Emmanuel Macron poistumassa äänestyspaikalta 23.4.2017.
Macron ja Le Pen toiselle kierrokselle – Pariisissa levottomuuksia
Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulosten mukaan toisella kierroksella kohtaavat Emmanuel Macron ja Marine Le Pen. Macron keräsi noin 23,9 prosenttia äänistä, Le Pen otti noin 21,4 prosentin äänisaaliin. Kaksikon takana François Fillon ja Jean-Luc Mélenchon jäivät hitusen alle 20 prosentin äänimäärästä. Tulos oli odotettu ja mielipidemittausten mukainen. Ranskan uutistoimisto AFP:n mukaan Pariisissa poliisit ja Le Penin menestystä vastustaneet mielenosoittajat ottivat yhteen.
#Presidentielle2017 : échauffourées entre "antifascistes" et policiers à Paris https://t.co/FT1bYnSRvC #AFP pic.twitter.com/xGfDiK5b3g
— Agence France-Presse (@afpfr) April 23, 2017
Toisen kierroksen ehdokkailla tiukat paikat kesäkuussa
Tulipa kummasta ehdokkaasta tahansa Ranskan presidentti, niin maan kesäkuussa järjestettävät parlamenttivaalit ovat presidentille erittäin tärkeät. Presidentti ei voi toteuttaa ohjelmaansa mutkitta vastahankaisen parlamentin kanssa. Macronin johtama keskustaan lukeutuva Eteenpäin-puolue on vain noin vuoden ikäinen, eikä sen ole helppoa saada nostettua suurta määrää kansanedustajia parlamenttiin.
Le Penillä on samanlaiset huolet, vaikka hänen johtamansa Kansallinen rintama onkin esiintynyt Ranskan puoluekartalla vuosia. Puoluetta pidettiin pitkään poliittisena hylkiönä, mutta Marine Le Pen on tehnyt paljon töitä salonkikelpoisamman puolueen eteen. Puolue ei välttämättä onnistu kesäkuussa valtaamaan riittävästi kansanedustajia helpottamaan Le Penin työtä, mikäli hänestä leivotaan presidentti. Tällä hetkellä Le Penin puolueella on parlamentin alahuoneessa vain kaksi edustajaa.
Macronin voittoa pidetään vuorenvarmana
Macron sai lukuisia onnitteluja eurooppalaisilta johtohahmoilta. Aasian markkinoilla euro pinkaisi kahden prosentin nousuun, kun Macronin pääsy toiselle kierrokselle kävi selväksi. Markkinoiden mielestä Macronin voitto on ilmiselvää myös toisella kierroksella.
Macron tarvitsee taakseen kunnon voiton toisella kierroksella. Mikäli ero Le Peniin jää alle 20 prosenttiyksikön niin Macronilla on kova työ saada jakautunut Ranska yhdistymään taakseen. Vanhoista suurpuolueista erityisesti konservatiivit voivat nakella kapuloita Macronin presidentinvaunujen rattaisiin voiton jäädessä niukaksi.
Kaiken lisäksi voiton voi edelleen napata Le Pen.
Presidentinvaalien toinen kierros järjestetään kahden viikon päästä 7.5.2017. Parlamenttivaalit pidetään 11.-18.6.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää