Puola ilmoitti jo äskettäin aikovansa asettaa väliaikaisen kiellon turvapaikan hakemiselle. Puolan pääministeri Donald Tusk samassa yhteydessä syytti Valko-Venäjää, Venäjää ja ihmissalakuljettajia turvapaikkajärjestelmän hyväksikäytöstä.
Lisäksi esimerkiksi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmaisee tukensa ajatukselle, että EU-alueella hylätyn turvapaikkapäätöksen saaneet siirretään unionin ulkopuolelle perustettaviin karkotuskeskuksiin. Von der Leyen kertoo kannastaan EU-maiden johtajille lähettämässään kirjeessä.
Uuden hallituksen ansiosta myös Suomen maahanmuuttopolitiikka kiristyy huomattavasti tällä hallituskaudella.
Suomi vaatinut palautusten tehostamista
Ylen Politiikkaradion vieraana ollut Euroopan parlamentin jäsen Sebastian Tynkkynen muistuttaa, että vuonna 2023 EU-alueella rekisteröitiin liki 1,3 miljoonaa laittomasti oleskelevaa kolmannen maan kansalaista. Laittomasti EU:ssa oleskelevien poistaminen on usein haasteellista.
– Jopa 500 000 kolmannen maan kansalaista sai määräyksen poistua maasta, mutta vain 111 000 ihmistä palautettiin kotimaahansa. Vain joka viides, jonka pitäisi palata, tosiasiassa siis palaa kotimaahansa, Tynkkynen sanoi.
Perussuomalainen meppi kertoo, että Suomi on yhdessä 16 muun EU-maan kanssa vaatinut palautusten tehostamista. Lisäksi komissiolta on pyydetty pikaisesti lakiesitystä, joka määräisi kielteisen päätöksen saaneille henkilöille velvollisuuden tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa.
– Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, Tynkkynen sanoi.
Italia siirtää tulijat Albaniaan
Perussuomalaisten ryhmä EU-parlamentissa on Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä (ECR). EPP-ryhmässä vaikuttava kokoomusmeppi Aura Salla myönsi niin ikään, että laittomasti EU-alueella olevat ja tänne tulevat ovat iso ongelma, johon EU:n tulee puuttua.
– Nyt tulijoita on saatu hieman vähennettyä. Palautukset eivät kuitenkaan toimi, koska lähtömaat eivät halua ottaa laittomasti lähteviä takaisin. Palautusmekanismeja tulee vahvistaa, Salla sanoi.
Sen sijaan laittoman oleskelun torppaamisen keinoista kokoomusmeppi oli erimielinen kollegansa Tynkkysen kanssa. Salla mainitsi pitävänsä ”kestämättömänä” niin sanottua Albania-mallia.
Albania-malli viittaa Italian uuteen käytäntöön. Italia on alkanut siirtää Välimeren yli pyrkineitä siirtolaisia Albaniassa oleviin keskuksiin. Kyse on uudesta linjauksesta ja politiikkatoimesta, joka on kerännyt myös kritiikkiä.
Albania ja Italia solmivat jo aiemmin sopimuksen, joka koskee Italiaan Välimeren yli saapuvien turvapaikanhakijoiden vastaanottoa.
Lähtömailla velvollisuus ottaa vastaan omat kansalaisensa
Sallan mukaan EU ei voi ”siirtää ongelmaa” EU:n ulkopuolelle.
– Ratkaisu ei voi olla ihmisten siirtäminen kolmansiin maihin leireille odottamaan hamaan tulevaisuuteen, Salla sanoi.
Tynkkynen huomautti, että maailmassa jo tällä hetkellä on runsaasti kansainvälisen suojelun tarpeessa olevia ihmisiä, jotka ovat esimerkiksi YK:n ylläpitämillä pakolaisleireillä.
– Nyt siis puhumme ihmisistä, joiden hädän tarve on tutkittu ja on todettu, että oikeutta kansainväliseen suojeluun ei ole, eli he ovat laittomasti maassa. On täysin perusteltua ja oikeutettua säilyttää heitä leireillä niin pitkään, että he ovat valmiita palaamaan omiin maihinsa.
Lisäksi Tynkkynen korosti kolmansien maiden velvollisuuksia ottaa omia kansalaisiaan takaisin. Tynkkynen vertaa tilannetta ”karkkirahan” tarjoamiseen, johon sisältyy vastavuoroisesti velvoitteita.
– Kolmansien maiden velvollisuutena on ottaa takaisin omat kansalaisensa, jotka laittomasti oleskelevat EU:ssa. Ja jos eivät ota, me sanomme takaisin, että valitettavasti rahahanat kehitysavun osalta laitetaan kiinni.
Kielteisen päätöksen saaneita voi laittaa säilöön
Sallan mielestä kielteisen päätöksen saaneita ihmisiä ei voisi laittaa säilöön.
– Kyllä voi laittaa, Tynkkynen kuittasi väliin.
Kokoomuksen Sallan mielestä väliaikaisen säilön käyttäminen olisi ihmisoikeuksien vastaista, ja hivenen populistisesti hän nosti esille äärioikeistokortin.
Tynkkynen huomautti, että jo nyt Eurooppaan pääsee useita laillisia väyliä pitkin ja että voimasuhteet EU:ssa ovat kallistumassa maahanmuuton selvien tiukennuksien kannalle.
– Myös EPP on tulossa oikeiston kelkkaan ajamaan tiukennuksia. Isommassa kuvassa jo 16 EU-maata on vaatimassa palautusten tehostamista. Myös nyt lokakuussa sisäministerien neuvostossa on aloitettu käsittely siitä, että saataisiin palautuskeskuksia.
Tynkkynen huomauttaa, että ratkaisujen aika tiukemmalle maahanmuuttopolitiikalle EU:ssa on juuri nyt.
– Afrikassa on edessä väestöräjähdys. Jos ratkaisuja ei tehdä nyt, meillä ei ole enää sitä turvallista Eurooppaa, mihin olemme tottuneet.