MATTI MATIKAINEN
Mäenpää: Miksi hallitus edistää tuulivoiman lisärakentamista ilman puolueetonta selvitystä sen terveysvaikutuksista?
Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää yritti saada vastausta ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkoselta, miksi hallitusohjelmaan on kirjattu tuulivoiman lisärakentaminen ilman perusteellista selvitystä sen terveysvaikutuksista.
Hallitusohjelmaan on kirjattu merkintä tuulivoiman kaavoituksen ja lisärakentamisen edistämisestä.
Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää ihmettelee, miten tällaiseen kirjaukseen on lähdetty, jos tuulivoiman vaikutuksia ihmisten terveyteen ei tiedetä.
– Tuulivoima on asia, joka vaikuttaa mukavalta. Sanotaan, että se on puhdasta energiaa, mutta oletteko te varmoja siitä, että se ei autioita maaseutuamme tai aiheuta meille huoltovarmuusongelmaa sillä tavalla, että maatalous ja ihmiset kärsivät siitä?
– Minun mielestäni teidän pitäisi ehdottomasti ottaa siinä aikalisä ja teettää siitä oikea terveysselvitys sellaisella taholla, joka pystyy sen tekemään puolueettomasti, Mäenpää ehdotti.
Laaja terveyselvitys tehtävä ensin
Tuulivoimalla tiedetään olleen huomattavia vaikutuksia joidenkin ihmisten terveyteen.
– Tuulivoimalla on todettu ulkomailla olevan vaikutusta eläinten lisääntymiskykyyn. Sillä on todettu olevan vaikutusta jo Suomessakin joidenkin ihmisten terveyteen.
– Nyt te olette laajamittaisesti edistämässä sellaista teollisuudenalaa, joka vaatisi oikeasti laajamittaisen terveysselvityksen, että se voidaan turvallisesti ottaa käyttöön ja miettiä sille riittävät turvaetäisyydet, Mäenpää huomautti.
Ulkomaiset yhtiöt innolla rakentamassa
Mäenpää mukaan ongelma on siinä, että tuulivoima-alueita halutaan rakentaa aina sähköverkon läheisyyteen ja yleensä sähköverkkoja on vain siellä, missä on asutusta.
– Minä sydämestäni toivon, että te teette tämän niin, että asiaan saadaan oikea totuus. Minua hämmästyttää se, että meille rynnii tänne ulkomailta yhtiöitä, jotka tekevät tänne mielellään tuulivoimaa.
– Uskon, että nämä osaavat tehdä myös sellaiset omistusjärjestelyt, että he eivät tule maksamaan Suomeen juurikaan verotuloja tuotetusta energiasta. Jäljelle jää vain raiskattu luonto, ja sitten, kun tuulivoiman hinta tai laitteet ovat loppuun kaluttuja, valtion kontolle tulee jäämään myös näiden tuulivoimaloiden purkaminen ja näiden maiden ja metsien ennallistaminen, Mäenpää varoitti.
Suomessa ylisuuria voimaloita
Mäenpää mielestä ongelmia lisää myös tuulivoimaloiden koko.
– Se vilpitön kokemus, mitä minulla asiasta on, on se, että meillä Suomessa rakennetaan nyt poikkeuksellisen suuria tuulivoimaloita. Tällä hetkellä haetaan lupia nimenomaan suurille tuulivoimaloille.
– Esimerkiksi Halsualla on puistoja, joihin tulee noin 50-60 tuulivoimalaa. Joidenkin generaattorin teho on luvituksessa jopa 10 megawattia. Se vastaa noin kahta sähköveturia eli suurimmat tuulimyllyt ovat poikkeuksellisen suuria. Näitä ei ole minun käsittääkseni missään muualla rakennettu näin laajamittaisesti asutuksen keskelle, Mäenpää totesi.
Vaikutukset ulottuvat pitkälle
Yksityisten ihmisten rahoittama Suomen ympäristöterveys (SYTe) on tehnyt mittauksia tuulivoiman vaikutuksista. Mittausten mukaan tuulivoiman terveysvaikutukset kantavat jopa kymmenien kilometrien päähän voimaloista.
– Nyt mietitään, onko turvallinen raja asutukseen viisi vai kymmenen kilometriä. Minä kysynkin teiltä ministeri Mikkonen, oletteko oikeasti valmis siihen, että tuulivoiman terveysvaikutukset ihmisille ja eläimille selvitetään puolueettomasti? Mäenpää kysyi.
Ministeri palaa vanhoihin selvityksiin
Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) vastasi, että asia oli jossain määrin viime kaudellakin esillä ja että siitä tehtiin joitain selvityksiä.
– Täytyy palata niihin ja katsoa, ovatko ne riittäviä. Toki kaavoituksella ja maakuntakaavallahan pyritään ohjaamaan aina tuulivoimat sellaisille alueille, jossa niistä olisi mahdollisimman vähän haittaa muulle toiminnalle: esimerkiksi teollisuusalueille tai muihin semmoisiin, missä on vähän asutusta.
– Mutta siinä täytyy tietysti huolehtia, että ne ovat sellaisilla alueilla, missä ei aiheudu ongelmia, Mikkonen sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lisärakentaminen Krista Mikkonen tuulivoimapuistot SYTe selvitys terveysvaikutukset Hallitusohjelma Juha Mäenpää Tuulivoima Kaavoitus perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho: Suomen teollisuus kuristetaan hengiltä liian kunnianhimoisilla ilmastotavoitteilla
Sosiaali- ja terveysministeriöstä tehty kantelu oikeuskanslerille – kansalaiset tuskastuivat tuulivoimaloiden meluun
Koskenkylä: Saksan viherutopistinen energiakäännös “Energiewende” on ajautumassa umpikujaan – kansalaisten mielestä kallis, kaoottinen, epäoikeudenmukainen
Mäenpää: Perussuomalaisten menestys kasaa hallituspuolueille painetta siirtyä lähemmäs perussuomalaista linjaa
Tuulivoima vastatuulessa Saksassa – ilmaston ja luonnonsuojelun tavoitteiden välillä paha ristiriita
Tuulivoimaloista melu- ja terveyshaittaa Luhangassa – kesämökkiasukas: “Yhtään yötä en ole voinut olla talossa voimaloiden käynnistymisen jälkeen”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää