Artikkeli kuva

Emmanuel Macron vaimonsa Brigitte Trogneuxin rinnalla. 23.4.2017. / LEHTIKUVA

Macron napsi voittoja kaikkialla Ranskassa – tukea tuli köyhiltä sekä kaikkein rikkaimmilta

24.04.2017 |12:47

Jos Ranskan vaalitulos ratkeaisi Pariisin äänestysalueen tulosten perusteella, Marine Le Penillä ei olisi ollut mitään asiaa kärkikamppailuun. Emmanuel Macron keräsi Pariisista peräti 35 prosenttia äänistä. Le Pen jäi viiteen prosenttiin. Konservatiivien François Fillon nousi Pariisissa kakkoseksi 22 prosentin osuudella.

Macon pärjäsi superrikkaiden alueilla

Emmanuel Macronin suosiota kuvastaa hyvin se, että hän ylsi erinomaisiin kannatuslukemiin jopa Pariisin kaikkein varakkaimmissa kaupunginosissa (ranskaksi: arrondissement). Macron kuittasi Seine-joen varrella Saint Germain-des-Présissa samat lukemat kuin establisment-ehdokas Fillon. Molemmille mitattiin noin 34 prosentin kannatuslukemat. Le Pen joutui tyytymään 3 prosentin lukemaan.

Eiffel-tornin hypervarakas kaupunginosa sujahti Fillonille (Fillon: 45 %, Macron 27 %). Riemukaaren kahdeksas kaupunginosa oli niin ikään Fillonin tukialuetta (Fillon: 43 %, Macron 27 %).

Mitään erityisen yllättävää ei tietenkään ole siinä, että kaikkein varakkaimmat alueet tukevat establismenttiä. Hyvin pärjäävät tuppaavat suosimaan lainsäätäjiä, joiden rakentamien lakien turvin he ovat vaurautensa keränneet.

Maahanmuuttaja-alueilla kannatettiin vasemmistoa

Surullisenkuuluisa, maahanmuuttajamellakoillaan maailmankartalle noussut Pariisin pohjoispuolella sijaitseva Saint-Denisin departementti 93 vannoi räyhävasemmistolaisen Jean-Luc Mélenchonin nimiin. Hän keräsi 24 prosentin kannatuksen.

Nizzassa äänestettiin Le Peniä, Bordeauxissa Macronia

Le Pen sai voimakkainta tukea Ranskan pohjoisissa sekä kaakkoisosissa. Macronin kannatus oli voimakkainta maan länsiosissa sekä suurissa kaupungeissa.

Nizzan kaupunkia ympäriöivä alue kannatti Le Peniä (21 %) sekä Fillonia (21 %).

Establishment hakattiin palasiksi

New York Timesin analyysi kertoo karua kieltä establismentin ehdokkaiden murskatappiosta.Konservatiivit tai sosialistit ovat voittaneet presidentinvaalit 1981 lähtien. Nyt molemmat joutuivat syrjään. Vuoden 2012 vaaleissa konservatiivien ja sosialistien yhteenlaskettu äänipotti oli 56 prosenttia. Nyt romahdetiin 26 prosenttiin.

Eräs syy konservatiivien Fillonin kehnoon menestykseen on kavalluskohu. Hän sai syyteen junailtuaan vaimolleen ja lapsilleen noin miljoonan euron edestä varoja.

Syytösten ajankohta oli Fillonille pahin mahdollinen. Aikaisemmin ennakkosuosikin asemasta nauttinut Fillon muuntui symboliksi eliitin ja tavallisen kansan väliselle kuilulle. Kampanjoi siinä nyt sitten.

MATIAS TURKKILA


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon

26.03.2025 |18:41
3.
Suomen uutiset logo

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”

25.03.2025 |19:18
5.
Suomen uutiset logo

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”

29.03.2025 |13:59
8.
Suomen uutiset logo

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle

25.03.2025 |12:54

Uusimmat










Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää