LEHTIKUVA
Mäenpää: Pitäisikö meillä olla teollisuudensuojelulaki?
Eduskunnassa käsiteltiin alkuviikosta Marinin hallituksen/toimitusministeriön esitystä eduskunnalle luonnonsuojelulain muuttamisesta. Annetun esityksen tavoitteena oli lähinnä korjata kaksi teknisluontoista erhettä luonnonsuojelulaissa ennen lain voimaantuloa. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää kysyi puheenvuorossaan, pitäisikö Suomessa olla luonnonsuojelulain lisäksi myös teollisuudensuojelulaki.
Juha Mäenpää piti käsittämättömänä sitä, mitä Suomessa tapahtuu luonnonsuojelun ympärillä.
– Hyvä, että meillä on luonnonsuojelulaki ja hyvä, että siihen tehdään ihan fiksuja juttuja, mutta pitäisikö meillä olla myös teollisuudensuojelulaki eli työpaikkojensuojelulaki? hän kysyi.
Turpeen käytön vähentämisellä ikäviä seurauksia
Teollisuuden lisäksi Mäenpää puolusti voimakkaasti turpeen käyttöä. Mäenpää harmitteli sitä, että turve on Suomessa julistettu ikäväksi asiaksi ja toi esille tästä seuraavia ongelmia.
– Voimme lukea uutisista, että 40 000 rekkakuormaa on puuta kadonnut. Tässä ei ole mitään järkeä, jos meidän puita joudutaan hakkaamaan sen takia, että saadaan lämpöä tänne kansalaisille. Täältä katoaa teollisuus, hän puuskahti.
Mäenpää viittasi rekkakuormilla huhtikuussa julkisuuteen nousseeseen lukuun. Uutisoinnin mukaan valtava massa suomalaista sahatukkia on kadonnut teille tietämättömille. Sahateollisuuden edustajan mukaan kyse ei ole katoamisesta, vaan tukit ovat menneet väärään käyttöön.
Monet suomalaisyritykset potevat raaka-ainepulaa nyt, kun Venäjältä ei enää tipu tuontipuuta. Huolta on aiheuttanut sellupuun, jopa tukkien päätyminen polttoon eli energiapuuksi. Sen sijaan, että kuitupuu jalostettaisiin uusiutuvaksi ja kierrätettäväksi tuotteeksi, se palaa tuhkana lämmitykseen. Turpeen täysimittaisella hyödyntämisellä energiakäytössä voisi vähentää, jopa estää, arvokkaan tukkipuun päätymistä järjenvastaisesti poltettavaksi.
– Turve pitää ottaa takaisin palettiin, ja toivon, että se on tulevassa hallitusohjelmassa. Se pelastaa meidän teollisuuden, ja se pelastaa meidän lämmön- ja energiantuotannon, Mäenpää vaati.
Nautatilojen laajennukset vaarassa
Metsäteollisuuden lisäksi ilmajokinen kansanedustaja nosti puheessaan esille maatalouden ja luonnonsuojelun suhteen.
– Samalla kun täällä vannotaan luonnonsuojelun ja luontokadon sekä metsäkadon nimiin, on erikoisia kuvioita tapahtumassa Euroopan unionissa. Siellä halutaan kieltää niiden nautatilojen, jotka on rakennettu metsään tai joita ehkä tulevaisuudessa laajennetaan metsään, tuottaman maidon tai lihan myynti, Mäenpää valitteli.
Hän viittasi Euroopan unionin tulevaan metsäkatoasetukseen, jonka Euroopan parlamentti hyväksyi huhtikuussa äänestyksen jälkeen. Euroopan unionin alueella ei saa enää pian myydä tuotteita, jotka ovat aiheuttaneet metsäkatoa.
Uudet säännöt koskevat nautakarjaa, kaakaota, kahvia, palmuöljyä, soijaa, puuta, kumia, puuhiiltä ja painettuja paperituotteita. Metsäkatoasetuksen mukaan naudanlihantuottajan tulee huolehtia siitä, että lihan tuottaminen ei ole aiheuttanut metsäkatoa.
Nauta- tai lypsykarjatalouden rakennushankkeiden osalta on epäselvää, katsotaanko niitä metsäkatoa aiheuttaviksi. Maa- ja metsätalousministeriö onkin suositellut epäselvän tilanteen takia viivästyttämään sellaisia nauta- ja lypsykarjatalouden rakennushankkeita, joissa on mahdollisesti metsäkadoksi tulkittava rakennuspaikka.
Kansaa ja teollisuutta ei saa kurjistaa
Mäenpää toivoi, että hänen esille tuomansa ongelmat huomioidaan hallitusohjelmaneuvotteluissa.
– Jos meillä on puuta liian vähän jo nyt ja olette huolissanne metsäkadosta, niin kuitenkin tuulimyllyjen ja siirtolinjojen alta niitä saa surutta hakata mutta ei maatalouden naudanlihantuotannon alta, Mäenpää ihmetteli.
– Ei enää kurjisteta meidän omaa kansaa energian hinnalla, eikä kurjisteta teollisuutta sillä, että puuta poltetaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- metsäkatoasetus rakennushankkeet raaka-ainepula karjatilat luonnonsuojelulaki energiantuotanto lämmitys Juha Mäenpää Turve Maatalous Teollisuus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Koskela: Miten hallitus aikoo turvata metsäteollisuuden toimintaedellytykset?
Hakkarainen metsäkadon torjumisesta: Ottakaa Suomesta mallia
EU-komissiolta ehdotus metsäkadon pysäyttämiseksi – ympäristövaliokunnan perussuomalaiset: Vaarallista Suomen metsäteollisuudelle
Välikysymys ennallistamisasetuksesta – Purra: Suomen metsiä ei suinkaan ensisijaisesti uhkaa Ponssen moto tai muukaan kato, vaan Euroopan unioni
Yle väitti tarkistaneensa faktoja tuulivoimateollisuuden aiheuttamasta metsäkadosta – paremminkin olisi voinut mennä
Huoltovarmuuskeskus testasi turpeen varmuusvarastojen käyttöä – toimia turpeen huoltovarmuuden varmistamiseksi toivotaan
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää