LEHTIKUVA
Maakuntien sähköyhtiöt ovat laskeneet sähkönsiirron hintoja – Carunalta ei heru armoa, se antaa vain maksuaikaa
Sähköyhtiö Caruna ei tule hyvittämään kenellekään mitään. Se antaa vain maksuaikaa. Caruna on yksi suurimpia sähköyhtiöitä. Sillä on noin 600 000 henkilöasiakasta. Yritys- ja kunta-asiakkaita Carunalla on noin 80 000.
Caruna ylläpitää verkkoja ja huolehtii sähkönsiirrosta Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa, Koillismaalla sekä Satakunnassa.
Maakuntien sähköyhtiöt ovat tarttuneet talkoisiin ja laskeneet sähkönsiirron hintoja. Kaksi keskipohjalaista sähköyhtiötä on tehnyt avauksen, jossa ne alentavat sähkön siirtomaksuja koronan aiheuttaman talousahdingon vuoksi.
Alennusta kevään laskuihin
Yle uutisoi (3.4.), että Kokkolan Energiaverkot puolittaa sähkönsiirtomaksut huhti- ja toukokuun ajaksi.
Alennus koskee sähkönsiirron energiamaksua, ei kiinteää osaa. Valtaosa siirtomaksuista kertyy sähkönsiirron energiamaksuista.
Kokkolan taajama-alueella toimiva verkkoyhtiö haluaa alennuksella helpottaa koronaepidemian vuoksi vaikeuksiin joutuneita yrityksiä ja kotitalouksia.
Pienet näyttävät mallia isoille
Päätös tehtiin torstaina Kokkolan energiaverkkojen hallituksen kokouksessa.
– Tällä päätöksellä haluamme näyttää mallia muille ja haastamme muutkin sähköverkkoyhtiöt vastaaviin toimenpiteisiin – erityisesti alan suuret toimijat Carunan ja Elenian, Kokkolan Energiaverkot Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jarmo Nissi toteaa Ylen haastattelussa.
– Kerroimme pari viikkoa sitten päätöksen, että henkilöasiakkaille annetaan tarvittaessa kolme kuukautta lisää maksuaikaa, kertoo Carunan varatoimitusjohtaja Jyrki Tammivuori Maaseudun tulevaisuuden haastattelussa.
Caruna näkee, että maksuaika on riittävä toimi. Tammivuori kertoo kuitenkin, että yhtiö kuuntelee jatkossa asiakaskuntaansa. Hän kertoo myös, että yhtiö jatkaa jo aloitettujen säävarmojen sähköverkkojen rakentamista. Investoinnin kokonaisarvo on tänä vuonna lähes 200 miljoonaa euroa. Caruna katsoo, että se voi investoimalla tukea työllisyyttä.
Sähkönsiirtomaksut tulisi kohtuullistaa
Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen pitää Carunan vastausta koronavirusepidemian kurittamille kansalaisille ahneena ja piittaamattomana.
– He eivät – niin kuin muutkaan kansainväliset yritykset – tunne mitään yhteiskuntavastuuta kansallisella tasolla.
Putkonen sanoo, että sähkönsiirtomaksut ovat puhdasta rahastusta, johon ei löydy liiketaloudellisia perusteita.
– Sähkö on jokapäiväinen välttämättömyyshyödyke, jota ilman suomalaiset kodit eivät tule toimeen. Siirtomaksut voidaan kohtuullistaa, kun luovutaan eduskunnan määräämästä kaapelointipakosta ja asetetaan hintakatto. Sen tulisi olla kulutuksesta laskettuna enintään 20 prosenttia. Kaapelointi ei ole välttämätöntä. Sähkön toimitusvarmuus voidaan turvata sähkölinjojen alustan ja reuna-alueen raivauksilla, hän selventää.
PS vaati muutosta jo hallitusneuvotteluissa
Putkonen kertoo perussuomalaisten esittäneen edellä mainittua ehdotusta myös toukokuussa 2019 käytyjen hallitusneuvottelujen yhteydessä. Ehdotus oli vastauksena hallitusneuvotteluja vetäneen Antti Rinteen kysymyslistan kohdassa kahdeksan.
– Kun hallitusta ei ole kiinnostanut siirtomaksujen alentaminen, ovat perussuomalaiset jättäneet toimenpidealoitteen helmikuussa. Hallitus on suhtautunut tähänkin esitykseemme täysin ylimielisesti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Koronaepidemiaa seuranneet lomautukset pahentavat tilannetta entisestään – ruoka-avun tarve kasvaa Suomessa
Tavio vaatii hallitukselta toimia: “Sähkön siirtohintojen nousu on kohtuuton”
Elomaa: Hallituksen on laitettava Caruna ja muut sähköverkkoyhtiöt kuriin
Antikainen: Sähkönsiirtomaksuille hintakatto
Tanska ja Puola jättävät ahneet veroparatiisiyhtiöt nuolemaan näppejään: korona-avustuksia ei tipu
Reijonen huolissaan turpeentuotannon alasajosta: “Nouseeko sähkön hinta?”
Keskustalla ja vasemmistoliitolla teot ja puheet ristiriidassa: Perussuomalaisia yritettiin painostaa hyväksymään Outokummun sähköverkon myynti ulkomaisille sijoittajille
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.