MATTI MATIKAINEN
Maakuntamalli ajautuu rahoituksen osalta umpikujaan
Perussuomalaisten hallintojohtaja, kauppatieteiden tohtori Kai Järvikare analysoi aluevaalien tulosta Ylen ennusteen julkistamisen jälkeen. Aluevaalien äänestysprosentti oli aika lailla se, mitä puoluetoimistossa ennakoitiinkin, mutta perussuomalaisten kannatusprosentti jäi odotettua alhaisemmaksi.
– 13 prosenttia oli arviomme perussuomalaisten kannatusprosentista. Sillä perusteella näyttäisi siltä, että perussuomalaisten kannattajat olivat hieman vähemmän liikkeellä kuin mitä ennakoitiin, Kai Järvikare sanoo.
Ilman uutta rahaa on pakko leikata jostain
Järvikare on pessimistinen sen suhteen, millaisia käytännön parannuksia maakuntauudistus on oikeasti tuomassa sote-palveluihin. Kun rahaa ei ole tulossa yhtään lisää mutta hallintoon on tulossa yksi ylimääräinen kerros, on Järvikareen mielestä vaikea nähdä, miten sote-palvelut uudistuksen myötä paranisivat.
– Ilman uutta rahaa on pakko leikata jostain. Tämä malli ajautuu ennemmin tai myöhemmin umpikujaan rahoituksen osalta. Kysymys on vain siitä, missä vaiheessa niin tapahtuu ja mitä sitten tehdään.
Asiat laitettava tärkeysjärjestykseen
Soten perusongelma on siinä, että rahat eivät riitä, jolloin on joko hankittava lisää rahaa jostain tai ryhdyttävä saneeraamaan. Yhteiskunnan toiminnot on pakko laittaa tärkeysjärjestykseen, ja mitä kauemmin sitä lykätään, sen kivuliaammaksi se käy.
Järvikare ei usko, että maakunnat edes verojen avulla pystyisivät rahoittamaan itseään.
– Tulosluvut kertovat, että äänestämässä ovat käyneet ne, jotka normaalistikin äänestävät. Ennusteista on selkeästi nähtävissä, että ne alueet, joissa perussuomalaiset ovat eniten jäljessä tavoitteistaan ovat niitä, joissa ei ole saanut kampanjoida ulkona. Kun toreilla ei ole saanut kampanjoida, eivät ihmiset ole lähteneet liikkeelle.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- perussuomalaisten kannatusprosentti vaalikampanjointi aluevaalit äänestysprosentti sote-palvelut tärkeysjärjestys Kai Järvikare Maakuntauudistus sote-uudistus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Peltokangas: Paras maakuntavaalitulos koskaan
Junnila: Aluevaaleja ei voi verrata mihinkään muihin vaaleihin
Luukkanen: Näissä vaaleissa perussuomalaiset oli ainoa puolue, joka halusi tietää, mistä sote-rahat tulevat
Juuso: ”Olin odottanut perussuomalaisille parempaa tulosta”
Purra: Hyvinvointialueet pitää ensi vuoden alussa saada toimimaan, kuntoon ja käyntiin liian vähällä rahalla – ”Perussuomalaisilla aluevaltuutetuilla koittaa vaikeat tehtävät”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.