Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Maakuntien sähköyhtiöt ovat laskeneet sähkönsiirron hintoja – Carunalta ei heru armoa, se antaa vain maksuaikaa

13.04.2020 |20:28

Sähköyhtiö Caruna ei tule hyvittämään kenellekään mitään. Se antaa vain maksuaikaa. Caruna on yksi suurimpia sähköyhtiöitä. Sillä on noin 600 000 henkilöasiakasta. Yritys- ja kunta-asiakkaita Carunalla on noin 80 000.

Caruna ylläpitää verkkoja ja huolehtii sähkönsiirrosta Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa, Koillismaalla sekä Satakunnassa.

Maakuntien sähköyhtiöt ovat tarttuneet talkoisiin ja laskeneet sähkönsiirron hintoja. Kaksi keskipohjalaista sähköyhtiötä on tehnyt avauksen, jossa ne alentavat sähkön siirtomaksuja koronan aiheuttaman talousahdingon vuoksi.

Alennusta kevään laskuihin

Yle uutisoi (3.4.), että Kokkolan Energiaverkot puolittaa sähkönsiirtomaksut huhti- ja toukokuun ajaksi.
Alennus koskee sähkönsiirron energiamaksua, ei kiinteää osaa. Valtaosa siirtomaksuista kertyy sähkönsiirron energiamaksuista.

Kokkolan taajama-alueella toimiva verkkoyhtiö haluaa alennuksella helpottaa koronaepidemian vuoksi vaikeuksiin joutuneita yrityksiä ja kotitalouksia.

Pienet näyttävät mallia isoille

Päätös tehtiin torstaina Kokkolan energiaverkkojen hallituksen kokouksessa.

– Tällä päätöksellä haluamme näyttää mallia muille ja haastamme muutkin sähköverkkoyhtiöt vastaaviin toimenpiteisiin – erityisesti alan suuret toimijat Carunan ja Elenian, Kokkolan Energiaverkot Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jarmo Nissi toteaa Ylen haastattelussa.

– Kerroimme pari viikkoa sitten päätöksen, että henkilöasiakkaille annetaan tarvittaessa kolme kuukautta lisää maksuaikaa, kertoo Carunan varatoimitusjohtaja Jyrki Tammivuori Maaseudun tulevaisuuden haastattelussa.

Caruna näkee, että maksuaika on riittävä toimi. Tammivuori kertoo kuitenkin, että yhtiö kuuntelee jatkossa asiakaskuntaansa. Hän kertoo myös, että yhtiö jatkaa jo aloitettujen säävarmojen sähköverkkojen rakentamista. Investoinnin kokonaisarvo on tänä vuonna lähes 200 miljoonaa euroa. Caruna katsoo, että se voi investoimalla tukea työllisyyttä.

Sähkönsiirtomaksut tulisi kohtuullistaa

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen pitää Carunan vastausta koronavirusepidemian kurittamille kansalaisille ahneena ja piittaamattomana.

– He eivät – niin kuin muutkaan kansainväliset yritykset – tunne mitään yhteiskuntavastuuta kansallisella tasolla.

Putkonen sanoo, että sähkönsiirtomaksut ovat puhdasta rahastusta, johon ei löydy liiketaloudellisia perusteita.

– Sähkö on jokapäiväinen välttämättömyyshyödyke, jota ilman suomalaiset kodit eivät tule toimeen. Siirtomaksut voidaan kohtuullistaa, kun luovutaan eduskunnan määräämästä kaapelointipakosta ja asetetaan hintakatto. Sen tulisi olla kulutuksesta laskettuna enintään 20 prosenttia. Kaapelointi ei ole välttämätöntä. Sähkön toimitusvarmuus voidaan turvata sähkölinjojen alustan ja reuna-alueen raivauksilla, hän selventää.

PS vaati muutosta jo hallitusneuvotteluissa

Putkonen kertoo perussuomalaisten esittäneen edellä mainittua ehdotusta myös toukokuussa 2019 käytyjen hallitusneuvottelujen yhteydessä. Ehdotus oli vastauksena hallitusneuvotteluja vetäneen Antti Rinteen kysymyslistan kohdassa kahdeksan.

– Kun hallitusta ei ole kiinnostanut siirtomaksujen alentaminen, ovat perussuomalaiset jättäneet toimenpidealoitteen helmikuussa. Hallitus on suhtautunut tähänkin esitykseemme täysin ylimielisesti.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
6.
Suomen uutiset logo

Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle

21.11.2024 |20:08
7.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää