

Suomen Perustan toiminnanjohtaja Simo Grönroos sisäministeriön turvapaikkaseminaarissa. Kuvakaappaus Youtube.
Maahanmuuttovirasto kehottaa varautumaan uuteen turvapaikanhakijoiden vyöryyn – sisäministeri Mykkänen haluaa lisää kiintiöpakolaisia
Turvapaikanhakijoiden määrien uuteen nousuun on syytä varautua, arvioi Maahanmuuttovirasto tuoreessa selvityksessään, kertoo Ylen uutiset. Selvitys pyrki vastaamaan huoleen siitä, onko Maahanmuuttoviraston ja muutoksenhaun lopputuloksena sellainen henkilö, joka olisi ollut kansainvälisen suojelun tarpeessa, voinut joutua palautetuksi Suomesta kotimaahansa palautuskiellon vastaisesti.
Sisäministeriön aiheesta järjestämässä seminaarissa ei juuri kannettu huolta turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien vaikutuksista Suomen julkiselle taloudelle ja sisäiselle turvallisuudelle. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) pohti jopa sitä, voisiko Euroopan rajat avata muulle maailmalle kokonaan.
– Yksi sellainen peruslähtökohta […] on se että tarvitaanko me turvapaikkajärjestelmää ollenkaan. Voisko meillä olla niin, että Eurooppaan voi muuttaa vapaasti, Mykkänen pohti.
Ministeri kuitenkin päätyi johtopäätökseen, ettei sellainen järjestelmä pysyisi kasassa.
– Kun meillä on valitettavasti niin suuret erot elämänlaadussa Euroopan rajoilla kun mitä nyt on, niin yhdistettynä asumisperusteisen sosiaaliturvaan tai muutenkin pohjoismaiseen yhteiskuntaan niin näitä kahta ei voi yhdistää täysin vapaaseen maahantuloon.
On siis valittava, ketkä ovat oikeutettuja kansainväliseen suojeluun, sisäministeri Mykkänen päätteli.
Suomi voisi auttaa pakolaisia leireillä
Kansainvälistä suojelua ei kuitenkaan tarvitse pakolaissopimusten mukaan toteuttaa siinä maassa, josta turvapaikkaa on haettu. Perussuomalaisen ajatuspaja Suomen Perustan toiminnanjohtaja Simo Grönroos kysyikin, vastaako koko veronmaksajille kallis turvapaikkajärjestelmä enää tarkoitustaan.
Turvapaikkajärjestelmän prosessien pyörittämiseen on mennyt puolesta miljardista miljardiin viime vuosina, ja maahanmuuttajien työllisyys on heikko vuosikausia maahantulon jälkeenkin, eli turvapaikkajärjestelmä maksaa todella paljon suomalaiselle yhteiskunnalle – ja aiheuttaa siinä sivussa turvallisuusuhkia ja etnisiä jännitteitä, Grönroos huomautti.
Samoja teemoja on käsitelty Grönroosin ja toimittaja Marko Hamilon kirjoittamassa Suomen Perustan julkaisussa Maahanmuutto – Kriitikon käsikirja.
– Jos mietitään, mikä turvapaikkajärjestelmän tarkoitus on – tehokas ja tasapuolinen ihmisten auttaminen – ja katsotaan missä ne maailman pakolaiset on, katsotaan Lähi-itää, katsotaan Afrikkaa, kymmenet miljoonat ihmiset on siellä pakolaisleireillä ja elää naapurimaissa. Siellä on iso osa pakolaisista, Grönroos sanoi.
– UNHCR:n [YK:n pakolaisjärjestö] edustajalta kuulisin mielelläni tarkan luvun, paljonko Suomi auttaa pakolaisleireillä ihmisiä, Grönroos kysyi.
– Koska mä luulen että se on aivan murto-osa siitä määrästä minkä Suomessa turvapaikkamaahanmuutto maksaa.
Grönroosin mukaan meillä on olemassa win-win-ratkaisu.
– Voimme lopettaa humanitaarisen maahanmuuton, jolloin Eurooppa säästyy maahanmuuton lieveilmiöiltä, ja sitten me keskitetään apu pakolaisleireille, missä apu on oikeasti tehokasta – ja siellä ei tarvitse pohtia että onko se ihminen oikeassa hädässä vai ei ole.
Mykkänen haluaa pakolaiset Eurooppaan
Lakimies Thomas Bergman UNHCR:stä vahvisti, että 86 prosenttia maailman pakolaisista oleskelee tällä hetkelle kehittyvissä maissa. Bergman esitti myös väitteen, jota hän ei mitenkään perustellut:
– Jos länsimaat, mukaanlukien Suomi, ei anna suojelua, ei myöskään kehittyvissä maissa pakolaiset voi saada suojelua.
Grönroos ei kuitenkaan esittänyt, että länsimaat eivät kantaisi vastuutaan: Suomi ja muut Euroopan maat voisivat rahoittaa laadukkaat pakolaisleirit, vaikka ne sijaitsisivat Euroopan ulkopuolella.
Sisäministeri Mykkänen viittasi Helsingin Sanomille antamaansa haastatteluun siitä, mihin suuntaan turvapaikkajärjestelmää pitäisi kehittää. Hän myönsi nykyjärjestelmän ongelmaksi muun muassa sen, että se pakottaa hakijat turvautumaan salakuljettajien apun.
Mykkäsen ratkaisu ongelmaan oli se, joka on kuultu monta kertaa ennenkin: kiintiöpakolaisia pitäisi ottaa leireiltä enemmän Eurooppaan.
– Olen kyllä Thomas Bergmanin kanssa samaa mieltä, että vaikka Eurooppa pystyy auttamaan vain pientä osaa Euroopan sisällä, niin kyllä se on silti tärkeä osa tätä järjestelmää myös kansainvälisen esimerkin kannalta, että me autetaan ihmisiä myös ottamalla haavoittuvimmassa asemassa olevia Eurooppaan, ministeri linjasi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää