

MATTI MATIKAINEN
Maakuntamalli ajautuu rahoituksen osalta umpikujaan
Perussuomalaisten hallintojohtaja, kauppatieteiden tohtori Kai Järvikare analysoi aluevaalien tulosta Ylen ennusteen julkistamisen jälkeen. Aluevaalien äänestysprosentti oli aika lailla se, mitä puoluetoimistossa ennakoitiinkin, mutta perussuomalaisten kannatusprosentti jäi odotettua alhaisemmaksi.
– 13 prosenttia oli arviomme perussuomalaisten kannatusprosentista. Sillä perusteella näyttäisi siltä, että perussuomalaisten kannattajat olivat hieman vähemmän liikkeellä kuin mitä ennakoitiin, Kai Järvikare sanoo.
Ilman uutta rahaa on pakko leikata jostain
Järvikare on pessimistinen sen suhteen, millaisia käytännön parannuksia maakuntauudistus on oikeasti tuomassa sote-palveluihin. Kun rahaa ei ole tulossa yhtään lisää mutta hallintoon on tulossa yksi ylimääräinen kerros, on Järvikareen mielestä vaikea nähdä, miten sote-palvelut uudistuksen myötä paranisivat.
– Ilman uutta rahaa on pakko leikata jostain. Tämä malli ajautuu ennemmin tai myöhemmin umpikujaan rahoituksen osalta. Kysymys on vain siitä, missä vaiheessa niin tapahtuu ja mitä sitten tehdään.
Asiat laitettava tärkeysjärjestykseen
Soten perusongelma on siinä, että rahat eivät riitä, jolloin on joko hankittava lisää rahaa jostain tai ryhdyttävä saneeraamaan. Yhteiskunnan toiminnot on pakko laittaa tärkeysjärjestykseen, ja mitä kauemmin sitä lykätään, sen kivuliaammaksi se käy.
Järvikare ei usko, että maakunnat edes verojen avulla pystyisivät rahoittamaan itseään.
– Tulosluvut kertovat, että äänestämässä ovat käyneet ne, jotka normaalistikin äänestävät. Ennusteista on selkeästi nähtävissä, että ne alueet, joissa perussuomalaiset ovat eniten jäljessä tavoitteistaan ovat niitä, joissa ei ole saanut kampanjoida ulkona. Kun toreilla ei ole saanut kampanjoida, eivät ihmiset ole lähteneet liikkeelle.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- perussuomalaisten kannatusprosentti vaalikampanjointi aluevaalit äänestysprosentti sote-palvelut tärkeysjärjestys Kai Järvikare Maakuntauudistus sote-uudistus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Peltokangas: Paras maakuntavaalitulos koskaan

Junnila: Aluevaaleja ei voi verrata mihinkään muihin vaaleihin

Luukkanen: Näissä vaaleissa perussuomalaiset oli ainoa puolue, joka halusi tietää, mistä sote-rahat tulevat

Juuso: ”Olin odottanut perussuomalaisille parempaa tulosta”

Purra: Hyvinvointialueet pitää ensi vuoden alussa saada toimimaan, kuntoon ja käyntiin liian vähällä rahalla – ”Perussuomalaisilla aluevaltuutetuilla koittaa vaikeat tehtävät”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää