikkeuksellisen paljon GPS-vastaanoton häiriöitä vuonna 2024. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastojen mukaan viime vuoden huhtikuussa tehtiin yli 500 ilmoitusta häiriöistä ilmailun alalla, kun vuonna 2023 samaan aikaan ilmoituksia tehtiin alle kymmenen. Häiriöliikennettä on arvioitu tulevan Venäjältä.
Lakiuudistuksen tavoitteena on, että viranomaiset voisivat paremmin puuttua laitteiden maahantuontiin, vaikkei kiellolla voitaisikaan vaikuttaa Venäjältä tulevaan häirintään.
Puolustusvaliokunnan jäseniltä tukea aloitteelle
Toimenpidealoitteessaan Juha Mäenpää ehdotti, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin satelliittipaikannuksen häirintälaitteiden hallussapidon kieltämiseksi luvallista tutkimustoimintaa ja viranomaiskäyttöä lukuun ottamatta. Aloitteen allekirjoittaneiden joukossa oli kansanedustajia perussuomalaisista, kokoomuksesta, keskustasta, sosiaalidemokraateista ja vihreistä. He edustivat pääasiassa eduskunnan nykyisiä ja entisiä puolustusvaliokunnan jäseniä.
– On vaikea keksiä kestäviä perusteita sille, miksi kenelläkään yksityishenkilöllä, yhteisöllä tai yrityksellä pitäisi olla oikeus pitää hallussaan kyseisenkaltaisia häirintälaitteita luvallista ja turvallista tutkimustoimintaa lukuun ottamatta. Uudistus antaisi viranomaisille yhden lisätyökalun ongelman kitkemiseksi, Mäenpää kiteytti.
Perussuomalainen ministeri näytti jälleen kykynsä
Lokakuussa 2024 uutisoitiin, että myös liikenne- ja viestintävaliokunnassa oli herännyt huoli GPS-häirintälähettimien käytöstä. Osalle valiokunnankin jäsenistä tuli yllätyksenä, miten tällaisia häirintälähettimiä voi ostaa kuka tahansa ja käyttää niitä häiritäkseen taajuuksia. Mäenpää haluaa kiittää perussuomalaista liikenne- ja viestintäministeri Lulu Rannetta siitä, että hän otti asian vakavasti ja ryhtyi toimiin.
– Tässä jälleen hyvä esimerkki siitä, miksi perussuomalaiset on Suomen johtava turvallisuuspuolue, Mäenpää muistuttaa.