

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Maatalouden huoltovarmuus varmistettava – 1 197 maatilaa lopetti viime vuonna
Huoltovarmuus ja omavaraisuus ovat yksi tärkeimpiä asioita. Nyt tarvitaan merkittäviä parannuksia elintarvikkeiden huoltovarmuuteen.
– Jos tällaisena aikana ei huolehdita kotimaisesta elintarviketuotannosta, niin ei niitä kotimaisia elintarvikkeita välttämättä ole saatavilla sitten jos meillä on todellinen kriisi päällä. Kriisin aikana kun voi käydä niin, ettei myöskään ulkomailta saada mitään. Täällä pohjolassa meren takana voi helposti tulla nälkä ja vilu, perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen muistuttaa.
Suomessa maatalousyrityksiä ajetaan alas, kun tuotantokustannusten hinnat karkaavat. Viime vuonna lopetti 1 197 maatilaa.
– Se on paljon. Se on valtavan paljon, Reijonen sanoo.
Kustannukset nousseet rajusti
Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden lopussa lannoitteet maksoivat yli kaksinkertaisesti, energia kolmanneksen ja rehut yli viidenneksin kuin vuotta aikaisemmin.
– Mitä rajummin kuljetus- ja tuotantokustannukset nousevat, sitä todennäköisemmin ruoka tulee ulkomailta, kun suomalaiset maatalous-, elintarvike- tai kuljetusyrittäjät joutuvat ajamaan toimintojaan alas tai kokonaan lopettamaan kannattamattomina yhä kohoavien energian ja polttoaineiden hintojen takia.
– Me päättäjät olemme tässä avainasemassa. Ne päätökset mitä me täällä teemme vaikuttaa siihen, kannattaako Suomessa enää yrittää ja kannattaako Suomessa kasvattaa ja tuottaa kotimaista ruokaa, Reijonen huomauttaa.
Sota lisännyt omavaraisuuden tarvetta
Suomen huoltovarmuuden kannalta on äärettömän tärkeää, että ruokahuolto toimii. Kotimainen ruoantuotanto on tässä tärkeässä roolissa. Ukrainan ja Venäjän välinen sota on lisännyt entisestään omavaraisuutemme tarvetta.
– Maatalousyrittäjiltä tulleen palautteiden perusteella on välillä ollut vaikeuksia saada huoltoon tarvittavia osia ym. tarvikkeita esimerkiksi maitotiloilla, Reijonen kertoo.
– Monet tarvikkeet ja huoltoon tarvittavat osat tulevat ulkomailta. Myös korona on omalta osaltaan vaikuttanut esimerkiksi varaosien saantiin. Suomessa ei välttämättä varastoida erilaisia maatalouden tarvitsemia tarvikkeita kovinkaan isoja varastoja, vaan niitä tilataan tarvepohjaisesti.
Tilojen voitava toimia poikkeusoloissa
Tulevaisuudessa kotimaisen maatalouden rooli tulee vain korostumaan. Huoltovarmuudessa on otettava huomioon, että tilat pystyvät toimimaan poikkeustilanteissa ja varmuusvarastot ovat kunnossa.
– Sotatila Euroopassa muuttaa myös huoltovarmuuden ja varmuusvarastojen tarvetta. Nykytekniikan toimivuus esimerkiksi lypsytiloilla on pystyttävä varmistamaan poikkeustilanteissakin, Reijonen huomauttaa.
Reijonen teki ministerille kirjallisen kysymyksen, kuinka Suomi on muuttanut varautumistaan maatilojen huoltovarmuuden osalta esimerkiksi lypsytilojen huoltojen yhteydessä tarvittavien teknisten osien saatavuuden osalta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ministeri Lintiläkin levittelee vain käsiään: Ruuan hinta nousemassa kaksinkertaiseksi, hallitus jatkaa ilmastotoimiaan – miksi SDP ja keskusta hyväksyvät suomalaisten jatkuvan kurjistamisen?

Immonen: Ruuan- ja energiantuotannon huoltovarmuus turvattava – “Isänmaan etu kaiken muun edelle”

Koskela: Maatalouden jatkuvuuden turvaamiseksi maatalousyrittäjille pitäisi taata nykyistä huomattavasti vakaampi toimintaympäristö

Maa- ja metsätalousvaliokunnan perussuomalaiset: Hallituksen maatalouspaketti on pelkkä mahalasku

Purra: Puolustuksen ja kotimaisen ruuantuotannon tukeminen on nyt täysin välttämätöntä – ”Elintärkeää turvata se, että kaupoista löytyy kotimaista ruokaa ja että tuottajat kykenevät toimimaan”

Maatalouden kriisi on kärjistynyt siihen pisteeseen, että tukea tarvitaan välittömästi – ”Suomen maatalouden tulevaisuudesta päätetään nyt”

Ruoantuottajien jaksamista on tuettava – Elomaa: “Pelissä on valtavat panokset”

Sikatilojen ahdinko pahenee – Sheikki Laakso vaatii kaupalta tekoja

Petri Huru: Eläinpalkkioiden maksuviiveet uhka maataloudelle
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää