Saksan liittokansleri Angela Merkel on saksalaislehti Der Spiegelin mukaan vetämässä tukensa pois Iso-Britannian EU-jäsenyydeltä, mikäli pääministeri David Cameron aikoo rajoittaa maahanmuuttoa yli EU:n sopimusten. Maahanmuutto on noussut brittien suureksi huolenaiheeksi.
Hallitusta johtava konservatiivipuolue onkin koventanut sanomaansa. Uutistoimisto Bloomberg kertoo puolustusministeri Michael Fallonin todenneen, että “kokonaiset kaupungit ja kunnat ovat jääneet työtä tekevien maahanmuuttajien jalkoihin”.
Konservatiivipuolue on luvannut neuvotella EU-jäsenyysehdoista. Lisäksi puolue on luvannut kansalaisille kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä, mikäli puolue vain voittaa seuraavat parlamenttivaalit. Kaiken lisäksi pääministeri Cameron on uhonnut kieltäytyvänsä maksamasta korotettua EU-jäsenmaksua joulukuun alussa. Britit saivat lisämaksettavaa suotuisan talouskehityksen vuoksi.
Konservatiivipuolueen rivit rakoilevat. Viimeisen kolmen kuukauden aikana kaksi alahuoneen kansanedustajaa on loikannut konservatiiveista itsen’isyyspuolue UKIP:iin, Bloomberg kirjoittaa. UKIP ajaa Iso-Britannian suoraa EU-eroa.
Merkel on lehtitietojen mukaan ilmoittanut, että jos Cameron ajaa Iso-Britanniaan tiukempia maahanmuuttolakeja niin se on “piste, josta ei ole enää paluuta”. Tällöin Merkel jättäisi hyvästit Iso-Britannian EU-jäsenyydelle.
UKIP:n puheenjohtaja Nigel Farage kyseli twiitissään, että vieläkö Cameron uskoo voivansa neuvotella EU-jäsenyysehdoista.
Maahanmuuttokysymys sekoittaa rivejä Saksassakin
Vuoden 2014 alusta Romanian ja Bulgarian rajoitukset työperäiseen maahanmuuttoon poistuivat. Saksan huoleksi nousi mahdollinen muuttoliike näistä maista Saksaan. BBC uutisoi tuolloin, että Merkelin CDU-puolueen europarlamentaarikko julisti kaikkien etuuksien perässä muuttavien tulla palautettavaksi lähtömaahansa. Lisäksi heidän sormenjälkensä tulisi taltioida. Tällä varmistettaisiin se, etteivät he voisi yrittää tulla uudelleen Saksaan.
Saksan virallinen kanta on kuitenkin avoin maahanmuutolle. Maan väestön ikärakenteen vuoksi maahan yritetään houkutella nuoria. Saksan nettomääräinen maahanmuutto kasvoi vuonna 2012 jo 400 tuhanteen. Viime vuonna 16 kaupunkia anoi maan hallitukselta tukea kasvaneisiin sosiaaliturvamaksuihinsa.
Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) on esittänyt ohjelmassaan tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa. Puolueen kannatus on kasvanut tasaisesti.