– Vihdoinkin vuoden 2011 strateginen virhe korjataan, Juha Mäenpää huokaisee ja jatkaa:
– Tuolloin äänestyksessä jalkaväkimiinojen kieltoa kannatti 110 edustajaa. Vastaan äänestäneitä oli 47. Äänestyksestä oli poissa 42 edustajaa. Vastaan äänestivät kaikki paikalla olleet perussuomalaiset ja yksitoista keskustalaista.
Ensimmäistä kertaa eduskunnan lehtereillä
Yle kysyi maaliskuussa 2025 kansanedustajilta: ”Pitäisikö Suomen irtisanoutua Ottawan sopimuksesta ja ottaa jalkaväkimiinat käyttöön?” Mäenpään vastaus oli silloinkin “kyllä”.
– Tämä on ollut kantani koko ajan. Suomen ei olisi ikinä pitänyt siihen liittyä. Ottawan sopimus estää perinteisten jalkaväkimiinojen asentamisen lisäksi myös esimerkiksi viuhkamiinan asentamisen ansoitettuna. Ottawan sopimuksen äänestys oli muuten ensimmäinen kerta, kun olin lehterillä seuraamassa istuntoa. Helsingin sanomat julkaisi 2011, päivää ennen äänestystä, Ottawan sopimukseen liittymistä vastustavan mielipidekirjoitukseni, Mäenpää muistelee.
Esitys käsittelyyn ennen kesätaukoa
Ottawan sopimuksen irtisanomisesta laaditaan hallituksen esitys ulkoministeriön johdolla. Pyrkimyksenä on saada hallituksen esitys eduskunnan käsittelyyn ennen eduskunnan kesätaukoa. Jos eduskunta hyväksyy esityksen, irtisanominen tulee voimaan kuuden kuukauden sisällä siitä, kun sopimuksen tallettaja eli YK:n pääsihteeri on vastaanottanut irtisanomiskirjan.
Mäenpää muistuttaa, ettei Suomi ole ainoa sopimuksesta irtautuva maa.
– Puola ja Baltian maat ilmoittivat maaliskuun puolivälissä irtautuvansa sopimuksesta. Ei näitä päätöksiä aivan sattumalta tehdä lähes yhtä aikaa Euroopassa. Venäjä taas ei ole alun alkaenkaan koko Ottawan sopimukseen liittynyt.