LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Maailmanhistoriassa ollut yli 200 valuuttaliittoa – itsenäisten valtioiden valuuttaliitot eivät kestä
Euron kaltaisiin yhteisvaluuttojen historiaan perehtynyt taloustieteen dosentti Tuomas Malinen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan valuuttaliittojen päätyvän joko liittovaltioihin tai ne hajoavat. Joihinkin valuuttaliittoihin on rakennettu poistumistie, mikä lujittaa koko valuuttaunionin kestävyyttä. Itsenäisten valtioiden valuuttaliitot joutuvat koetuksille taantumien ja talouskriisien aikana.
Maailmanhistoriassa on ollut yli 200 valuuttaliittoa. Ne joko keittyvät Yhdysvaltain tavoin liittovaltioksi tai ne hajoavat joko kokonaan tai osittain. Hajoaminen tapahtuu taantumien ja talouskriisien vuoksi. Se johtuu siitä, että kriisitilanteissa pääomat kulkeutuvat valuuttaliiton vahvimpiin maihin jättäen jälkeensä kassavajeet liiton heikoimpiin maihin.
Liittovaltioissa pääomien virtaa käännetään tulonsiirtojen avulla. Vahvempia osavaltioita verotetaan ankarammin ja verorahoja kanavoidaan heikompiin osavaltioihin.
Tölkin potkintaa
Euroalueella liittovaltion tulonsiirtoja on kierretty jäsenmaiden välisillä sopimuksilla. Sopimuksissa on luotu uusia “EU:n ulkopuolisia” tukirahoituslaitoksia – kuten ERVV ja EVM – sekä nyt rakenteilla olevalle NGEU-elpymisväline. Niiden toiminta-ajatus on kuitenkin täysin sama kuin liittovaltion tulonsiirroilla.
Näillä rahoitustukivälineillä on ollut vain yksi tehtävä: estää valuuttaunionin hajoaminen.
– Yksinkertaistettuna: yhteisvaluutta-alueet joko muuttuvat tulonsiirtoja jakaviksi liittovaltioiksi tai sitten ne hajoavat (kokonaan tai exit-mekanismin luomisen kautta osittain). Maailmanhistoria ei käytännössä tunne tähän yhtä ainutta poikkeusta, Tuomas Malinen kirjoittaa.
Valuuttaliittojen historia osoittaa, ettei elpymisväline voi olla kertaluonteinen. Jos se sitä on niin valuuttaliiton hajoamisen varjo jää euroalueen ylle. Seuraavassa kriisissä eteemme tulee tismalleen samat vaihtoehdot: muodostetaanko euroalueesta liittovaltio vai annetaanko euron hajota.
Tyhjää tölkkiä potkitaan kävelyretkellä muutama metri eteenpäin. Pian se on taas kohdallamme.
– Itse asiassa tulonsiirrot tulevat jatkumaan kahdesta syystä. Jos kehitys käy kohti liittovaltiota, ovat ne osa liittovaltioelämää. Jollei kehitytä kohti liittovaltiota, tarvitaan tulonsiirtoja pitämään euroalue vielä jonkin aikaa koossa, Malinen toteaa.
Taantumat eivät ole kertaluontoisia
Ottaen huomioon elpymisvälineen vuosikymmenten kestävän takaisinmaksuajan olisi varsin poikkeuksellista, mikäli jokin uusi talouskriisi tai taantuma ei iskisi tuona aikana. Tässä mielessä on todennäköistä, että uusiin tukitoimiin ajaudutaan vanhan ja “kertaluontoisen” tukitoimen ollessa vielä hoitamatta eli maksamatta takaisin.
Valuuttaliitoille on Malisen mukaan tyypillistä jäsenmaiden hitaampi talouskasvu. Siten taantumat tavoittavat euroalueen maat herkemmin.
– Monelta osin euroalue on uudelleen elänyt itsenäisten valuuttaliittojen historiaa. Sitä ovat viimeisten reilun kymmenen vuoden aikana ravistelleet sekä ulkoiset että sisäiset sokit. Samalla euroalueen talouskasvu on merkittävästi taantunut, Malinen toteaa.
Euromaiden taloudet ovat loitontuneet toisistaan, koska euromaiden rakenteellisia eroja ei olla onnistuttu poistamaan. Malinen ei usko erojen korjaantuvan edes pitkällä aikavälillä.
– Tämän vuoksi elpymisrahaston kautta luotava tulonsiirtomekanismi tulee hyvin todennäköisesti olemaan pysyvä ja kasvava, selityksen olevan aina sama ”euron pelastaminen”. Sen turvaksi tarvitaan luonnollisesti rahojenjaon poliittista kontrollia, mikä johtaa lopulta poliittiseen unioniin ja liittovaltioon, Malinen perustelee.
Hajoaisiko EU ilman euroa?
Euroa on pidetty tehohoitopotilaana vuosien ajan. Kesällä 2012 EU:n silloinen talouskomissaari ja nykyinen Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn piti euron hajoamista todellisena uhkana. Tuolloin elettiin eurokriisin herkintä aikaa.
Pandemian sulkutoimien aiheuttaman talouskriisin aikana retoriikka ei ole juuri muuttunut. Elpymispaketin torppaaminen tietäisi villeimpien ajatusten mukaan jopa koko EU:n hajoamista.
Malinen toppuuttelee tällaisia hurjia tuomiopäivän visioita. Hänen mukaansa edes euron hajoaminen tai purkaminen eivät johtaisi koko unionin hautajaisiin.
– EU on tienristeyksessä. Valuuttaliittojen historia ja taloustieteellinen tutkimus osoittavat, että euroalue viime kädessä voi edetä vain kahteen suuntaan: liittovaltioon tai (osittaiseen tai täydelliseen) hajoamiseen.
– On tärkeää huomioida, että jälkimmäinen ei tietenkään merkitsisi, että EU tai yhteismarkkinat samalla hajoaisivat. Se kuitenkin merkitsisi, että jäsenmaiden on otettava itse taas vastuu toimintansa rahoittamisesta, Malinen kirjoittaa.
– Jokaisen kansanedustajan, ja suomalaisen, onkin nyt syytä miettiä, kuinka paljon euron pelastaminen saa Suomelle maksaa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Taloustieteen dosentti Tuomas Malinen Neuvottelija-kanavalla: Kaikki ainekset suureen lamaan – ”EKP:tä ei ole viiden vuoden päästä”
Taloustieteen dosentti Tuomas Malinen: Eurosta tarvitsee luopua
Taloustieteen dosentti Malinen: Velkakriisin uhka on syytä ottaa tosissaan – “Meidän on viipymättä alettava valmistella paluuta markkaan”
EU-paketti ei elvytä vaan kurjistaa – Tuomas Malinen ja Ville Tavio arvioivat erittäin kriittisesti rahan kylvämistä etelän maihin (video)
Tuomas Malisen kauhuskenaario avaa taloudellisia uhkia, joihin hallituksen äärimmäinen sisilmäisyys voi johtaa – “Suvereniteettimme sekä kansamme selviytyminen on uhattuna”
Suomen talouden ongelmilla yhteinen nimittäjä: euro – Tuomas Malinen kertoo Neuvottelijat-kanavalla miksi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää