LEHTIKUVA
Mäenpää: Ruotsin kansa on herännyt horroksesta – toivottavasti sama tapahtuu Suomessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää iloitsee Ruotsin valtiopäivävaalien tuloksesta. Ruotsidemokraatit nousi ensimmäistä kertaa maan historiassa valtiopäivien toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Lisäksi oikeistoblokki peittosi punavihreän koalition paikoin 176–173.
Sosiaalidemokraatit jatkaa kuitenkin suurimpana puolueena. Se sai 30,3 prosenttia äänistä, ruotsidemokraatit 20,5 prosenttia äänistä. Kolmanneksi eniten ääniä sai moderaatit eli maltillinen kokoomus 19,1 prosentin äänisaaliilla. Vaalit järjestettiin kuluneena sunnuntaina 11. syyskuuta 2022, ja niissä valittiin 349 kansanedustajaa valtiopäiville. Ääntenlaskennan tulosta saatiin kuitenkin odottaa aina pitkälle kuluvaa viikkoa asti, kun viimeiset ennakkoäänet ja ulkomailla annetut äänet laskettiin valmiiksi.
Ranskassa keskusteltu Euroopan turvallisuustilanteesta
Mäenpää kommentoi asiaa Ranskasta, missä puolustusvaliokunta on ollut loppuviikosta vierailulla. Matkan aikana valiokunta on tavannut ranskalaisia poliitikkoja, virkamiehiä ja tutkijoita, joiden kanssa on keskusteltu Euroopan ajankohtaisesta turvallisuustilanteesta, Suomen ja Ranskan kahdenvälisestä puolustusyhteistyöstä sekä puolustusliitto Naton toiminnasta.
Mäenpään henkilökohtainen tavoite matkalla on ollut nostaa esiin Suomen reserviläisten huolet EU:n lyijyasetuksen suhteen, asetuksen vaikutukset ampumaharjoitteluun ja mittavat kustannusvaikutukset julkiseen talouteen koko Euroopan unionissa.
Kansa on herännyt horroksesta
Mäenpää kertoo kuunnelleensa hieman huvittuneena radiosta joidenkin toimittajien analyysejä ruotsidemokraattien asemasta.
– Ruotsissa kansa on herännyt horroksesta, hän toteaa tyytyväisenä.
– Toivon, että Suomessakin vielä loputkin ruususen unta nukkuvat kansalaiset ymmärtäisivät, millä kohtalokkaalla tiellä todellisuudessa tällä hetkellä kuljemme. Tuon tuosta saamme lukea uutisia pääkaupunkiseudun väkivaltaisista katujengeistä. Vaikka tilanteemme on Ruotsin katastrofaalisia lähiöitä parempi, olemme silti olleet vuosikausia samalla tiellä, vaikkakin hitaammin, kansanedustaja jatkaa.
– Muistan vielä Ylen otsikon marraskuulta 2021: ”Ruotsista tuli murhien ja kranaatti-iskujen keskus”. Kuinka kauan menee, että Suomessa muutkin puolueet kuin perussuomalaiset ymmärtävät Ruotsin tien olevan meidän tiemme, jos emme muuta maahanmuuttopoliittista lainsäädäntöämme merkittävästi? Mäenpää kysyy vakavana.
Moderaattijohtaja avoinna yhteistyölle
Oikeiston voitto on ruotsidemokraattien tuloksen ansiota. Muut oikeistopuolueet eivät kuitenkaan halua puolueen Jimmie Åkessonia seuraavaksi pääministeriksi, minkä vuoksi tehtävään noussee maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson. Kristersson kommentoi Iltalehdelle yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa ennen vaaleja:
– Tulen muodostamaan porvarillisen hallituksen porvaripuolueiden kanssa, joka tekee yhteistyötä myös ruotsidemokraattien kanssa, koska haluamme samoja asioita monessa isossa kysymyksessä.
Ruotsin valtiopäivät kokoontuvat ensimmäisen kerran maanantaina 26. syyskuuta, jolloin nimitetään myös uusi puhemies. Viralliset valtiopäivien avajaiset järjestetään seuraavana päivänä, tiistaina 27. syyskuuta. Valtiopäivien avauduttua uusi puhemies voi jättää ehdotuksen uudesta pääministeristä, jos hallitustunnustelut on saatu valmiiksi. Jos ehdotus jätetään heti tiistaina, siitä on äänestettävä valtiopäivillä neljän päivän kuluessa eli viimeistään lauantaina 1. lokakuuta. Ruotsilla voi siis olla uusi pääministeri jo ennen kuunvaihdetta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Moderaatit oikeistoblokki lyijyasetus katujengit Ruotsin tie punavihreä koalitio Ruotsin vaalit 2022 puolustusyhteistyö turvallisuustilanne Ulf Kristersson sosiaalidemokraatit Jimmie Åkesson Maahanmuuttopolitiikka Puolustusvaliokunta Juha Mäenpää Ruotsidemokraatit nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Huhtasaari Strasbourgissa: “Eurooppa pelastuu kyllä ja eurooppalaiset pärjäävät, kunhan nykymuotoisesta EU:sta päästään eroon”
Yksi loikkari voi kaataa yhteistyön – luottamus on pakosta Ruotsin uuden hallituksen avainsana
Ruotsissa on monta todellisuutta – muslimipuolue sai kolmanneksen äänistä ongelmalähiössä
Kansa on puhunut ja vaalitulos vahvistettu – Ruotsin suunta muuttuu
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson Suomen Uutisille: ”Vastustajien rasismikortti ei toiminut”
Ruotsin pääministeri Kristersson: Sisäisen turvallisuuden ongelmien korjaamisessa voi ottaa oppia Tanskasta – ”Jengirikollisuuteen puuttumiseen tarvitaan nyt uutta voimaa”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää