Maahanmuuttopolitiikka kiristää Merkelin ja Cameronin välejä

04.11.2014 |11:29

Saksan liittokansleri Angela Merkel on saksalaislehti Der Spiegelin mukaan vetämässä tukensa pois Iso-Britannian EU-jäsenyydeltä, mikäli pääministeri David Cameron aikoo rajoittaa maahanmuuttoa yli EU:n sopimusten. Maahanmuutto on noussut brittien suureksi huolenaiheeksi.

Hallitusta johtava konservatiivipuolue onkin koventanut sanomaansa. Uutistoimisto Bloomberg kertoo puolustusministeri Michael Fallonin todenneen, että “kokonaiset kaupungit ja kunnat ovat jääneet työtä tekevien maahanmuuttajien jalkoihin”.

Konservatiivipuolue on luvannut neuvotella EU-jäsenyysehdoista. Lisäksi puolue on luvannut kansalaisille kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä, mikäli puolue vain voittaa seuraavat parlamenttivaalit. Kaiken lisäksi pääministeri Cameron on uhonnut kieltäytyvänsä maksamasta korotettua EU-jäsenmaksua joulukuun alussa. Britit saivat lisämaksettavaa suotuisan talouskehityksen vuoksi.

Konservatiivipuolueen rivit rakoilevat. Viimeisen kolmen kuukauden aikana kaksi alahuoneen kansanedustajaa on loikannut konservatiiveista itsen’isyyspuolue UKIP:iin, Bloomberg kirjoittaa. UKIP ajaa Iso-Britannian suoraa EU-eroa.

Merkel on lehtitietojen mukaan ilmoittanut, että jos Cameron ajaa Iso-Britanniaan tiukempia maahanmuuttolakeja niin se on “piste, josta ei ole enää paluuta”. Tällöin Merkel jättäisi hyvästit Iso-Britannian EU-jäsenyydelle.

UKIP:n puheenjohtaja Nigel Farage kyseli twiitissään, että vieläkö Cameron uskoo voivansa neuvotella EU-jäsenyysehdoista.

Maahanmuuttokysymys sekoittaa rivejä Saksassakin

Vuoden 2014 alusta Romanian ja Bulgarian rajoitukset työperäiseen maahanmuuttoon poistuivat. Saksan huoleksi nousi mahdollinen muuttoliike näistä maista Saksaan. BBC uutisoi tuolloin, että Merkelin CDU-puolueen europarlamentaarikko julisti kaikkien etuuksien perässä muuttavien tulla palautettavaksi lähtömaahansa. Lisäksi heidän sormenjälkensä tulisi taltioida. Tällä varmistettaisiin se, etteivät he voisi yrittää tulla uudelleen Saksaan.

Saksan virallinen kanta on kuitenkin avoin maahanmuutolle. Maan väestön ikärakenteen vuoksi maahan yritetään houkutella nuoria. Saksan nettomääräinen maahanmuutto kasvoi vuonna 2012 jo 400 tuhanteen. Viime vuonna 16 kaupunkia anoi maan hallitukselta tukea kasvaneisiin sosiaaliturvamaksuihinsa.

Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) on esittänyt ohjelmassaan tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa. Puolueen kannatus on kasvanut tasaisesti.

 

Henri Myllyniemi


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Keskustan riveistä perussuomalaisiin siirtynyt Pekka Aittakumpu: ”Perussuomalaiset on Suomen rohkein puolue”

25.10.2024 |19:45
2.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin

28.10.2024 |19:34
3.
Suomen uutiset logo

Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe

31.10.2024 |16:48
5.
Suomen uutiset logo

Visegradin uutisdokumentti järjestäytyneestä poliittisesta islamista: Poliittinen islam ei kuulu uskonnonvapauden piiriin

25.10.2024 |12:46
6.
Suomen uutiset logo

Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”

30.10.2024 |15:44
10.
Suomen uutiset logo

Eurooppaan vyöryi 10 vuodessa 4,5 miljoonaa Syyrian pakolaista – nyt kielteisen turvapaikkapäätökseen saaneet halutaan palauttaa turvalliseen kotimaahansa

26.10.2024 |16:04

Uusimmat