

Emmanuel Macron vaimonsa Brigitte Trogneuxin rinnalla. 23.4.2017. / LEHTIKUVA
Macron napsi voittoja kaikkialla Ranskassa – tukea tuli köyhiltä sekä kaikkein rikkaimmilta
Jos Ranskan vaalitulos ratkeaisi Pariisin äänestysalueen tulosten perusteella, Marine Le Penillä ei olisi ollut mitään asiaa kärkikamppailuun. Emmanuel Macron keräsi Pariisista peräti 35 prosenttia äänistä. Le Pen jäi viiteen prosenttiin. Konservatiivien François Fillon nousi Pariisissa kakkoseksi 22 prosentin osuudella.
Macon pärjäsi superrikkaiden alueilla
Emmanuel Macronin suosiota kuvastaa hyvin se, että hän ylsi erinomaisiin kannatuslukemiin jopa Pariisin kaikkein varakkaimmissa kaupunginosissa (ranskaksi: arrondissement). Macron kuittasi Seine-joen varrella Saint Germain-des-Présissa samat lukemat kuin establisment-ehdokas Fillon. Molemmille mitattiin noin 34 prosentin kannatuslukemat. Le Pen joutui tyytymään 3 prosentin lukemaan.
Eiffel-tornin hypervarakas kaupunginosa sujahti Fillonille (Fillon: 45 %, Macron 27 %). Riemukaaren kahdeksas kaupunginosa oli niin ikään Fillonin tukialuetta (Fillon: 43 %, Macron 27 %).
Mitään erityisen yllättävää ei tietenkään ole siinä, että kaikkein varakkaimmat alueet tukevat establismenttiä. Hyvin pärjäävät tuppaavat suosimaan lainsäätäjiä, joiden rakentamien lakien turvin he ovat vaurautensa keränneet.
Maahanmuuttaja-alueilla kannatettiin vasemmistoa
Surullisenkuuluisa, maahanmuuttajamellakoillaan maailmankartalle noussut Pariisin pohjoispuolella sijaitseva Saint-Denisin departementti 93 vannoi räyhävasemmistolaisen Jean-Luc Mélenchonin nimiin. Hän keräsi 24 prosentin kannatuksen.
Nizzassa äänestettiin Le Peniä, Bordeauxissa Macronia
Le Pen sai voimakkainta tukea Ranskan pohjoisissa sekä kaakkoisosissa. Macronin kannatus oli voimakkainta maan länsiosissa sekä suurissa kaupungeissa.
Nizzan kaupunkia ympäriöivä alue kannatti Le Peniä (21 %) sekä Fillonia (21 %).
Establishment hakattiin palasiksi
New York Timesin analyysi kertoo karua kieltä establismentin ehdokkaiden murskatappiosta.Konservatiivit tai sosialistit ovat voittaneet presidentinvaalit 1981 lähtien. Nyt molemmat joutuivat syrjään. Vuoden 2012 vaaleissa konservatiivien ja sosialistien yhteenlaskettu äänipotti oli 56 prosenttia. Nyt romahdetiin 26 prosenttiin.
Eräs syy konservatiivien Fillonin kehnoon menestykseen on kavalluskohu. Hän sai syyteen junailtuaan vaimolleen ja lapsilleen noin miljoonan euron edestä varoja.
Syytösten ajankohta oli Fillonille pahin mahdollinen. Aikaisemmin ennakkosuosikin asemasta nauttinut Fillon muuntui symboliksi eliitin ja tavallisen kansan väliselle kuilulle. Kampanjoi siinä nyt sitten.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Macron ja Le Pen toiselle kierrokselle – Pariisissa levottomuuksia

Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros on neljän kauppa – EU:lle tarjolla myös painajaisvaihtoehto

Macron on nousemassa Ranskan presidentiksi – äänestysaktiivisuus historiallisen alhainen
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Huopaiselta: Keveämmillä veroilla saadaan tukevampaa talouskasvua

PS-Nuorisolta toive puoliväliriiheen: Ylestä leikattava lisää
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää