LEHTIKUVA
Mäenpää esitti huolensa lyijyasetuksesta europarlamentaarikkojen kuulemisessa: Romuttaa suomalaista reserviläistoimintaa
Eduskunnan suuri valiokunta kuuli etäyhteyksin keskiviikkona suomalaisia europarlamentaarikkoja Suomen avaintavoitteista seuraavalle EU-vaalikaudelle, vuosille 2024–2029. Europarlamentaarikkojen kuulemiseen osallistui suuren valiokunnan jäsenten lisäksi useita erikoisvaliokuntien kansanedustajia.
Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää nosti europarlamentaarikkojen kuulemisessa keskusteluun Euroopan unionin suunnitteleman lyijyasetuksen. Mäenpää on pureutunut EU:n lyijyasetuskysymykseen vuodesta 2020 lähtien, jolloin hän sai kirjattua puolustusvaliokunnan kantaan asian tärkeyden Suomen reserviläisarmeijan kannalta. Hän on vienyt tämän jälkeen viestiä eri kielillä useisiin EU-maihin luottamustoimiensa yhteydessä.
Yleisesti meppien kuulemisissa toistuivat muun muassa turvallisuus ja talous. EU:n kilpailukyvystä ja omavaraisuudesta kriittisissä raaka-aineissa ja teknologioissa esitettiin huolia. Lisäksi Euroopan valtiontukipolitiikan vaikutuksista sisämarkkinoiden toimivuuteen käytiin kriittistä keskustelua. Muita aiheita olivat esimerkiksi omavaraisuus ruoan ja energian tuotannossa, ilmasto- ja ympäristöpolitiikka sekä Itämeren suojelu.
Reserviläisarmeijan erityisasema huomioitava
Mäenpää huomautti puheenvuorossaan, että Suomessa puolustuskyky ja maanpuolustustahto perustuu reserviläisarmeijaan ja siihen, että meillä on historiamme ja että meillä on 1 340 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa.
– Tällä hetkellä kannan erittäin suurta huolta siitä, mitä Euroopan unionissa on käynnissä. Se on tietenkin tämä toinen lyijyasetus. Se on Euroopan unionin kemikaaliviraston uusi tavoite rajoittaa lyijynkäyttöä luodeissa. Se ei koske käytännössä muiden maiden puolustusvoimia, mutta koska Suomessa on erilainen tilanne – meillä on reserviläisarmeija – niin pelkään, että tämä lyijyasetus romuttaa suomalaista reserviläistoimintaa.
Eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenenäkin toimiva Mäenpää kuvasi puheessaan, kuinka Suomessa reserviläiset harjoittelevat hyvin suurelta osin omalla aseellaan ja omilla itse maksamillaan luodeilla. Suomessa reserviläisjärjestöjen kautta erilaisissa ampumaharjoituksissa ammutaan noin 9 miljoonaa laukausta vuosittain.
– Jos lyijy korvataan jollain muulla materiaalilla, niin se moninkertaistaa sen luotien hinnan, sekä vaikeuttaa ampumaratojen sekä ampumaharrastuksen toimintaa ja ylläpitoa. Suomi on pieni maa Euroopan unionissa. Tämän toisen lyijyasetuksen muuttaminen sillä tavalla, että se ei koske Suomea, sen pitäisi olla meidän kaikkien yhteinen tavoite.
Lyijyasetuksen taloudelliset vaarat
Talousvaliokunnan varajäsenenä Mäenpää nosti esiin myös kustannuspuolen julkiselle taloudelle.
– Jos lyijyluodit korvataan jollakin muulla materiaalilla, kasvaa luotien läpäisykyky. Silloin myös poliisi joutuu varautumaan läpäisevämpiin luoteihin, ja tällöin suojaliivien ja suojavälineiden uusinta tulee ajankohtaiseksi. On arvioitu, että Suomessa, jossa on noin 8 000 poliisia, se maksaa kymmeniä miljoonia euroja.
Mäenpää huomautti, että puolustusvaliokunnassa on ollut hyvä yhteisymmärrys asiasta, ja kannanotot lyijyasetuksesta onkin kirjattu yksimielisesti useisiin eri lausuntoihin. Hän luki myös pätkän nykyisestä hallitusohjelmasta:
– Hallitus vaikuttaa EU:n lyijynkäyttökiellon (osana REACH-asetusta) valmisteluihin siten, ettei se haittaa vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaedellytyksiä. Vapaaehtoinen maanpuolustus ja maanpuolustusvalmiuksia tukeva urheiluammunta tulee rajata kiellon soveltamisalan ulkopuolelle. Hallitus toimii aktiivisesti ampumaratojen saamiseksi pois rajoituksen piiristä, eikä hyväksy EU:n lyijynkäyttökiellon ja -rajoitusten laajentamista luoteihin.
– Miten voitte itse vaikuttaa siellä eri valiokunnissa tämän kansamme kannalta tärkeän asian edistämiseksi? Mäenpää kysyi europarlamentaarikoilta.
Seuraavalla kaudella asetuksesta ”tapellaan”
Europarlamentaarikoista Miapetra Kumpula-Natri (sd) ja Nils Torvalds (r) vastasivat kysymykseen.
Kumpula-Natri vastasi, että hänen käsityksensä mukaan europarlamentaarikkojen kesken suomalaiset ovat olleet yksimielisiä tukemaan lyijyasetuksissa poikkeusta Suomelle ja perustelleet sitä samoilla perusteilla kuin mitä puolustusvaliokunnassa on käytetty.
– REACH eli kemia-asetus on lykätty ja osittain juuri Venäjän hyökkäyksestä johtuen. Seuraavalla kaudella tästä tullaan tappelemaan, vastasi Torvalds.
Vastausten perusteella asia työllistää jatkossakin suomalaisia poliitikkoja sekä kotimaassa että kauempana Euroopassa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- reserviläistoiminta lyijyasetus Nils Torvalds Miapetra Kumpula-Natri Puolustusvaliokunta Hallitusohjelma Juha Mäenpää europarlamentti Suomi EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Mäenpää vaatii EU:n toisen lyijyasetuksen hylkäämistä – vaarantaisi ampumaharrastuksen ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaedellytykset
Mäenpää vie tietoisuutta EU:n toisesta lyijyasetuksesta kansainväliselle tasolle: Moninaisia uhkakuvia niin viranomaisille kuin kansalaisillekin
Mäenpää: Lyijykielto haittaisi myös puolustusteollisuutta
PS-mepit Hakkarainen ja Huhtasaari vastustavat jyrkästi lyijyhaulien kieltoa: “Komission tavoitteena ampuma-aseiden täyskielto”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää